current views are: 17

28 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση19:48

Κίνα: Διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής – «Όλα είναι έκρυθμα κι όλα είναι πιθανά»

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε μερικές από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η Κίνα τα τελευταία χρόνια λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής για τον κορωνοϊό.

Δημοσίευση 19:48’
Κορωνοϊός

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε μερικές από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η Κίνα τα τελευταία χρόνια λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής για τον κορωνοϊό.

Το πλήθος ήταν δύσκολο να διακριθεί στην αρχή, μια σκοτεινή μάζα μαζεμένη κατά μήκος της όχθης του ποταμού του Πεκίνου μετά τη δύση του ηλίου. Στέκονταν ήσυχοι, σχεδόν νευρικοί, εκατοντάδες άνθρωποι μαζεμένοι με χοντρά παλτά δίπλα σε κιτρινισμένες ιτιές. Στο κέντρο τους ήταν ένας μικρός βωμός, γεμάτος κεριά και λουλούδια, για τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά στη δυτική Κίνα την περασμένη εβδομάδα.

Δύο ώρες αργότερα, αυτό το πλήθος είχε διογκωθεί σε χιλιάδες, μια μάζα ανθρώπων που παρέλασε και φώναζε για ελευθερία, κράτος δικαίου, τέλος στα τρία χρόνια περιορισμών του κορωνοϊού που έχουν ακινητοποιήσει τη ζωή. Οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές, αλλά ο κόσμος παρέμεινε για ώρες, συνέβη μάλιστα και μια αλλαγή βάρδιας στους αστυνομικούς που παρακολουθούσαν όλη την εκδήλωση την Κυριακή το βράδυ.

28china protest scene 3 superJumbo

Άνθρωποι ανάβουν κεριά σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο στο Πεκίνο

«Δεν θέλουμε λουκέτα, θέλουμε ελευθερία!» φώναξαν οι διαδηλωτές καθώς περιφέρονταν προς τα δυτικά μέσα από μια από τις περιποιημένες συνοικίες των πρεσβειών της πόλης, όπου ένα ξενοδοχείο Four Seasons βρίσκεται δίπλα σε οικογενειακά καταστήματα που πωλούν παραδοσιακές κρέπες πρωινού. “Ελευθερία του Τύπου! Ελευθερία δημοσίευσης!».

Ήταν μια εκπληκτική σκηνή, που σπάνια συναντάται οπουδήποτε στην Κίνα, πόσο μάλλον στην πρωτεύουσα, υπό τον Σι Τζινπίνγκ, τον ηγέτη της χώρας. Αλλά η αγαλλίαση της στιγμής ήταν γεμάτη αγωνία για το τι ακριβώς συνέβαινε. Όταν μερικοί άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν πολιτικά συνθήματα, άλλοι τους προέτρεψαν να παραμείνουν επικεντρωμένοι στην αντίθεση στους ελέγχους του Covid. Ακόμη και το πώς θα ονομαζόταν αυτό καθαυτό το γεγονός εξαρτιόταν από το ποιος ρωτούσε — ήταν διαμαρτυρία; Ή απλώς μια αγρυπνία;

Η αβεβαιότητα αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αβεβαιότητα αυτής της στιγμής, μια πιθανή καμπή όχι μόνο για τη στρατηγική μηδενικής ανοχής της Covid στην Κίνα αλλά και για την άκαμπτη θέση του Σι Τζινπίνγκ στη χώρα που ηγείται. Τις τελευταίες ημέρες, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Κίνα, από τη δυτική Ουρούμτσι, όπου ξέσπασε η φωτιά, μέχρι τη Σαγκάη στα ανατολικά. Οι υπερβολές των περιορισμών του κορωνοϊού έχουν ενώσει τους ανθρώπους όσο καμία άλλη αιτία εδώ και δεκαετίες. Αλλά σε μια χώρα όπου η διαφωνία καταπνίγεται γρήγορα, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν, πολλοί δεν ήταν σίγουροι τι να ζητήσουν, πόσο μάλλον να στοιχειοθετήσουν τι θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα.

Το μόνο σίγουρο έμοιαζε να είναι η αίσθηση του επείγοντος — ότι αυτή ήταν μια σπάνια στιγμή που έπρεπε όλοι να αδράξουν.

μαζικές διαδηλώσεις στην Κίνα για την πολιτική μηδενικής ανοχής

Αστυνομικοί παρακολουθούν διαδηλωτές στο Πεκίνο

Στο Πεκίνο, οι διαδηλώσεις ακολούθησαν τη μακροχρόνια δυσαρέσκεια. Πέρα από τα τρία χρόνια των καθημερινών εισβολών της πολιτικής μηδενικής ανοχής, μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται υπό σχεδόν αποκλεισμό για εβδομάδες καθώς οι μολύνσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Πολλοί κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να μην φύγουν από τα σπίτια τους και τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά. Το μόνο πλήθος είναι μεγάλες ουρές για υποχρεωτικά τεστ Covid, που απαιτούνται κάθε 48 ώρες για να μπεις στους λίγους δημόσιους χώρους που είναι ακόμα ανοιχτοί.

Η απογοήτευση είχε ήδη αρχίσει να βράζει νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, καθώς ορισμένοι κάτοικοι υπό καθεστώς lockdown αντιμετώπισαν αξιωματούχους της γειτονιάς, απαιτώντας να τους αφήσουν να βγουν έξω.

Αλλά μόνο αφού ξέσπασαν διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις – Ουρούμτσι το βράδυ της Παρασκευής, Σαγκάη το Σάββατο – φάνηκε δυνατή η μαζική κινητοποίηση και στο Πεκίνο.

Hong Kong protests 18 August 2019

Χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν για να φωνάξουν εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Ωστόσο, αναμεμειγμένο με τη δυσπιστία ήταν και ένα αίσθημα πρωτόγνωρης αλληλεγγύης από όλα τα άλλα μέρη ταυτόχρονα – Σαγκάη, Τσενγκντού, Γουχάν και άλλα – όπου οι «συναισθηματικές εκρήξεις» των επί σειρά ετών καταπιεσμένων Κινέζων διαδέχονταν η μία την άλλη.

«Είμαστε όλοι άνθρωποι της Σαγκάης! Είμαστε όλοι άνθρωποι της Κίνας!». φώναζαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι άνθρωποι.

Ακόμη και η στάση της αστυνομίας ενίσχυσε την αίσθηση ότι όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Αν και η παρουσία της αστυνομίας αυξήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι αστυνομικοί κράτησαν μια σχετική απόσταση —τουλάχιστον προς το παρόν— βιντεοσκοπώντας τους συμμετέχοντες, αλλά δίχως οποιαδήποτε σωματική επαφή. Πολλοί παρευρισκόμενοι περίμεναν μια γρήγορη και άγρια ​​καταστολή, και μια κοινή ψιθυριστή ερώτηση ήταν πότε θα μπορούσε η αστυνομία να αρχίσει να κάνει συλλήψεις.

διαδηλώσεις στην Κίνα για την πολιτική μηδενικής ανοχής

Αστυνομικοί κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις στο Πεκίνο

Καθώς βίντεο από τις διαδηλώσεις αλλού στην Κίνα διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τη λογοκρισία, οι άνθρωποι άρχισαν να συζητούν, σε κρυπτογραφημένες ομαδικές συνομιλίες σε πλατφόρμες που είχαν αποκλειστεί εντός της Κίνας, για το πού θα συγκεντρωθούν στο Πεκίνο. Μια σπάνια διαμαρτυρία πολλών εκατοντάδων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, στο δυτικό Πεκίνο, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής πυροδότησε ενθουσιασμό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι η αστυνομία είχε ήδη αρχίσει να περικυκλώνει ένα προτεινόμενο σημείο συνάντησης για την μετέπειτα συγκέντρωση, υποθέτοντας ότι κάποιος είχε μοιραστεί τα σχέδια στο WeChat, την κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με μεγάλη επιτήρηση. Άλλοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με κωδικό: «Σκοπεύει κανείς να πάει μια βόλτα αργότερα;» Ακόμη και στα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα συνάντησης στις 9 μ.μ., οι άνθρωποι έστελναν ανήσυχα μηνύματα ρωτώντας αν όντως πήγαιναν άλλοι.

Και πήγαν. Στις 9:30 μ.μ., περίπου 100 άτομα, τα περισσότερα που φαινόταν να είναι γύρω στα 20 ή τα 30 τους, είχαν συγκεντρωθεί στη βόρεια όχθη του ποταμού Liangma, γύρω από τον αυτοσχέδιο βωμό. Κάποιοι είχαν έρθει μόνοι τους, αλλά οι περισσότεροι ήταν σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες. Σχεδόν όλοι φορούσαν μάσκα προσώπου, τόσο για να κρύψουν την ταυτότητά τους όσο και για υγειονομική προστασία. Δεν υπήρχε εμφανής διοργανωτής, και το πλήθος στεκόταν σε αναμονή, σχεδόν σε αμήχανη σιωπή, πολλοί απλώς κρατούσαν τα τηλέφωνά τους ψηλά για να κινηματογραφήσουν τη σκηνή.

28china protest scene 1 superJumbo

Διαδηλωτές κρατώντας ψηλά τα κινητά τους τηλέφωνα στις όχθες του ποταμού Liangma στο Πεκίνο

Στη συνέχεια, κάποιος άρχισε να τραγουδά το «L’Internationale», τον αριστερό ύμνο, και άλλοι συμμετείχαν. «Για να δημιουργήσουμε την ευτυχία της ανθρωπότητας, πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας», τραγούδησαν απαλά, σχεδόν διστακτικά.


σχετικα αρθρα