current views are: 22

30 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση07:25

Κίνα: Φόβητρο το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Τριπλασιάζεται ως το 2035

Το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο πάντως παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Δημοσίευση 07:25’
Ρωσία

Το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο πάντως παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αναμένεται ότι θα υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2035, φτάνοντας τις 1.500 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με μια έκθεση του Πενταγώνου η οποία διαπιστώνει επίσης ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία βελτιώνεται συνεχώς.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο είναι η κυριότερη στρατιωτική πρόκληση για τις ΗΠΑ και η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τον κινεζικό στρατό επισημαίνει την πρόοδο που επιτυγχάνει η Κίνα όσον αφορά τις πυρηνικές αλλά και τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις της.

«Το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι το απόθεμα (της Κίνας) σε πυρηνικές κεφαλές ξεπέρασε τις 400. Εάν συνεχιστεί η αύξηση του αποθέματος με αυτόν τον ρυθμό, η Κίνα θα έχει κατά πάσα πιθανότατα περίπου 1.500 κεφαλές» μέχρι το 2035, αναφέρει η έκθεση.

Μικρότερο  οπλοστάσια από ΗΠΑ και Ρωσία

Το κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο πάντως παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας, δυο χωρών που διαθέτουν πολλές χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές.

Το Πεκίνο, που εργάζεται επίσης για τον εκσυγχρονισμό των βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, έκανε 135 δοκιμές το 2021, «περισσότερες από όλον τον υπόλοιπο κόσμο». Η Πολεμική Αεροπορία επίσης κάνει σημαντική πρόοδο «πλησιάζοντας γρήγορα (στο επίπεδο) των δυτικών αεροπορικών δυνάμεων».

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι «επίκειται» κάποια κινεζική εισβολή στο νησί.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα έχει καταπλήξει την Ουάσιγκτον με τον αμείλικτο ρυθμό συσσώρευσης συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων, από μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά έως υποβρύχια και πολεμικά πλοία. Το ναυτικό της είναι πλέον μακράν το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Όμως ο συνδυασμός από την υπέρ-υπερηχητική δοκιμή και την προειδοποίηση για τις κεφαλές έχει εστιάσει τώρα την προσοχή σε μια δυνητικά δραματική αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη στάση του Πεκίνου όσον αφορά τα πυρηνικά.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Οι στρατιωτικοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν δύο κρίσιμα ερωτήματα. Μετά από δεκαετίες σταδιακής αύξησης των πυρηνικών της δυνάμεων, η Κίνα στρέφεται προς μια λιγότερο αμυντική προσέγγιση που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Ασία. Θα μπορούσε αυτό να επιτρέψει στην Κίνα να νικήσει σε μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν, εξουδετερώνοντας την απειλή από τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα;

Αμοιβαία ευπάθεια

Από τότε που η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας το 1964, έχει διατηρήσει μια ελάχιστη πολιτική αποτροπής που στηρίζεται σε μια «λιτή, αλλά, και αποτελεσματική πυρηνική ισχύ». Ήταν προσαρμοσμένη για να διασφαλίσει ότι η Κίνα, η οποία διατηρεί πολιτική «μη πρώτης χρήσης», είχε αρκετά πυρηνικά όπλα για να ανταποκριθεί στο όποιο πρώτο πλήγμα.

Σύμφωνα με τον Τέιλορ Φραβέλ, συγγραφέα ενός βιβλίου για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Σρταρό με την ονομασία Active Defense (Ενεργή Αμυνα), ο Πρόεδρος Μάο Τσε Τουνγκ το 1956 είπε ότι η Κίνα χρειαζόταν ατομικές βόμβες για αποτροπή, παρόλο που τις περιέγραψε [τις δυτικές χώρες] ως «χάρτινες τίγρεις».

«Όποιος κι αν είναι ο τελικός αριθμός κεφαλών, αυτή η επέκταση είναι η πιο σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Κίνας από τότε που δοκίμασε την πρώτη της ατομική βόμβα», λέει ο Φραβέλ σχετικά με τις προβλέψεις στην ειδική Αναφορά Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων του Πενταγώνου.

Στην έκθεσή του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι οι Πυραυλικές Δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα τετραπλασιάσουν τα αποθέματα τους σε τουλάχιστον 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας – ένας δραματικός διπλασιασμός της εκτίμησής της από μόλις πέρυσι.

Σε μια εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε σημαντικό ορόσημο, το Πεντάγωνο είπε ότι η Κίνα μπορεί τώρα να έχει μια «εκκολαπτώμενη» πυρηνική τριάδα – που σημαίνει πυραύλους που εκτοξεύονται από ξηρά, θάλασσα και αέρα – αφού έθεσε σε υπηρεσία πέρσιβομβαρδιστικό με ικανότητα πυρηνικών.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αναπτύσσει επίσης νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που θα φέρουν πολλαπλές κεφαλές και κατασκευάζει εκατοντάδες σιλό για χερσαία εκτοξευόμενους διηπειρωτικούς πυραύλους. Δοκίμασε επίσης 250 βαλλιστικούς πυραύλους το 2020 — περισσότερους από το σύνολο των υπολοίπων χωρών παγκοσμίως.

Δοκιμή υπερ-υπερηχητικού όπλου

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Κίνα κατέστησε επιχειρησιακό τον DF-17, έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εξοπλισμένο με υπέρ-υπερηχητικό όχημα αερολίσθησης, το 2020. Δεν έχει αναφέρει εάν η δοκιμή του Ιουλίου περιλάμβανε πύραυλο DF-17, επειδή οι λεπτομέρειες του συμβάντος παραμένουν απόρρητες.

Για να τονίσει περαιτέρω  αυτή την επέκταση, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η Κίνα διαθέτει περισσότερους από 200 αισθητήρες στο διάστημα και αναγνωριστικούς δορυφόρους, σε σύγκριση με 120 που είχε πριν από δύο χρόνια. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει επίσης αρχίσει να εφαρμόζει ένα μερικό δόγμα «εκτόξευσης κατά την προειδοποίηση», η οποία θα επέτρεπε αντεπιθέσεις προτού ένας εισερχόμενος αμερικανικός πύραυλος φτάσει στον στόχο του, αντί να απαντήσει αφότου ένα γίνει πρώτο χτύπημα σε κινεζικό έδαφος.

Η έκθεση του Πενταγώνου και η δοκιμή του υπερ-υπερηχητικού όπλου έχουν εντείνει τη συζήτηση στην Ουάσιγκτον και στις πρωτεύουσες των συμμάχων των ΗΠΑ, από την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία, σχετικά με το γιατί η Κίνα φαίνεται να αποφάσισε να εγκαταλείψει την προηγούμενη «λιτή» στάση της.

Δεδομένης της ταχείας επέκτασης, οι ειδικοί συζητούν εάν η Κίνα πιστεύει ότι χρειάζεται ένα ισχυρότερο «ελάχιστο» αποτρεπτικό μέσο, λόγω των αυξανόμενων δυνατοτήτων των ΗΠΑ ή εάν εγκαταλείπει την επί δεκαετίες ισχύουσα στάση της περί ελάχιστης αποτροπής.


σχετικα αρθρα