current views are: 117

23 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση17:20

Κορωνοϊός: Χειμώνας με τριπλή επίθεση γρίπης, covid και RSV – «Δεν μας φοβίζει η παραλλαγή “Pirola”», επισημαίνει ο Τζανάκης

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού»

Δημοσίευση 17:20’
Κίνα

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού»

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται στις πληθυσμιακές ομάδες, μεταλλαγμένος μεν αλλά ανεξάντλητος και απειλητικός ως προς τις ευπαθείς ομάδες.

Την εμφάνιση της και στην χώρα μας έκανε και η μετάλλαξη «Pirola», που σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν πέντε κρούσματα από την εν λόγο μετάλλαξη.

Επίσης 39 συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους από την λοίμωξη και 25 βρίσκονται στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Να σημειωθεί ότι η θετικότητα για τον ιό της γρίπης στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%,  ενώ δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 37/2023, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τζανάκης: «Δεν μας φοβίζει η παραλλαγή “Pirola”»

«Δεν μας φοβίζει η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή και ως Pirola. Από τις πρώτες εντυπώσεις δεν φαίνεται για κάτι ιδιαίτερο, παρόλο που έχει 30 μεταλλάξεις αυτό το στέλεχος επάνω στην Ακίδα του και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει από πλευράς παθογονικότητας » είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονιολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρίας.

Ωστόσο προειδοποίησε πως « τα μηνύματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς «μας περιμένει τριπλή επίθεση γρίπης,κορονοϊού και συγκυριακού ιού (RSV)

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Αυτή τη στιγμή, στη δική μου την κλινική νοσηλεύονται τέσσερις ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία οξύνθηκαν λόγω του ότι μολύνθηκαν με κορωνοϊό και νοσούν από αυτόν»

Αισιόδοξη ήταν η διαπίστωση του καθηγητή πως «υπάρχει μια ανοσία της κοινότητας στον κορωνοϊό η οποία μας προφυλάσσει από βαριές λοιμώξεις και πνευμονίες που είχαμε το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Πλέον περνάμε την Covid – 19 σαν μια απλή γρίπη»

Ωστόσο προειδοποίησε πως «οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα είναι αυτοί που παροξύνονται, αποδιοργανώνονται τα υποκείμενα νοσήματα τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο»

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού»

Όσον αφορά στα εμβόλια ανέφερε πως «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορονοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές». Σύσταση έκανε και για το εμβόλιο της γρίπης ενόψει του χειμώνα.

Σύσταση από Ματίνα Παγώνη

Για τους κινδύνους για την υγεία από τις ασθένειες μετά τις φονικές πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και για την αύξηση των κρουσμάτων covid, μίλησε η Ματίνα Παγώνη.

«Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν την ιστορία με έναν νέο εμβολιασμό όπως και οι ΗΠΑ. Εμείς είμαστε πολύ πίσω ακόμα, έχουμε και διαφορετικές καιρικές συνθήκες με αυτές τις χώρες, εμείς ακόμα έχουμε καλό καιρό», ανέφερε αρχικά.

Θα έρθει νέο εμβόλιο;

«Το εμβόλιο έχει ξεκινήσει, έχει προχωρήσει, έχουν τελειώσει οι φάσεις, έχουν ασχοληθεί 2 εταιρείες και θα δοθούν οδηγίες στις επιτροπές εμβολιασμού μετά από εισηγήσεις του ΠΟΥ και θα ενημερωθούμε όλοι. Έχουμε ξεκινήσει με το στέλεχος Pirola, που εχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει και προβληματιζόμαστε. Ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και πλέον μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από 2 χρόνια», τόνισε η κ. Παγώνη.

 

 


σχετικα αρθρα