current views are: 13

15 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση10:00

Καρούζος για πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στο «Εκτός Γραμμής»: Η γραφειοκρατία και οι κίνδυνοι για εργαζόμενους και εργοδότες

Η γραφειοκρατία γύρω από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ίσως επιβαρύνει τους εργοδότες.

Δημοσίευση 10:00’

Η γραφειοκρατία γύρω από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ίσως επιβαρύνει τους εργοδότες.

 Για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν μίλησε ο εργατολόγος Ι. Καρούζος στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα. 

«Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είχε προγραμματιστεί με μια υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε μέσα στο σαββατοκύριακο. Επιδοτείται η εργασία από το κράτος με ένα ποσοστό 60-% στον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος. Ο εργοδότης πρέπει να ακολουθήσει δύο φάσεις διαδικασίας. Η πρώτη είναι να υποβάλλει μια αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ κι εφόσον γίνει διασταύρωση στοιχείων, εν τω μεταξύ θα έχει υποβάλλει -ως δεύτερο στάδιο της διαδικασίας- κάποια στοιχεία στο ΕΡΓΑΝΗ, μπορεί να ξεκινήσει καταρχήν το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αν στο μεταξύ  ξεκινήσει το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κι έρθει απόρριψη από την ΑΑΔΕ, τότε θα πληρώνουν τα μεροκάματα οι εργοδότες, σαν να δούλευαν κανονικά οι εργαζόμενοι. Η γραφειοκρατία κυριαρχεί για ακόμη μία φορά. Προέκυψε με την κοινή υπουργική απόφαση μία τρομερά σύνθετη διαδικασία. Πρώτο στάδιο ΑΑΔΕ, δεύτερο, σύνδεση με το ΕΡΓΑΝΗ, τρίτον, ξανά στάδιο με την ΕΡΓΑΝΗ. Και στο μεταξύ αν έρθει απόφαση από την ΑΑΔΕ ότι δεν δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ο εργοδότης επιβαρύνεται επιπλέον με αυτά τα χρήματα.  Κι αυτό είναι άδικο», υπογράμμισε ο κ. Καρούζος.

Για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο, είπε: «Στα ξενοδοχεία πρέπει να διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις. Εφόσον μιλάμε για ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί κανονικά, 12μηνης λειτουργίας, ασχέτως αν δεν ανοίξει, εγώ λέω να λειτουργεί κανονικά, όπως γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας που μπορούν να λειτουργούν κανονικά, αυτοί πρέπει να  απασχολούν τον κόσμο ή να τον βάλουν σε αναστολή για δύο μήνες, Ιούνιο-Ιούλιο, με 534 ευρώ. Αν δεν το κάνουν και δεν τους βάλουν σε αναστολή κι έχουν κλείσει ξαφνικά το κανονικό ξενοδοχείο, τα πληρώνουν οι εργοδότες από την τσέπη τους. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πιο σύνθετο στα εποχικά ξενοδοχεία, εξηγεί ο κ. Καρούζος: «Εποχικά ξενοδοχεία αφορούν αυτά που δουλεύουν πάνω από εννέα μήνες. Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις. Ανοίγει ένα εποχικό ξενοδοχείο, και μάλιστα από σήμερα, και καταρχήν είναι υποχρεωτικό να τους επαναπροσλάβουν.. Το σύνολο των εργαζομένων. Σήμερα που ανοίγουν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επαναπρόσληψη και να τους βάλουν κατευθείαν σε αναστολή, ακόμη και το σύνολο του προσωπικο9ύ έως ότου σιγά-σιγά σχηματιστεί η πληρότητα, ώστε να ανακαλούν υποχρεωτικά τις αναστολές». Που σημαίνει ότι πρέπει τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία να ανοίξουν έστω για μία ημέρα για να κάνουν τη διαδικασία της επαναπρόσληψης.  

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι το εξής: Είχε προβλεφθεί, από τον νόμο που ψηφίστηκε αρχές Ιουνίου ότι για παράδειγμα οι μεταφορικές εταιρείες θα μπορούσαν να βάλουν σε αναστολή το προσωπικό και τον μήνα Ιούνιο. Πολλές μεταφορικές, μεγάλες ή μικρές εταιρείες, είχαν βάλει ήδη σε αναστολή το προσωπικό και ευελπιστούσαν να πάρουν τα 534 ευρώ από το κράτος. Πληροφορούμαι όμως, ότι με βάση την κοινή υπουργική απόφαση αυτός ο κλάδος εξαιρέθηκε και προβλέφθηκε ρητά ένας άλλος κλάδος μεταφορικών εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα πάρα πολύς κόσμος που θα έπρεπε να δουλεύει, να ήταν σε αναστολή και να επιδοτείται αυτή τη στιγμή από το κράτος, ξαφνικά να ανατρέπεται αυτή η διαδικασία και να πηγαίνουν σε μια επιβάρυνση της επιχείρησης και να τους πληρώνει. Εκεί πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός. Όχι άλλα να λέμε, άλλα να κάνουμε κι άλλα να τροποποιούμε», τόνισε ο κ. Καρούζος.


σχετικα αρθρα