current views are: 40

28 Ιουλίου 2023
Δημοσίευση11:30

Κατάρριψη μύθων σχετικά με την οδήγηση και την συντήρηση αυτοκινήτων το χειμώνα

Μύθοι και αλήθειες για την συντήρηση των αυτοκινήτων το χειμώνα αλλά και την ασφαλή οδήγησή τους!

Δημοσίευση 11:30’

Μύθοι και αλήθειες για την συντήρηση των αυτοκινήτων το χειμώνα αλλά και την ασφαλή οδήγησή τους!

Ο χειμώνας φέρνει πάντα τους δικούς του μύθους σχετικά με την οδήγηση και τη συντήρηση του οχήματος. Ένας διαδεδομένος μύθος είναι ότι είναι απαραίτητο να ζεστάνετε το αυτοκίνητό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν οδηγήσετε, ενώ στην πραγματικότητα, τα σύγχρονα αυτοκίνητα απαιτούν μόνο σύντομο χρόνο προθέρμανσης. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος μύθος που αιωρείται τον χειμώνα γύρω από τα αυτοκίνητα και τη συντήρησή τους.

Εικόνα μπαταρίας από το autodoc.gr

Μια άλλη κοινή παρανόηση είναι ότι τα ελαστικά όλων των εποχών επαρκούν για τις χειμερινές καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για μία εντελώς λανθασμένη λογική. Ενώ τα ελαστικά για όλες τις εποχές παρέχουν λογική πρόσφυση σε ελαφρύ χιόνι, τα ειδικά χειμερινά ελαστικά προσφέρουν ανώτερη απόδοση σε συνθήκες χιονιού, ακόμα και πάγου, με αποτέλεσμα ασφαλέστερη οδήγηση και άρα λιγότερο άγχος. Πολλοί μάλιστα είναι ακόμη αυτοί που πιστεύουν ότι η τετρακίνηση μπορεί να κάνει ένα όχημα ανίκητο σε χιονισμένους δρόμους. Ωστόσο, ενώ βελτιώνει την πρόσφυση, δεν ενισχύει παράλληλα τις δυνατότητες πέδησης. Επομένως η προσεκτική οδήγηση παραμένει ζωτικής σημασίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο χειμώνας στην χώρα μας έχει αρχίσει να γίνεται πολύ βαρύς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε μια σωστή συντήρηση για το αυτοκίνητό μας. Μία ακόμη λανθασμένη άποψη που επικρατεί είναι ότι πρέπει να υπάρχει μόνο αντιψυκτικό υγρό για καλύτερη προστασία. Ένα μείγμα με ισάξια αναλογία αντιψυκτικού και νερού είναι ιδανικό, καθώς παρέχει την απαραίτητη προστασία κατάψυξης και σημείου βρασμού.

Συμπερασματικά, η κατάργηση αυτών των χειμερινών μύθων οδήγησης και συντήρησης είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη διατήρηση των οχημάτων σε βέλτιστη κατάσταση κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Η σωστή προετοιμασία, η προσεκτική οδήγηση και οι αξιόπιστες πληροφορίες είναι απαραίτητα στοιχεία για μια ομαλή και ασφαλή οδηγική εμπειρία τον χειμώνα.

Τι συμβαίνει με την μπαταρία του αυτοκινήτου τον χειμώνα;

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του διάφορους μύθους σχετικά με τη συντήρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου, οι οποίοι συχνά οδηγούν σε προβλήματα που μπορούν να αποφευχθούν. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι ο κρύος καιρός από μόνος του είναι η κύρια αιτία βλάβης της μπαταρίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απόλυτα αλήθεια. Ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν την απόδοση μιας μπαταρίας, είναι συνήθως τα σωρευτικά αποτελέσματα των προηγούμενων εποχών που την αποδυναμώνουν και η απενεργοποίηση των άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων πριν σβήσετε τον κινητήρα δεν θα λύσει την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κατανομή ισχύος και ο αντίκτυπος της αφαίρεσης δευτερευόντων ηλεκτρονικών είναι ελάχιστος.

Μη θεωρείτε ότι μια νέα μπαταρία είναι απρόσβλητη σε προβλήματα που σχετίζονται με τον χειμώνα. Ακόμη και οι καινούριες μπαταρίες μπορούν να υποκύψουν στο κρύο, εάν δεν συντηρηθούν σωστά ή εάν το όχημα παραμένει σε αδράνεια για παρατεταμένες περιόδους. Ούτε σε αυτή την περίπτωση η αποσύνδεση της μπαταρίας κατά την χειμερινή περίοδο βοηθά. Τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν όλα τα καινούργια αυτοκινήτα με μια τέτοια κίνηση μπορεί να χάσουν τις κρίσιμες ρυθμίσεις τους, προκαλώντας μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την επανασύνδεση. Η σωστή φροντίδα και συντήρηση της μπαταρίας και οι τακτικοί έλεγχοι του οχήματός σας είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας απρόσκοπτης εμπειρίας οδήγησης σε κρύο καιρό.

Πηγές:

https://www.autodoc.gr/info/pos-tha-proetoimasete-to-aytokinito-sas-gia-ti-cheimerini-periodo-symboyles-apo-eidikoys

https://www.protothema.gr/afieromata/proetoimasia-tou-autokinitou-gia-to-heimona/article/428434/proetoimasteite-gia-to-heimona-ta-krua-einai-brosta-mas/


σχετικα αρθρα