current views are: 10

14 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση12:36

Κλείδωσε ο Κατρίνης ως «αντ´ αυτού» στη Βουλή – Στελέχη Λοβέρδου και Γιώργου σε θέσεις – κλειδιά – Ο Τσίπρας στριμώχνει Ανδρουλάκη

Με την πρώτη ομάδα κρούσης της νέας ηγεσίας θα δοθεί η μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022.

Δημοσίευση 12:36’
sor14i1639485551953

Με την πρώτη ομάδα κρούσης της νέας ηγεσίας θα δοθεί η μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022.

Αποφασισμένος να βάλει σε κρίσιμες θέσεις στελέχη που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του, στέλνοντας το μήνυμα της ηλικιακής ανανέωσης αλλά να κάνει άνοιγμα και στους πρώην αντιπάλους του στην προεδρική κούρσα όπως και στην παλαιότερη γενιά στελεχών αλλά σε μικρότερες δόσεις, είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Η ισχυρή εντολή που έλαβε με διαφορά 38 μονάδων από τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν «ανανέωση παντού». Κι αυτό προτίθεται να κάνει. Έχει λυμένα τα χέρια.

Το βάρος στον προϋπολογισμό

Σε πρώτη φάση θα ασχοληθεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ καθώς αρχίζει η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022. Θα είναι το πρώτο κρας τεστ του ηγετικού μοντέλου του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς δεν θα συμμετέχει ο ίδιος διότι είναι ευρωβουλευτής, στην αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά θα εκπροσωπείται. Έχει συγκαλέσει την Κ.Ο σε συνεδρίαση στις 4μμ στη οποία και θα παρουσιάσει τις επιλογές του. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST:

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα του βουλευτή Μεσσηνίας Μιχάλη Κατρίνη για τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. Στην ουσία θα είναι ο «αντ´ αυτού» στη Βουλή. Ο Ανδρουλάκης προτίθεται να περνάει πολλές ώρες στο γραφείο του στη Βουλή και να απουσιάζει στις Βρυξέλλες μόνον όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες και πιθανόν καινκατά την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Επομένως θα βρίσκεται σε στενή επαφή και με τους βουλευτές του και με τον Μιχάλη Κατρίνη τον οποίον και θα καθοδηγεί.

Την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που κατείχε ο Κατρίνης αναμένεται να καταλάβει ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης του οποίου το όνομα ήταν στο τραπέζι και για την θέση του προέδρου της ΚΟ. Είναι πρόσωπο που σηματοδοτεί το άνοιγμα στους παλαιότερους του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι σημαντική θέση ιδιαίτερα σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και εκπροσωπεί τον αρχηγό. Οπότε και ο Σκανδαλίδης θα είναι ένα πρόσωπο με το οποίο θα συνεργάζεται στενά ο Ανδρουλάκης.

Στη θέση του δεύτερου ή αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αναμένεται να τοποθετηθεί η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία στην προεδρική κούρσα στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο νέος πρόεδρος θέλει να στείλει το μήνυμα ότι θα προχωρήσει ενωτικά, χωρίς διαχωρισμούς και εσωκομματικές έχθρες που θα υπονόμευαν την δυναμική που αναπτύχθηκε στην κάλπη.

Μία άλλη κρίσιμη θέση στην ΚΟ είναι αυτή του γραμματέα. Είναι το πρόσωπο κλειδί το οποίο έχει την ευθύνη του συντονισμού και της συνεχούς ενημέρωσης για την στρατηγική του κόμματος η οποία θα υπηρετείται μέσα και έξω από τη Βουλή. Ακούγεται το όνομα της βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη η οποία όπως και ο Κατρίνης με τον αγώνα που έκαναν πέτυχαν υψηλά ποσοστά για τον Νίκο Ανδρουλάκη στην προεδρική κούρσα.

Ο βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης που στήριξε το Γιώργο Παπανδρέου είναι πιθανό να τοποθετηθεί αν. γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σηματοδοτώντας άνοιγμα Ανδρουλάκη και στην παπανδρεική πτέρυγα, αν και μετά τα αποτελέσματα της κάλπης δύσκολα μπορεί κάποιος να δώσει τα χαρακτηριστικά μονιμότητας στους υποστηρικτές του ενός ή του άλλου υποψήφιου.

Ξεκαθάρισε το τοπίο και σε ό,τι αφορά στον πολύ κρίσιμο ρόλο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Την θέση θα έχει τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο ο εξ απόρρητων του Νίκου Ανδρουλάκη Πάνος Βλάχος με μία υποστηρικτική ομάδα η οποία θα συγκροτηθεί στο επόμενο διάστημα, καθώς ο ίδιος έχει ευρύτερες ευθύνες στο νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί υπό τον Ανδρουλάκη.

Με την πρώτη ομάδα κρούσης της νέας ηγεσίας θα δοθεί η μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022. Οι γιορτές που ακολουθούν με την πολιτική επικαιρότητα να υποχωρεί – θα κλείσει και η Βουλή- θα αξιοποιηθούν για τα επόμενα βήματα οργάνωσης και στρατηγικής του νέου προέδρου.

Ο Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει πίεση μέσα και έξω από τη Βουλή στο Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να πάρει θέση σε ό,τι αφορά την προοπτική συγκρότησης μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» απέναντι στην «δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη». Μία πρώτη γεύση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας διαδικτυακά με κομματικά στελέχη ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022. Άφησε αιχμές, για μια φορά ακόμη, ότι την ώρα που η χώρα βιώνει τις βαριές συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ρίξει λευκή πετσέτα. Καθώς η έγκριση του προϋπολογισμού ερμηνεύεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα έχει η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης η οποία θα απαντάει και στο ερώτημα γιατί καταψηφίζει.

«Άρα πρέπει να δούμε αυτήν την αντιπαράθεση ως μία συνολική κοινοβουλευτική μάχη σύγκρουσης με την εφαρμοζόμενη πολιτική Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πέταξε το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Του έθεσε το δίλημμα
εάν το ΚΙΝ.ΑΛ επί των ημέρωνε του θα πορευτεί με κριτική απέναντι στην κυβέρνηση σε ήπιους τόνους «επιβεβαιώνοντας εκείνους που τον κατηγορούν ότι προτίθεται να συμπορευτεί με τη «δεξιά» ή εάν θα τραβήξει διαχωριστικές γραμμές» όπως τόνισε.

Βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας και η ανάλυση που έχει γίνει ήταν ότι ακριβώς αυτή η θέση του επιβραβεύτηκε και από τους ψηφοφόρους οι οποίοι θέλουν να δώσουν στο ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ μία νέα ευκαιρία. Αυτή η γραμμή σαφώς και δεν ευνοεί το ΣΥΡΙΖΑ όπως θα συνέβαινε εάν εκλεγόταν ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος ευθέως είχε ταχθεί υπέρ της προοδευτικής κυβέρνησης αλλά και κατά της δεξιάς. Και να μην συγκεντρώνονταν ποτέ τα εκλογικά ποσοστά που θα άνοιγαν το δρόμο για μία τέτοια προοδευτική διακυβέρνηση, θα καλλιεργούνταν ένα τέτοιο κλίμα, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, γεγονός που πιθανόν να έδινε μια δυναμική και στον ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να βρίσκεται σε τέλμα.


σχετικα αρθρα