current views are: 17

8 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση17:12

Καρδίτσα: Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των αγροτών στον Ε-65 – Τα αιτήματά τους

Συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10/12 προκειμένου να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Δημοσίευση 17:12’
Καρδίτσα

Συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10/12 προκειμένου να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Σε κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες της Καρδίτσας με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Ε-65, καθώς είχε ληφθεί σχετική απόφαση μια εβδομάδα νωρίτερα από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), αλλά και από εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων.

Με βάση την σχετική προκήρυξη της ΕΟΑΣΚ οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση στα εφόδια, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0.07 λεπτά/kwh. Ζητούν επίσης να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, και να καταργηθεί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα χαράτσια.»

Διεκδικούν επίσης εγγυημένες τιμές στο βαμβάκι, αλλά και όλα τα αγροτικά προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα επιβίωσης ώστε η παραγωγή τους όπως επισημαίνουν «να φτάνει φτηνά και υγιεινά στη λαϊκή κατανάλωση.»

Στα αιτήματα αιχμής και η άμεση πληρωμή όλων των επιδοτήσεων στα προγράμματα απονιτροποίησης όπου υπήρξαν μεγάλες περικοπές, με βάση τον δορυφορικό έλεγχο των εκτάσεων.

Τέλος οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματος που θα απολέσουν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, απώλειες που όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ενόψει της κινητοποίησης θα φτάσουν τα 14 εκ. έως 20 εκ. € ετησίως μόνο για το νομό μας, χρήματα που θα λείψουν από την τοπική αγορά με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Στο διακδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνονται επίσης πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου όπως αποζημιώσεις κατά 100% από τον ΕΛΓΑ, και η κατασκευή έργα υποδομής και άρδευσης.


Τελικά περί τις 12.45 επετράπη στους διαμαρτυρόμενους να ανέβουν χωρίς οχήματα πάνω στον Ε65. Η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι θα γίνει συνέλευση των αγροτών πάνω στον Ε65 για να αποφασιστεί πως θα συνεχιστεί η κινητοποίησή τους.

Η συνέλευση των αγροτών

Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους αγρότες ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλας τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση και το αγωνιστικό τους φρόνημα επισημαίνοντας ότι ο στόχος τους να ανεβούν στον Ε65 επιτεύχθηκε έστω και χωρίς τα αγροτικά τους μηχανήματα επικρίνοντας σ’ αυτό το σημείο την κυβέρνηση για την μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Αφού αναφέρθηκε εν τάχει στα προβλήματα που εξαναγκάζουν, όπως είπε, τον αγροτικό κόσμο να βγεί στο δρόμο και να διεκδικήσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά του, τόνισε ότι ο αγώνας θα είναι δυναμικός για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Η πρότασή του που έγινε δεκτή από τους αγρότες που συμμετείχαν στη συνέλευση είναι να επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας.

Όσον αφορά τη συνέχιση του αγώνα αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή με συμμετοχή εκπροσώπων από κάθε χωριό που θα συγκεντρώνεται κάθε μεσημέρι και για όσες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η κινητοποίηση στις 12.00 στο κόμβο για να συζητάει και να ενημερώνει στη συνέχεια τους αγρότες στα χωριά τους ενώ αύριο στις 5.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση στο μπλόκο. Το Σάββατο στη 1 στον Παλαμά θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συντονίσουν τον αγώνα τους.

Οι αγρότες λίγο μετά τις 1.40 αποχώρησαν από το οδόστρωμα του Ε65 και άρχισαν να τοποθετούν τα τρακτέρ τους σε μια σειρά στον παράπλευρο δρόμο, αλλά ο κόμβος του Ε65 δόθηκε στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, οπότε  με απόφαση της Αστυνομικής Δ/νση ήρθησαν οι κυκλοφορικές ρυθμίσεις στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Ε-65 από Α/Κ Προαστίου (97,3 χ/θ) μέχρι Α/Κ Σ ο φ ά δ ω ν (72,3 χ/θ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σήμερα Πέμπτη (08-12-2022) “καθ’ όσον εξέλειψαν οι λόγοι” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Πηγή: karditsalive


σχετικα αρθρα