current views are: 10

21 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση05:12

Κορωνοϊός: Περικύκλωσε την Ευρώπη η παραλλαγή «Όμικρον» – Ποια εμβόλια είναι αποτελεσματικά – Εκτιμήσεις ειδικών

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 26.

Δημοσίευση 05:12’

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 26.

Μπήκαμε στην εορταστική βδομάδα των Χριστουγέννων, με την παραλλαγή «Όμικρον» να απειλεί για πισωγυρίσματα, αν δεν τηρηθούν τα απαιτούμενα πρωτόκολλα που είναι ήδη σε ισχύ. Ειδικότερα χθες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής ανέβηκαν στα 26.
Τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, στη Λακωνία και στην Κρήτη.  Απ’ αυτά τα 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, δεν σχετίζονται όλα με ταξίδι στο εξωτερικό.

Μεγάλη είναι η ανησυχία που προκαλεί σε όλο τον πλανήτη η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, ωστόσο όσον αφορά τα καθ’ημάς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως ακόμη το στέλεχος δεν παρουσιάζει τη δυναμική που δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο και πιθανότατα θα μας απασχολήσει πολύ έντονα τον Ιανουάριο, εξ ου και όλα τα έκτακτα σχέδια που εκπονούνται τοποθετούνται χρονικά για τότε.

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό .Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον.  Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», επισήμανε ο ίδιος

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για τους ελέγχους κατά την διάρκεια του γιορτών τονίζοντας ότι το διάστημα 24-31 Δεκεμβρίου θα επιστρατευτούν όσα κλιμάκια επιστρατεύτηκαν καθ’όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Όλα τα εμβόλια, ιδίως τα mRNA, φαίνεται να παρέχουν έναν σημαντικό βαθμό προστασίας έναντι της βαριάς νόσησης, της νοσηλείας και του κινδύνου θανάτου λόγω της νόσου Covid-19 που έχει προκληθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού. Όμως, μόνο τα mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna), ιδίως όταν κάποιος έχει κάνει την τρίτη δόση, φαίνεται να έχουν επιτυχία στο να αποτρέπουν τη μόλυνση από τον ιό και την απλή λοίμωξη, σύμφωνα με τις πρώτες σχετικές μελέτες. Και δυστυχώς αυτά τα πιο εξελιγμένα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, αλλά, κυρίως, μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι τα εμβόλια Covid-19 που δεν είναι mRNA και χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα απέναντι στο να μολυνθεί κάποιος από την Όμικρον. Αυτό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αφορά εμβόλια όπως τα AstraZeneca, Johnson & Johnson, τα κινεζικά εμβόλια Sinopharm και Sinovac και το ρωσικό Sputnik, τα οποία παρέχουν μεν μικρότερη ή μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση, αλλά κάνουν πολύ λίγα πράγματα για να σταματήσουν την εξάπλωση της Όμικρον.

Με βάση αρχικά στοιχεία από τη Βρετανία, το εμβόλιο Οξφόρδης-AstraZeneca δεν εμφάνισε ικανότητα να σταματά τη λοίμωξη Όμικρον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό με αυτό. Το 90% των εμβολιασμένων στην Ινδία έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο με διαφορετική ονομασία (Covishield), ενώ έχει χορηγηθεί ευρέως και στην υποσαχάρια Αφρική. Το ρωσικό Sputnik, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται στην Αφρική και στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με επιστήμονες, προβλέπεται ότι επίσης δεν θα έχει καλή αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης από Όμικρον. Το μονοδοσικό Johnson & Johnson, για το οποίο υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην Αφρική τελευταία, επίσης έχει εμφανίσει μικρή ικανότητα να μπλοκάρει τη λοίμωξη από Όμικρον.

Από την άλλη πλευρά, τα παραπάνω εμβόλια, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, μπορεί να μην τα πάνε καλά απέναντι στην ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη, αλλά δεν έχουν χάσει σημαντικά τη δυνατότητα να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να αποτραπεί η Όμικρον από το να δημιουργήσει παγκόσμια προβλήματα στα συστήματα υγείας.


σχετικα αρθρα