current views are: 180

4 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση12:25

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πώς βάζουμε σωστά τις χιονοκουβέρτες στο αυτοκίνητο

Χιονοκουβέρτες, «κάλτσες», «πανιά» ή αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον απαραίτητες στα χιόνια, ειδικά εν όψει της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Δημοσίευση 12:25’
unnamed

Χιονοκουβέρτες, «κάλτσες», «πανιά» ή αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον απαραίτητες στα χιόνια, ειδικά εν όψει της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Χιονοκουβέρτες, «κάλτσες», «πανιά» ή αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον απαραίτητες στα χιόνια, ειδικά εν όψει της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Επιπλέον, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, όσοι δεν έχουν αλυσίδες στο αυτοκίνητο εν μέσω χιονόπτωσης θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο σε τροχονομικό έλεγχο. Τι είναι, όμως, οι χιονοκουβέρτες ή οι αντιολισθητικές αλυσίδες και πώς τις βάζουμε στο αυτοκίνητο;

Τα περισσότερα αντιολισθητικά συστήματα για τα αυτοκίνητα είναι μόνο για χιόνι. Άλλα αντιολισθητικά συστήματα είναι για χιόνι και για πάγο. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή γιατί σχεδόν κανένα δεν καλύπτει παρατεταμένη οδήγηση στην άσφαλτο. Βέβαια, υπάρχουν διαθέσιμα μερικά αντιολισθητικά αξεσουάρ που μπορούν να καλύψουν περισσότερα χιλιόμετρα στην άσφαλτο, όντας κατάλληλα και για χιόνι και για πάγο.

Τι ισχύει για χιονοκουβέρτες – αντιολισθητιές αλυσίδες

χιονοκουβερτες, χιονοαλυσιδες πως βαζω, χιονια, προστιμο

Τα αντιολισθητικά συστήματα που κυκλοφορούν είναι:

 1. Παραδοσιακές αλυσίδες
 2. Χιονοκουβέρτες – Κάλτσες – Πανιά

Αλυσίδες από λάστιχο – Τοποθετημένες (σύμφωνα με οδηγίες howto) αντιολισθητικές αλυσίδες σε αυτοκίνητο πάνω σε χιονισμένο δρόμο

Σημειώστε ότι θα πρέπει να επιλέξετε τι θα χρησιμοποιήσετε τελικά γνωρίζοντας τις προδιαγραφές αλλά και αν ταιριάσουν στο αυτοκίνητό σας. Αναλυτικότερα:

 1. Να είναι υψηλών προδιαγραφών
 2. Να είναι το σωστό νούμερο για τα λάστιχα του αυτοκινήτου
 3. Να γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να το βάζουμε και πώς το βγάζουμε

Τύποι αντιολισθητικών αλυσίδων – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά αλυσίδων. Δεν ταιριάζουν όλες σε κάθε αυτοκίνητο: Επιλέγουμε τη σωστή διάσταση που ταιριάζει στην διάσταση των ελαστικών και της ζάντας του αυτοκινήτου. Πρέπει να ταιριάζουν και να «αγκαλιάζουν» σωστά τους τροχούς του αυτοκινήτου.

Απλές – παραδοσιακές αλυσίδες χιονιού:

Οι απλές – παραδοσιακές αλυσίδες χιονιού είναι οι πιο συνηθισμένες. Καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έχει στα μαγαζιά τρεις κατηγορίες: αλυσίδες των 12 mm, των 10mm και των 9mm.

 1. Οι αλυσίδες των 10mm και 9mm προορίζονται για τα επιβατικά όπου η ανάρτηση έχει βελτιωθεί, για χαμηλωμένα οχήματα και για οχήματα με ελαστικά χαμηλού προφίλ.
 2. Οι αλυσίδες των 12mm είναι πιο αποτελεσματικές από τις προηγούμενες γιατί διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι και συνεπώς προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση.

Για τις παραπάνω κατηγορίες αλυσίδων υπάρχουν τύποι αλυσίδων που σφίγγουν και τεντώνουν αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να τις ελέγχουμε συνέχεια. Άλλες αλυσίδες θέλουν συχνό έλεγχο και τέντωμα κατά διαστήματα.

Οι αλυσίδες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί αρκετά και δεν χρειάζεται πια να κυλίσουμε το αυτοκίνητο πάνω τους ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε κάποιο γρύλο για να σηκώσουμε το αμάξι.

Η τοποθέτηση τους είναι σχετικά εύκολη αλλά είναι σημαντικό να τις έχουμε δοκιμάσει από πριν πιάσουν τα χιόνια και να είμαστε εξοικειωμένοι με την τοποθέτηση.

Χιονοκουβέρτες:

Οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας ή χιονοκουβέρτες είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό ύφασμα ειδικής σχεδίασης το οποίο αυξάνει την τριβή στο χιόνι και στον πάγο. Είναι ιδανικές για οδήγημα σε μαλακό χιόνι και σίγουρα πιο βολικές και πιο εύχρηστες από τις αλυσίδες. Αγκαλιάζουν το τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται μέσα σε λίγα λεπτά.

Χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτοκίνητα σπορ με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά. O μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει να πατούν πάνω σε χιόνι διαφορετικά φθείρονται πολύ εύκολα.

Πώς βάζουμε χιονοκουβέρτες στο αυτοκίνητο

 

Αλυσίδες χιονιού – Τύπου αράχνης:

Οι αλυσίδες τύπου αράχνης είναι οι πιο ακριβές αλλά θεωρούνται οι καλύτερες. Συνδυάζουν τα οφέλη των απλών αλυσίδων και των αλυσίδων τύπου κουβέρτας. Απαιτούν μια προεργασία από το σπίτι και προσεχτικό διάβασμα των οδηγιών χρήσης και εγκατάστασης καθώς «πιάνουν» επάνω στη ζάντα σε ειδικό μπουλόνι ή «πιάτο» που τοποθετείται αρχικά.

Είναι αποτελεσματικές και εύχρηστες πρέπει όμως να είναι ρυθμισμένες σωστά. Αυτό γιατί σφίγγουν καλά επάνω στο τροχό. Κάποιες μοιάζουν με ερπύστριες ενώ κάποιες άλλες έχουν ακόμη και «καρφιά».

Υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού – Ποιο το πρόστιμο

Όπως ορίζεται στο ΦΕΚ:

 • Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
 • Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

 • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
 • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
 • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Αναλυτικά:

1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:

 • Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
 • Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
 • Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

3. Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.


σχετικα αρθρα