current views are: 35

17 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση18:31

Κακοκαιρία Daniel – Δημόσια Υγεία: Εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε το στίγμα σχετικά με την «ημέρα μετά» στο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας.

Δημοσίευση 18:31’

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε το στίγμα σχετικά με την «ημέρα μετά» στο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας.

Στην καθημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, μας ενημερώνουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί σχετικά με την κατάσταση που άφησε πίσω της η θεομηνία Daniel.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε το στίγμα σχετικά με την «ημέρα μετά» στο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας.
Ολόκληρη η ομιλία της:
Καλησπέρα σας και από μένα. Σήμερα ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό έναντι του τετάνου, των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο, των πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών και όποιου άλλου επιθυμεί καθημερινά στο Κέντρο Συντονιστικών Επιχειρήσεων, εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υπάρχει μια μόνιμη ομάδα του ΕΟΔΥ, η οποία παρέχει το εμβολιασμό σε όποιον το επιθυμεί.
Επίσης επισκεφτήκαμε χωριά της Καρδίτσας, που έχουν πληγεί από τις καταστροφές, εμβολιάζουμε τους πολίτες έναντι του τετάνου και σε συνεργασία και με τις ΤΟΜΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την 5η Υ.Πε, πάμε χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι. Το ίδιο θα κάνουμε με όλες τις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις ανάγκες υγείας που αντιμετωπίζουν.
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο το οποίο είναι ανεξάρτητο με την κρίση αυτή, αλλά έχει σημασία γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας.
Αυτό θα κάνουμε, αυτό είναι το νέο μοντέλο το οποίο θα δουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα, τις ΤΟΜΥ, τις κινητές μονάδες  να πηγαίνουν, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι, για να μπορέσουν να παρέχουν τη φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες σε αυτή τη χώρα,  εκεί ακριβώς που ζουν και εργάζονται χωρίς να ταλαιπωρούνται. Αυτό είναι το όραμά μας  για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αυτό θα δείτε να ξετυλίγεται το αμέσως επόμενο διάστημα και σε σχέση με αυτή την τετραετία.
Να πω για τα δεδομένα υγείας σήμερα ότι 1.300 συμπολίτες μας επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ωρο. Έχουμε 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα κρούσματα αυτά, και για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και για την γαστρεντερίτιδα παρουσιάζουν σταδιακή μείωση. Το παρακολουθούμε όμως, δεν εφησυχάζουμε, γιατί δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα συνεχιστεί. Έτσι λοιπόν, από την αρχή έναρξης του φαινομένου, έχουμε ως τώρα 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Σε σχέση με τις συρροές που παρατηρήθηκαν σε Σκιάθο και Σοφάδες, βαίνουν μειούμενες και δεν μας ανησυχούν. Δεν έχει παρατηρηθεί καμία  άλλη συρροή σε καμία από τις πληγείσες περιοχές.
Να πούμε επίσης ότι σε σχέση με τις νέες νοσηλείες, έχουμε δύο νέες νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, επτά λόγω γαστρεντερίτιδας. Επτά, λοιπόν, συνολικά συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε όλες τις περιοχές. Έχουμε, δηλαδή, επτά ενεργές νοσηλείες για λόγους γαστρεντερίτιδας. Τρεις νέες λοιμώξεις του αναπνευστικού στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Επτά είναι συνολικά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής.
Είχαμε έναν ασθενή στον οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο Campylobacter και Cryptosporidium. Ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του. Νοσηλεύθηκε χθες, εξήχθη, δεν έχει κάποια σοβαρή επίπτωση. Παρακολουθούμε την κλινική πορεία όλων των ανθρώπων, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και επίσης σε περίπτωση που χρειαστεί κάνουμε και περαιτέρω διερεύνηση.
Έχουμε ήδη εφοδιάσει, το είπαμε και χθες, τις μονάδες υγείας με τεστ ταχείας ανίχνευσης και πραγματοποιείται και περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος. Το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε αυτό το παράσιτο και το λέω γιατί  δεν θέλω να υπάρχει παρερμηνεία, δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία. Ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του και είναι στο σπίτι του.
Σε σχέση με την ποιότητα του νερού. Η μόνη διαφοροποίηση που έχουμε από τα χθεσινά δεδομένα, είναι ότι στο Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας, το νερό είναι κατάλληλο.
Για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα κουνούπια. Το πλάνο εντομολογικής επιτήρησης συνεχίζει να υλοποιείται κανονικά. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουμε κάνει επιπλέον δειγματοληψίες και από 16 σημεία βρήκαμε επτά ζωντανές προνύμφες. Έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να γίνει προνυμφοκτονία και έχουμε ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία ούτως ώστε αύριο να τοποθετηθούν 18 επιπρόσθετοι δειγματοληπτικοί σταθμοί για ακμαία, ενήλικα δηλαδή κουνούπια από τον ΕΟΔΥ, καλύπτοντας όλη την έκταση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όπως έχω επισημάνει όλες τις προηγούμενες ημέρες, το σημαντικό εδώ είναι όταν έχει κανείς συμπτώματα, να πηγαίνει στο γιατρό. Για να διευκολύνουμε τους πολίτες, επειδή ακριβώς δεν είναι εύκολο να μετακινούνται, έχουμε τις κινητές μονάδες και της πρωτοβάθμιας, παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάνουν αξιολόγηση συμπτωμάτων στο πεδίο, επισκέπτονται ηλικιωμένους, ανθρώπους οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας. Έτσι, δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτούς που φτάνουν στις υπηρεσίες υγείας, αλλά το Υπουργείο Υγείας φτάνει στα σπίτια των πολιτών.
Ευχαριστώ πολύ.

σχετικα αρθρα