current views are: 207

5 Αυγούστου 2023
Δημοσίευση10:39

Κλιματική αλλαγή: Tο «ρεκόρ θερμοκρασίας ωκεανών» καταρρίφθηκε – Μετά τους καύσωνες έρχονται οι «βρασμοί»

Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1982 και 2016 και έχουν γίνει πιο έντονοι και μεγαλύτεροι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή

Δημοσίευση 10:39’

Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1982 και 2016 και έχουν γίνει πιο έντονοι και μεγαλύτεροι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή

Αρνητικό ρεκόρ για τη θερμοκρασία των ωκεανών καθώς σημειώθηκε η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ξεπέρασε το ρεκόρ του 2016 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της ΕΕ Copernicus καθώς έφτασε τους 20,96C. Αυτό είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως μεταδίδει το BBC.

marine

Οι ωκεανοί είναι ένας ζωτικής σημασίας ρυθμιστής του κλίματος. Απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της Γης και επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες.

Τα θερμότερα νερά έχουν λιγότερη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, που σημαίνει ότι παραμένει περισσότερο στην ατμόσφαιρα. Μπορεί επίσης να επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων σε μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι θερμότεροι ωκεανοί και οι καύσωνες επηρεάζουν θαλάσσια είδη όπως τα ψάρια και οι φάλαινες καθώς μετακινούνται αναζητώντας πιο δροσερά νερά, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεαστούν τα ιχθυαποθέματα. Μερικά αρπακτικά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, μπορεί να γίνουν επιθετικά καθώς μπερδεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Βάζουμε τους ωκεανούς σε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας», λέει ο Δρ Ματ Φροστ, από το θαλάσσιο εργαστήριο του Πλύμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ρύπανση και η υπεραλίευση αλλάζουν επίσης τους ωκεανούς.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα αυτού του νέου ρεκόρ.

Η Δρ Samantha Burgess, από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, λέει ότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας που σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία στους ωκεανούς και όχι ο Αύγουστος. «αυτή η εξέλιξη με ανησυχεί σχετικά με το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα και τον επόμενο Μάρτιο», λέει.

Οι επιστήμονες διερευνούν γιατί οι ωκεανοί είναι τόσο ζεστοί αυτή τη στιγμή, αλλά λένε ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τις θάλασσες πιο ζεστές καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας ξεπερνά το 2016, όταν η φυσική διακύμανση του κλίματος Ελ Νίνιο ήταν σε πλήρη εξέλιξη και στην πιο ισχυρή φάση του. Το Ελ Νίνιο συμβαίνει όταν ζεστό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Ένα άλλο Ελ Νίνιο έχει τώρα ξεκινήσει, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι ακόμα αδύναμο, που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω πάνω από το μέσο όρο τους επόμενους μήνες. Το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας συνέβη έπειτα από μια σειρά θαλάσσιων καυσώνων φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βόρειου Ατλαντικού, της Μεσογείου και του Κόλπου του Μεξικού.

ocean

Τον Ιούνιο, οι θερμοκρασίες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Met Office και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Στη Φλόριντα, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έφθασαν τους 38,44 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα. Κανονικά οι θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι μεταξύ 23 και 31 C, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι θαλάσσιοι καύσωνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 1982 και 2016 και έχουν γίνει πιο έντονοι και μεγαλύτεροι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Ενώ οι θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας έχουν αλλάξει δραματικά αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, οι ωκεανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θερμανθούν, παρόλο που έχουν απορροφήσει το 90% της θέρμανσης της Γης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αλλά υπάρχουν ενδείξεις τώρα ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών μπορεί να πλησιάσουν εκείνες του κλίματος. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι πολλή θερμότητα έχει αποθηκευτεί στα βάθη των ωκεανών, η οποία ανεβαίνει τώρα στην επιφάνεια, πιθανώς συνδεδεμένη με το Ελ Νίνιο, λέει η Δρ Karina von Schuckmann στο Mercator Ocean International.

Ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η επιφάνεια της θάλασσας θα συνεχίσει να θερμαίνεται λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εξακολουθούν να ερευνούν ακριβώς γιατί οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί τόσο πολύ πάνω από τα προγνωστικά.


σχετικα αρθρα