current views are: 6

3 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:16

Κοινή πρωτοβουλία ECI, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Οι δράσεις απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου, σε φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Δημοσίευση 04:16’
typos1

Οι δράσεις απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου, σε φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας.

Σε μια περίοδο που και στη Ελλάδα ο Τύπος δέχεται συνεχείς επιθέσεις, το Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν τη σημασία της Ποιότητας του Τύπου στην υπόθεση της Δημοκρατίας και της Καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • Σεμινάριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (Data Journalism) – που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, 2 Μαΐου
  • Ημερίδα-Εργαστήριο για το θέμα των Ψευδών Ειδήσεων (Fake News) – σήμερα, 3 Μαΐου
  • Πειραματική δράση δημοσιογραφικού αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος, με τίτλο «Τhe Polk Project» – 25 Μαΐου

Όλες οι δράσεις υλοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας και Ξενοφώντος 2 – Σύνταγμα) και θα μεταδίδονται ζωντανά (live streaming) από τον διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ, www.ert.gr.

Οι δράσεις απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου, σε φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Για την παρακολούθηση των δράσεων είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή, ενώ υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθεί πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης κατόπιν άσκησης/αξιολόγησης.

Η πρώτη δράση (Σεμινάριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων – Data Journalism Seminar), που αφορά στην επόμενη μέρα της Δημοσιογραφίας, πραγματοποιήθηκε χθες, 2 Μαΐου και αποτελεί συνέχεια φθινοπωρινού σεμιναρίου που προηγήθηκε, ωστόσο ήταν ανοικτό και σε νέους ενδιαφερόμενους, στους οποίους εστάλη υλικό προετοιμασίας κατόπιν εγγραφής. Σημειώνεται πως η δράση ολοκληρώνεται με τον σχηματισμό ομάδας ή ομάδων που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας ένα έργο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (Data Journalism) που θα παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο το Φθινόπωρο του 2018. Οι σχετικές δαπάνες επιδοτούνται.

Επικεφαλής περιεχομένου είναι ο ερευνητής Δρ. Χάρης Παπαγεωργίου (ECI), ενώ υπεύθυνοι των διδακτικών ενοτήτων είναι οι δημοσιογράφοι Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος, Χρήστος Γαβαλάς και Mag. Tάσος Οικονόμου. Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα μπορούν να τεκμηριωθούν/ερευνηθούν με αλφανουμερικά στοιχεία, η δημοσιογραφία δεδομένων ανακαθορίζει τον κώδικα επικοινωνίας αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά δεδομένα (και όχι μόνον). Η διδακτική ομάδα παρουσίασε νέες δυνατότητες στην άσκηση ερευνητικής δημοσιογραφίας, την άντληση πληροφοριών και θεματολογίας καθώς την προάσπιση της Ποιοτικής Δημοσιογραφίας και των συμφερόντων της Δημόσιας Σφαίρας.

Η δεύτερη δράση (Ημερίδα-Εργαστήριο για τις Ψευδείς Ειδήσεις – Fake News), που πραγματοποιείται σήμερα, 3 Μαΐου, εξετάζει το τοπίο των δυνητικών απαντήσεων στις τεχνολογικές προκλήσεις/ κινδύνους που αναδύονται από τους νέους τρόπους ενημέρωσης και κοινωνικοποίησης με την άμετρη και σε πολλές περιπτώσεις καταχρηστική μεσολάβηση των νέων μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (socialmedia).

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρίσκεται η εφαρμογή που έχει αναπτύξει η νεανική καινοτόμος ομάδα της Fight Hoax -δημιούργημα του Βαλεντίνου Τζέκα και των συνεργατών του- και έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή ως δυνητική απάντηση στο πλανητικών διαστάσεων πρόβλημα των Ψευδών Ειδήσεων, καθώς δίνει την δυνατότητα ταχύτατης αξιολόγησης της αξιοπιστίας ενημερωτικών καταχωρήσεων, βασιζόμενη σε σειρά γλωσσικών και στατιστικών παραμέτρων. Σημειώνεται η μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση του θέματος ενόψει των επικείμενων Ευρωπαϊκών εκλογών, ενώ στη συγκυρία αυτή υπογραμμίζεται η συνεργασία του ECI με την Fight Hoax, στο πλαίσιο του DISINFO Lab.

Το μέλλον των ψευδών ειδήσεων (Fake News) θα χαρτογραφήσει ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος από τον Δημόκριτο, σε μία επισκόπηση της σύγκλισης των σχετικών τεχνολογιών με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, Μάριος Νόττας, θα αναλύσει τις συνέπειες από καταχρηστικές πρακτικές των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και λογισμικού με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Στο εργαστηριακό μέρος της ημερίδας, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Θανάσης Βεργούλης, θα παρουσιάσει τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το δημοσιογράφο, τον ερευνητή και τον απλό πολίτη στο φιλτράρισμα των ψευδών επιστημονικών μελετών.

Η τρίτη δράση (πειραματική δράση με τίτλο «Τhe Polk Project»), στις 25 Μαΐου, σκοπό έχει τη δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου για μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη πριν 70 χρόνια, επηρέασε τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αποτέλεσε κατά πολλούς το πρώτο επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου: τη δολοφονία του δημοσιογράφου του CBS, George Polk, στη Θεσσαλονίκη. H δράση ανοίγει τον δημόσιο διάλογο καθώς επίσης καλεί την κοινωνία σε ένα συμμετοχικό δημοσιογραφικό πείραμα που θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαΐου του 2019.