current views are: 717

13 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση14:45

Κινητικότητα στην αριστερή «πολυκατοικία» μετά τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ – Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 και η αντίδραση Κωνσταντοπούλου

Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25, οι δηλώσεις Βίτσα και η αντίδραση Κωνσταντοπούλου

Δημοσίευση 14:45’
Σύνθεση / Πηγή: Eurokinissi

Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25, οι δηλώσεις Βίτσα και η αντίδραση Κωνσταντοπούλου

Μια μέρα μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» αλλά και άλλων στελεχών, νομοτελειακά επικρατεί κινητικότητα στην αριστερή «πολυκατοικία» με (δημόσιες) κουβέντες για συνεργασίες.

Η κρούση Βίτσα

Νωρίτερα το πρωί ο Δημήτρης Βίτσας έκανε άνοιγμα στο ΜέΡΑ25, λέγοντας αφενός ότι «θα επιχειρηθούν συζητήσεις έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής Αριστεράς» αναφορικά με τα πλάνα της επόμενης ημέρας της «Ομπρέλας», αλλά και πως «το ΜέΡΑ 25 χωράει σε αυτές τις συζητήσεις».

Όσο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας; Υποστήριξε πως «η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει πάει προς τα δεξιά», αφήνοντάς την εκτός νυμφώνος.

Η απάντηση Κωνσταντοπούλου

Στον κ. Βίτσα έσπευσε να απαντήσει, με ανάρτησή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, σε έντονο τόνο, αρχικά διευκρίνισε πως «ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους». Αναφερόμενη προφανώς στους λόγους του «διαζυγίου» της με τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

«Έχω συζητήσεις με καθαρούς ανθρώπους» διευκρίνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, μην αφήνοντας φυσικά κανένα περιθώριο.

Θα συνεργαζόταν ο Στρατούλης με τον Τσακαλώτο;

Στην κρούση-πρόταση του κ. Βίτσα απάντησαν επίσημα, με ανακοίνωση του κόμματος, από το ΜέΡΑ25, ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του κ. Βίτσα αλλά ουσιαστικά θέτοντας όρους αναφορικά με την πολιτική και τη «γραμμή» που πρέπει να ακολουθηθεί.

Το ερώτημα είναι βέβαια πώς θα αντιδράσει, σε μια τέτοια τυχόν συνεργασία, η ΛΑΕ. Το κόμμα που ίδρυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το 2015 το έχει απορροφήσει το ΜέΡΑ25, μια συνεργασία που επικυρώθηκε προ των εκλογών του Μαΐου και την οποία υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Στρατούλης αλλά και η Μαριάνα Τσίχλη.

Γρηγοριάδης: «Σε όσους προεξοφλούν τη στάση μας, εμείς μιλάμε πολιτικά»

Επειδή πολλοί μιλούν για μας, χωρίς εμάς και μάλιστα σπεκουλάροντας, εμείς μιλάμε μόνο πολιτικά. Μιλάμε με θέσεις και προτάσεις. Μόνο πολιτικά και βάσει αρχών πρέπει να συζητάμε στην Αριστερά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

«Άλλωστε, έχουμε εδώ και καιρό πάρει την πρωτοβουλία του διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, μέσω του φόρουμ aristera.eu (ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Επιδιώκουμε την πολιτική ουσία και όχι το μάρκετινγκ και την προσωπολαγνεία.

Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι εμείς τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά» υπογράμμισε.

Η πρόταση 10 σημείων του ΜέΡΑ25

«Ο διάλογος για την αναγέννηση της Αριστεράς απαιτεί αρχές που αντανακλούν την πραγματική συγκυρία, η οποία απειλεί την πλειοψηφία των πολιτών με εντεινόμενη εκμετάλλευση, λεηλασία και  περιθωριοποίηση. Συνεπώς, ο διάλογος για την Αριστερά δεν μπορεί να είναι ούτε θεωρητικός ούτε προσωποκεντρικός. Για εμάς, στο ΜέΡΑ25, θεμελιώνεται στα εξής 10 σημεία» αναφέρουν από το κόμμα και κατέθεσαν δέκα προτάσεις-σημεία διαλόγου για τον αριστερό χώρο:

  1. ΦΟΡΟΙ & ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Ριζοσπαστικές αλλαγές του ταξικού φορολογικού συστήματος και της ολιγοπωλιακής διαδικασίας τιμολόγησης των βασικών αγαθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.
  2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Άμεση Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αντικατάσταση όλων των ψευτο-αγορών ενέργειας με δημόσιο ενιαίο κοινωνικοποιημένο (ριζικά αποκεντρωμένο) σύστημα παραγωγής & διανομής πράσινης ενέργειας.
  3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ: Απαγόρευση κάθε εξόρυξης. Έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά.
  4. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συλλογικές διαπραγματεύσεις/συμβάσεις παντού με στόχο τη γοργή μετάβαση στο συνεταιριστικά εταιρικά σχήματα νέου τύπου(1)
  5. ΣΤΕΓΗ: Άμεση Κατάργηση του «Ηρακλή», σύσταση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων. Οργανισμός Κοινωνικής Στέγης που θα παρέχει, με συμβολικό ενοίκιο, άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες.
  6. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ: Κοινωνικός σχεδιασμός & διοίκηση(2) της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Άμεσα οι αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις έξω από μνημονιακούς περιορισμούς.
  7. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ομοίως, κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση(2)στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Θεσμική θωράκιση ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ισότητας στην ενημέρωση. Θωράκιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.
  8. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ: ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ κοινωνικοποιούνται.(3)
  9. ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ & ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ: Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  10. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Κατάργηση ορμητηρίων ξένων στρατών από την ελληνική επικράτεια. Απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό – Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου -Εμιράτων. Ειρηνευτικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

(1 )Π.χ. «1 μετοχή – 1 εργαζόμενος – 1 ψήφος»

(2) Π.χ. στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών

(3) Π.χ. μέσω Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, όπως κι η διαδικασία διορισμού κρατικού/δικαστικού προσωπικού.


σχετικα αρθρα