current views are: 699

4 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση10:54

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Έρχεται ολικός παγετός και χιόνια μέσα στις πόλεις: Τι θα γίνει με τα σχολεία – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Με σφοδρότητα αναμένεται χτυπήσει τη χώρα μας η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Δημοσίευση 10:54’
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ 4

Με σφοδρότητα αναμένεται χτυπήσει τη χώρα μας η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Με σφοδρότητα αναμένεται χτυπήσει τη χώρα μας η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να φέρει χιόνια θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα προκαλέσουν ολικό παγετό στις περιοχές που θα επηρεάσει το βαρομετρικό χαμηλό. Μάλιστα ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδας που θα ντυθούν στα λευκά ενδέχεται να είναι και το κέντρο της Αθήνας.

Όπως είπε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα για πέντε ημέρες. Τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν από το Σάββατο το βράδυ και θα πλήττουν τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη.

Πολική αέρια μάζα καταφθάνει στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος, μία πολική αέρια μάζα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κατευθύνεται προς τη χώρα μας και θα αλληλεπιδράσει με τις θαλάσσιες εκτάσεις της Ελλάδας και έτσι θα σχηματίσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των χιονοκυμάτων θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα θα καταγραφούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15 βαθμούς κελσίου που μπορούν να προκαλέσουν ολικό παγετό καθώς οι θερμοκρασίες στις συγκεκριμένες περιοχές δεν θα ξεπερνούν τους 0 βαθμούς κελσίου. Επιπλέον η κακοκαιρία Μπάρμπαρα θα φέρει και ισχυρούς ανέμους, καθώς και καταιγίδες στα νότια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός από το πρωί καθώς σαρωτικοί έλεγχοι για αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονται στα οχήματα. Πιθανή η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση. Αυστηρές και οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

«Το μεσημέρι της Κυριακής θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα», δήλωσε, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την έλευση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

«Το καιρικό φαινόμενο θα εξελιχθεί από αύριο και θα ενταθεί τη Δευτέρα. Εμείς θα το παρακολουθήσουμε. Το μεσημέρι έχουμε σύσκεψη με τους 66 δημάρχους της χώρας. Αν υπάρξει θέμα μεγάλης κακοκαιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις για τη Δευτέρα. Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι προληπτικές αποφάσεις που δεν θα διακινδυνεύουν τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο αλατιού και σε μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και μόνο αν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε.

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες – «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους οδηγούς

Οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους, καθώς, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Για όσους δε συμμορφώνονται προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Αυτό σημαίνει πως όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τα πρόστιμα ισχύουν τα εξής:

  • Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
  • Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Ποια τα σωστά λάστιχα

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι οι εξής:

1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:

Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).

Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

3. Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Σημειώνεται ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.


σχετικα αρθρα