current views are: 26

25 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση18:33

Συντονιστικό Λάρισας: «Επί ποδός το σύνολο των δυνάμεων για την κακοκαιρία Elias» – 48 περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Η καθημερινή ενημέρωση στον απόηχο της κακοκαιρίας Daniel και εν εναμονή του Elias

Δημοσίευση 18:33’
Κακοκαιρία Elias

Η καθημερινή ενημέρωση στον απόηχο της κακοκαιρίας Daniel και εν εναμονή του Elias

Ολοκληρώθηκε και σήμερα η καθιερωμένη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ενόψει της κακοκαιρίας Elias.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Θανάση Μπαλάφα και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Βασίλης Κικίλιας: «Επί ποδός το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ»

Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», όπως επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια “Daniel” να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

«Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία των πολιτών. Θα ήθελα να ζητήσω να ακολουθούμε πιστά και πολύ προσεκτικά τις οδηγίες όπως αυτές έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο. Καταρχάς για σήμερα Δευτέρα φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσει εδώ στη Θεσσαλία, και να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αύριο, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σύμφωνα πάντα με αυτά τα οποία λέει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

«Για μια ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια. Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προασπίζοντας και ό, τι άλλο υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Θανάσης Μπαλάφας: «Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και το καλύτερο»

Αυτή τη στιγμή, εκτός από τις δυνάμεις του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας που προανέφερε ο κ. Υπουργός, υπάρχουν στο σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας 650 άτομα από το πυροσβεστικό προσωπικό, 140 οχήματα της Πυροσβεστικής, βάρκες από την 3η, 4η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, δυνάμεις από την 1η και 2η ΕΜΟΔΕ, καθώς και τρία ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, συν τα τέσσερα του Στρατού.

Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο αναμένοντας το καλύτερο. Μέσα σε όλο αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ήδη όλη η Περιφέρεια Στερεάς, η Εύβοια, η περιοχή της Αττικής, η Πελοπόννησος, είναι ήδη σε μερική ή γενική επιφυλακή γιατί τα φαινόμενα δεν περιορίζονται μόνο εδώ.

Απλά εδώ οι δυνάμεις είναι πιο ισχυρές, γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι υποδομές της Θεσσαλίας έχουν τραυματιστεί, ας μου επιτραπεί η έκφραση, από το προηγούμενο φαινόμενο, οπότε εδώ το φοβόμαστε λίγο περισσότερο.

Όπως προείπα, όμως, έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο αναμένοντας το καλύτερο. Ήδη, σε όλα τα χωριά και σε όλες τις περιοχές που στην προηγούμενη κακοκαιρία είχαν υποφέρει, υπάρχουν δυνάμεις. Έχουμε δυνάμεις σε τρεις κόμβους, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη προσέγγιση σε όλα τα χωριά που είχε χρειαστεί την τελευταία φορά να τα εκκενώσουμε.

Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, Στρατό, Περιφέρεια, Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές -να ζητήσω συγγνώμη αν ξέχασα κάποιον.

Τέλος, θέλω να ζητήσω τη βοήθεια του Έλληνα πολίτη. Νομίζω ότι το πρώτο και πιο ισχυρό «κύτταρο» πολιτικής προστασίας είναι ο ενημερωμένος Έλληνας πολίτης που ακολουθεί σωστά τις οδηγίες. Σας ευχαριστώ.

Φώτης Σερέτης: 48 περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Μέσω του δικτύου συνδρομικής επιδημιολογικής επιτήρησης, διάγνωσης και καταγραφής αναπνευστικών λοιμώξεων και λοιμώξεων γαστρεντερικού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το τελευταίο 24ωρο, καταμετρήθηκαν 1.348 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας.

Από τις προσελεύσεις αυτές, οι 48 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Από τις 86 λοιμώξεις του αναπνευστικού οι 37 είχαν θετικό έλεγχο για SARS CoV-2, σε ένα ποσοστό 43%.

Συνολικά, λοιπόν, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 16 λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν τρεις θετικές μοριακές μέθοδοι, μια σε δείγμα γαστρεντερικού όπου ανευρέθη εντεροπαθογόνο και δύο σε δείγματα αναπνευστικού όπου ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό SARS.

Μέχρι τώρα, με βάση τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχει παρατηρηθεί μία συρροή κρουσμάτων σε οικισμό πληγείσας περιοχής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, χθες 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Πραγματοποιήθηκε επί τόπου εκτίμηση στον συγκεκριμένο οικισμό, ελήφθησαν περιβαλλοντολογικά δείγματα και ανευρέθη ένα συγγενικό πρόσωπο με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, στο οποίο έγινε σύσταση για κλινική εκτίμηση.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος πιθανώς να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας SARS-CoV-2 που παρατηρείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως και στις περισσότερες Περιφέρειες της Επικράτειας.

Το δίκτυο συνδρομικής επιτήρησης συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά τα κρούσματα λοίμωξης γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας.

Τώρα, όσον αφορά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, το τελευταίο 24ωρο εστάλη έλεγχος δειγμάτων που έχουν ληφθεί από επτά άτομα για λεπτοσπείρωση, με ένα από αυτά να καταγράφεται και να κατατάσσεται σαν πιθανό κρούσμα. Δεν έχουμε προς το παρόν άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης.

Επίσης, το Συντονιστικό ενημερώθηκε για τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους που περισυνέλεξε η φιλοζωική εταιρεία. Παρακαλούμε τους Δήμους, λοιπόν, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, οι οποίοι ενδεχομένως να μολύνονται μέσω της επαφής από τα μολυσμένα νερά.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.378 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 131 εμβολιασμοί σε παιδιά ειδικών πληθυσμών με το εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Α.

Όσον αφορά το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι σήμερα 25/9 στις 08:00 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 1.061 λήψεις δειγμάτων.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:

– Στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για ολόκληρο το Δήμο.
– Στον Δήμο Τυρνάβου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τον οικισμό της Λυγαριάς.
– Στον Δήμο Κιλελέρ το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καλαμακίου.
– Στον Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται ακατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αγιάς.

Εκτός από τις αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Αγιάς, με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στην προηγούμενη ενημέρωση.

Αξίζει, δε, να τονιστεί ότι το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, πραγματοποιεί καθημερινά δειγματοληψίες στους Δήμους.

Όσον αφορά το πλάνο εντομολογικής επιτήρησης, σήμερα 25/9/2023 δεν διαγνώστηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της έκτακτης ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, συνεχίστηκε σήμερα ο έλεγχος συλλεχθέντων κουνουπιών από τις πληγείσες περιοχές. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 5.500 κουνούπια, τα οποία έχουν συλλεχθεί σε 106 δειγματοληψίες, την περίοδο 18 με 21 Σεπτεμβρίου, από 85 δειγματοληπτικούς σταθμούς. Από το σύνολο των συλλεχθέντων κουνουπιών που ταυτοποιήθηκαν, το 18% αφορούσε σε κουνούπια γένους Culex, οι οποίοι είναι και οι κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών από 37 δειγματοληψίες, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές.

Όσον αφορά το δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχει σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην Πιερία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα, μετά από τρεις συνεχόμενες δειγματοληψίες, συμμορφώνονται με τα νομοθετικά όρια. Εντός νομοθετικών ορίων ήταν για δείγματα από ορισμένες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων και Λάρισας.

Τώρα, τελειώνοντας, όσον αφορά την ασφάλεια των οστρακοκαλλιεργητών, αναφορικά με τον έλεγχο των οστρακοκαλλιεργειών, σημειώνεται ότι η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει ίδια.

Η αρμόδια Υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τους οστρακοκαλλιεργητές, και προκύπτει ότι τα ύδατα των περιοχών παραγωγής οστράκων της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζουν ορατή φερτή ύλη.

Ωστόσο, προληπτικά έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Πηνειού, χωρίς όμως να επηρεάζει τις περιοχές αυτές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό όσον αφορά τη λεπτοσπείρωση. Θα πρέπει οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πληγεί και διαμένουν στις πλημμυροπαθείς περιοχές, όταν εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία είναι πιθανά για την εκδήλωση της λεπτοσπείρωσης, όπως είναι πυρετός, ρίγος, κόκκινα μάτια, πόνοι στους μυς, καθώς και κεφαλαλγίες, να προστρέχουν αμέσως στους γιατρούς της δομής μας και σε ιδιώτες γιατρούς, έτσι ώστε να έχουμε μία έγκαιρη διάγνωση της νόσου για να μπορέσουμε να έχουμε την κατάλληλη θεραπεία. Σας ευχαριστώ.

 


σχετικα αρθρα