current views are: 11

30 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση14:09

Κοινοβουλευτικό ρινγκ Πολάκη – Τζανακόπουλου για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ – Την Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής

Την Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής 

Δημοσίευση 14:09’
wyzam1572433824898

Την Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής 

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην ρίξει νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και να διαφυλάξει τους θεσμούς και τη λειτουργία της Προανακριτικής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν τον πρώην αν.υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προκειμένου να στηθεί «πολιτική σκευωρία» σε βάρος αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Γιάννης Μπούγας μετά την εξαίρεση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του πρώην αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με το επιχείρημα ότι ο Ποινικός Κώδικας απαγορεύει αυτός που θα κληθεί ως μάρτυρας να είναι και μέλος της Επιτροπής, θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της βουλής Κώστα Τασούλα και θα του ζητάει να προβεί στις σχετικές ενέργειες για την αναπλήρωση τους, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να ορίσει τους αντικαταστάτες τους. Η διαδικασία αυτή δίνει ένα περιθώριο τριών ημερών. Οπότε η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής θα διεξαχθεί όχι αύριο Πέμπτη αλλά την επόμενη Τρίτη. Μετά τις δηλώσεις Τζανακόπουλου και Πολάκη ότι δεν θα τους πάρουν ούτε σηκωτούς από την Προανακριτική, δεν αναμένεται θετική ανταπόκριση του κ.Τσίπρα.

Στην συνεδρίαση της Προανακριτικής της Τρίτης, Τζανακόπουλος και Πολάκης θα εμφανιστούν στην αίθουσα. Ο πρόεδρος της Προανακριτικής θα τους καλέσει να αποχωρήσουν. Εκείνοι θα αρνηθούν με ή χωρίς «γαλλικά» και ο κ.Μπούγας θα λύσει τη συνεδρίαση. Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Χθες για ώρες στη Βουλή ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε για να καταθέσει, το πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής ο οποίος παρεμπιπτόντως ουδέποτε κλήθηκε στα τρία χρόνια που είναι ανοιχτή η δικογραφία για κατάθεση ή απολογία από την τακτική δικαιοσύνη αν και κατηγορείται ως το πρόσωπο που έκανε τις δωροδοκίες.

Έφυγε άπρακτος. Είναι υποχρεωμένος να επανέλθει στη Βουλή στην επόμενη συνεδρίαση, οπότε θα ξανααποχωρήσει. Ο κατάλογος των μαρτύρων είναι μεγάλος. «Η ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχθεί επί μακρόν την γελοιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ενός κορυφαίου κοινοβουλευτικού θεσμού όπως είναι η Προανακριτική» δήλωσε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο Newpost. 

«Η Επιτροπή λειτουργεί ως εισαγγελέας και διεξάγει ανακρίσεις» τόνισε. «Όπως δεν μπορεί να εισβάλει κανείς – ούτε καν ένας άλλος ανακριτής- στη διάρκεια μιας ανάκρισης, απαγορεύεται να συμβεί το ίδιο και στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Προανακριτικής οι οποίες χαρακτηρίζονται από μυστικότητα και γι αυτό δεν υπάρχουν και τηλεοπτικές κάμερες» συνέχισε. «Γι αυτό και οι συνεδριάσεις της θα προστατευτούν πάση θυσία.»

Η φρουρά

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον απαιτηθεί από τα γεγονότα θα επέμβει η φρουρά της Βουλής. Καθώς οι κάμερες είναι στημένες έξω από την αίθουσα της Βουλής όπου συνεδριάζει η Προανακριτική, Τζανακόπουλος και Πολάκης «θα εξασφαλίσουν το πολυπόθητο βίντεο προς επικοινωνιακή κατανάλωση» όπως είπε χαρακτηριστικα η κυβερνητική πηγή.

«Ηρωική» έξοδος

Η ΝΔ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βγει στο φως η αλήθεια για το πως στήθηκε η πολιτική σκευωρία και αφήνει αιχμές σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα ότι αναζητεί μια «ηρωική έξοδο» ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να αποστασιοποιηθεί εάν βρεθούν στοιχεία σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Βουλευτές της ΝΔ δεν απέκλειαν το εδεχόμενο μετά την φωτό με την φρουρά της Βουλής να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική. Αν και το πιο πιθανό είναι να υποβαθμίσει την παρουσία του. Ο Αλέξης Τσίπρας να μην προχωρήσει στην αντικατάσταση των δύο μελών και να συνεχίσει με τους υπόλοιπους προκειμένου να έχει εικόνα των καταθέσεων των μαρτύρων και των στοιχείων που προκύπτουν.

Το χαρτί της ΝΔ

Η ΝΔ προχώρησε χθες στην ανάσυρση ενός εγγράφου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής το οποίο είχε αποφανθεί ότι δεν εξυπηρετεί την αρχή της αμεροληψίας ένας μάρτυρας να είναι ταυτόχρονα και μέλος εξεταστικής επιτροπής. Αφορούσε την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Η ΝΔ ζήτησε τότε την εξαίρεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία για ανταλλαγή ακινήτων. Το αίτημα στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε την εξαίρεση των Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη από την Εξεταστική για την Υγεία οι οποίοι τελικά αυτοεξαιρέθηκαν. «Δεν υπάρχει ad hoc κοινοβουλευτική ευαισθησία» τόνισαν κομματικές πηγές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετατρέψει σε κυρίαρχη την μειοψηφία και επιστρέφει στο παρελθόν του, των αμφιθεάτρων και του πεζοδρομίου».

Υπενθυμίζεται ότι εξαιρέθηκαν από την Προανακριτική ο μεν Τζανακόπουλος διότι προσήλθε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη του Μαξίμου μετά την οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε τη δήλωση για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ενώ λίγες ώρες μετά εστάλη στη Βουλή η δικογραφία της Novartis με τα 10 πολιτικά πρόσωπα (για τα εφτά η δικογραφία μπήκε στο αρχείο). Ο Πολάκης δήλωσε μεταξύ άλλων πως γνώριζε ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες – τους έπιασαν με την γίδα στην πλάτη όπως είπε- και γι αυτό θα κληθεί ως μάρτυρας.

«Ραγκουδισμός»

Χθες την σκυτάλη της ακρότητας πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που διεκδίκησε στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής την προεδρία, απέτυχε παταγωδώς και στη συνέχεια μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπέλυσε μύδρους κατά της «χουντοεπιτροπής». Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης κατήγγειλε στην εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά στο ACTION24 το “νέο φαινόμενο του γενιτσαρισμού – ραγκουδισμού που είναι το ύστατο επίπεδο πολακισμού».

«Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς» δήλωσε ο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

«Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση» συνέχισε. «Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».


σχετικα αρθρα