current views are: 83

23 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση14:10

«Τσουνάμι» καταγγελιών στην Κιβωτό του Κόσμου: Χωρίς άδεια η δομή στην Καλαμάτα – Ξαναβάφτιζαν παιδιά

Μετά την καταιγίδα καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης στην Κιβωτό, νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως.

Δημοσίευση 14:10’
Βαφτίσεις - Κιβωτό

Μετά την καταιγίδα καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης στην Κιβωτό, νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως.

Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την Κιβωτό του Κόσμου με τις εξελίξεις να προχωρούν με ραγδαία ταχύτητα βγάζοντας στην επιφάνεια περιστατικά  που δεν τα χωράει ανθρώπινος νους.

Μετά την καταιγίδα καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης στην Κιβωτό, νέες μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι υπεύθυνοι, βάφτιζαν παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα, βάζοντας στο κάδρο τις παράνομες υιοθεσίες, ενώ κάποιες άλλες αναφορές μιλούν για διαχωρισμό αδελφιών, κάτι που απαγορεύεται. Επίσης μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι σε πολλά παιδιά απαγόρευαν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Κιβωτός

Σταμάτης στο 989Alpha radio για μαρτυρίες – σοκ

Για όλες αυτές τις αναφορές-μαρτυρίες  απαντήσεις έδωσε μιλώντας στο 989Alpha radio και την εκπομπή του Νίκου Παπανιωτόπουλου,  ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης.

Να σημειωθεί ότι το παλιό διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου, με επικεφαλής τον πατέρα Αντώνιο, αντικαταστάθηκε, μετά από υπουργική απόφαση, ενώ το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει θέσει ως στόχο να συνεχιστεί η λειτουργία της δομής και να τηρηθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες.

Ο κ. Σταμάτης αρχικά επισήμανε ότι από δω και πέρα είναι όλα δρομολογημένα και ότι από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου,  θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Πρώτον πρέπει να διαφυλαχθεί το συμφέρον των παιδιών, δεύτερον να δούμε το κομμάτι των οικονομικών ελέγχων και τι έχει γίνει και τρίτον όλα αυτά τα οποία καταγγέλλονται και προφανώς είναι στην προανάκριση και τις εισαγγελικές αρχές να δούμε που θα καταλήξουν.»

«Από κει και πέρα αυτό που έχει γίνει, αυτή η ζημιά, που έχει διαταράξει τον κόσμο της παιδικής προστασίας είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει κανόνες σε ένα χώρο που παραδοσιακά δεν είχε»

«Νομίζω από δω και πέρα ξεκινάει μια καινούργια μέρα για την παιδική προστασία, με στόχο την απόιδρυματοποίηση και ενίσχυσή της αναδοχής.»

Κόλαση η ζωή των παιδιών στην Κιβωτό – Βάφτιζαν ξανά τα παιδιά

«Ναι υπάρχουν αναφορές και μαρτυρίες από κοινωνικούς λειτουργούς για όλα αυτά που αναφέρθηκαν» είπε, αρχικά ο κ. Σταμάτη.

«Θα διερευνήσουμε τις αναφορές των κοινωνικών συμβούλων. Θα αξιολογηθούν όλα από την αρχή.» είπε, ενώ πρόσθεσε, «Όλα αυτά φάνηκαν εκ του αποτελέσματος. Και να μην είχαμε την επόμενη καταγγελία, ήταν θέμα χρόνου το κράτος να παρέμβει.»

«Η κιβωτός δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα αρχικά της καθήκοντα και το οποίο στηρίχθηκε από πολίτες και πολιτεία.»

Για το διαχωρισμό των αδελφιών που φιλοξενούνταν στην Κιβωτό είπε: «Ήταν μια πρακτική που προφανώς δεν ήταν προς το συμφέρον του παιδιού και όλα αυτά πλέον είχαν γίνει απαιτούμενες συστάσεις.»

Για τις βαφτίσεις: «Ναι έχουμε αναφορές ότι βάφτισαν ξανά παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα. Θα το δούμε στην πορεία μήπως κρύβεται κάτι άλλο. Δεν γνωρίζουμε τι κρύβει αυτή η τακτική αλλά θα κληθούν να απαντήσουν οι ίδιοι.» είπε ο κ. Σταμάτης, ενώ τόνισε: «Νομίζω το σενάριο για παράνομες υιοθετήσεις είναι ακραίο. Ψάχνουμε να δούμε πάνω σε ποια νομική βάση γινόντουσαν οι βαφτίσεις. Οι μόνοι που μπορεί να απαντήσουν είναι αυτοί που το έκαναν.»

Κιβωτός - μαρτυρίες

Δήμαρχος Καλαμάτας στο 989Alpha radio για τη δομή της περιοχής

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος μιλώντας στο 989 Alpha radio και την εκπομπή του Νίκου Παναγιωτόπουλου   ανέφερε ότι στην Κιβωτό της Καλαμάτας η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική και δεν έχει ακουστεί το παραμικρό κάτι αρνητικό για τη δομή.

«Ως δήμος επισκεφθήκαμε τη δομή αρκετές φορές και τα παιδιά τα είχαμε φιλοξενήσει στο γραφείο μου.»

«Στην Κιβωτό της Καλαμάτας είναι πολύ καλό το κλίμα. Αρχικά φιλοξενούσε μεγαλύτερα και μικρότερα αγόρια. Τώρα μείναν μόνο μικρά αγόρια, τα μεγάλα φύγανε.»

«Εκπλαγήκαμε από αυτά που ακούσαμε. Δεν έχουμε τίποτα αρνητικό να πούμε η αλήθεια είναι μόνο θετικά.»

Χωρίς άδεια η Κιβωτός της Καλαμάτας

Ο Δήμαρχος της Καλαμάτας μεταξύ άλλων είπε ότι: «Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στην Κιβωτό της Καλαμάτας είναι ότι λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια χωρίς άδεια.»

Επισήμανε ότι: « Είχαν πάει πολλές φορές το σχέδιο αδειοδότησης, αλλά τα στοιχεία ήταν ελλιπείς.

Για την αρμοδιότητα του ελέγχου της δομής είπε: «Δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου ο έλεγχος της δομής αλλά ούτε αρμοδιότητας της περιφέρειες. Ελέγχους στις δομές έχει μόνο το αρμόδιουπουργείο»


σχετικα αρθρα