current views are: 9

12 Μαρτίου 2021
Δημοσίευση05:09

Κορωνοϊός: «Φοβήθηκα το εμβόλιο και με απέλυσαν» λέει φυσικοθεραπευτής γηροκομείου

Οι εμβολιασμοί στο γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης στη Γαστούνη άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου. Δύο υπάλληλοι ωστόσο αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, με τον Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανό, να προχωρά σε αυτήν την απόφαση.

Δημοσίευση 05:09’
ygmm5p1615525793864 scaled

Οι εμβολιασμοί στο γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης στη Γαστούνη άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου. Δύο υπάλληλοι ωστόσο αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, με τον Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανό, να προχωρά σε αυτήν την απόφαση.

«Εγώ δεν έκανα το εμβόλιο κι έτσι έχουμε φτάσει σε αυτό το γεγονός ότι πήρα την απόλυση μου». Πρόκειται για την πρώτη απόλυση εργαζόμενου στην Ελλάδα που αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο. Ο 27χρονος φυσιοθεραπευτής, που εργαζόταν σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Ηλεία, μιλώντας στο MEGA σημείωσε πως στις «αρχές του Φεβρουαρίου μας δόθηκε αναφορική ενημέρωση που μας έλεγαν όποιος δεν εμβολιάζεται στις 15 Φεβρουαρίου, θα απολυθεί».

Οι εμβολιασμοί στο γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης στη Γαστούνη άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου. Δύο υπάλληλοι ωστόσο αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, με τον Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανό, να προχωρά σε αυτήν την απόφαση.

«Τους απολύσαμε γιατί ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει εμβόλιο αυτοί οι δύο εργαζόμενοι είπαν ‘εμείς δεν κάνουμε’. Τους δώσαμε και 15 μέρες άδεια να πάνε για εμβολιασμό ή σε γιατρό να τους δώσει χαρτί ότι δεν ενδείκνυται εμβολιασμός αλλά οι εργαζόμενοι ήταν ανένδοτοι. ‘Εγώ δεν το κάνω ό,τι και να γίνει’ είπαν», σημείωσε ο μητροπολίτης. Ο φυσιοθεραπευτής, που έχασε τη δουλειά του, εξηγεί γιατί αρνήθηκε τόσο κατηγορηματικά να κάνει το εμβόλιο.

«Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαι αρνητής του εμβολίου, ούτε αρνητής της πανδημίας. Απλώς φοβάμαι για τις επιπτώσεις του εμβολίου. Δεν εμπιστεύομαι ακόμα το εμβόλιο, το φοβάμαι, φοβάμαι τις επιπτώσεις που θα έχει μετέπειτα και γι’ αυτό δεν ήθελα να το κάνω».

Από την πλευρά της η Μητρόπολη, που προφανώς δεν είναι η αρμόδια για να ενημερώσει τους πολίτες για την ασφάλεια του εμβολίου και με γνώμονα την ασφάλεια των ηλικιωμένων, έδωσε 15νθημερη άδεια στους δύο εργαζόμενους προκείμενου να εμβολιαστούν.

«Μετά τις 15 λοιπόν που εγώ δεν έκανα το εμβόλιο, ήρθε και γραπτώς αυτό ότι έχετε 15 μέρες άδεια- κανονικής άδειας, όχι κάποιας ειδικής- να έχεις τη δυνατότητα να εμβολιαστείς αλλιώς αν δεν εμβολιαστείς, θ’ απολυθείς. Θα έρθει η απόλυσή σου».

Έτσι κι έγινε, επιστρέφοντας στα καθήκοντά του παρέλαβε το χαρτί της απόλυσης του. «Αφού πέρασαν 15 ημέρες επέστρεψα στην εργασία μου, γιατί τελείωσε η άδεια μου κι εκείνοι με ενημέρωσαν ότι είναι η τελευταία μου μέρα σε γραπτό έγγραφο ότι είναι η τελευταία μέρα δουλειάς και από αύριο να έρθετε να παραλάβετε την απόλυσή σας».

«Δεν είμαι αρνητής, αγαπώ τη δουλειά μου»

Όπως εξηγεί στο MEGA ο νεαρός φυσικοθεραπευτής ουδέποτε ήθελε να θέσει σε κίνδυνο τους φιλοξενούμενους της δομής. «Εγώ αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και πρόσφερα όσο των δυνατών περισσότερο με το καλύτερο των δυνατοτήτων μου μέσα στο χώρο εκεί. Προς Θεού δεν ήθελα για κανέναν λόγο και δεν θέλω για κανέναν λόγο να βλάψω κανέναν ηλικιωμένο άνθρωπο τρόφιμο».

Άκυρη χαρακτηρίζει την απόλυση ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος που ανέλαβε την υπεράσπιση του εργαζόμενου. «Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και κυρίως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η απόλυση σαν απειλητικό όπλο, θα μπορούσε προκειμένου να εξαναγκαστεί ο εργαζόμενος. Θα μπορούσε ο εργοδότης να τον απομονώσει σε μια άλλη εργασία, θα μπορούσε να του στερήσει το μισθό του, θα το δεχόταν», σημειώνει ο κ. Καρούζος. 

Ο δικηγόρος αναμένεται να ασκήσει αγωγή εις βάρος της Μητρόπολης εάν δεν επαναπροσλάβει τον εντολέα του ο οποίος, όπως υποστηρίζει, απολύθηκε αδίκως. «Το εμβόλιο στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικό συνεπώς δεν μπορεί η επίκληση του εμβολίου να συνιστά προειδοποίηση για απόλυση ειδικά αν τίθεται εκβιαστικά και αν δε δίνεται χρόνος σε έναν εργαζόμενο ή σε μία εργαζόμενη να το σκεφτεί», τονίζει ο κ. Καρούζος ο οποίος αναρωτιέται τι θα γινόταν στην περίπτωση που στη θέση του νεαρού βρισκόταν μία έγκυος ή ένα άτομο ευπαθούς ομάδας το οποίο δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο.

«Αν είχαμε μια περίπτωση η οποία με συμβουλές των γιατρών δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο, τι θα γινόταν».Ο συνήγορος του φυσικοθεραπευτή τόνισε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του διαφορετικά ή να τον θέσουν σε αργία, με την υπόθεση πλέον να έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.


σχετικα αρθρα