current views are: 6

19 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση03:54

Κορωνοϊός: Σοβαρές ελλείψεις σε ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά – Ποια πρόσθετα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Τα περιστατικά των τελευταίων 24ωρων σε Πάρο, Αλόννησο και Μύκονο ανέδειξαν σοβαρά κενά στον υγειονομικό σχεδιασμό.
 

Δημοσίευση 03:54’
d2rptwk1618383358945 scaled

Τα περιστατικά των τελευταίων 24ωρων σε Πάρο, Αλόννησο και Μύκονο ανέδειξαν σοβαρά κενά στον υγειονομικό σχεδιασμό.
 

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το πρόβλημα με την έλλειψη ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά, πολλά από τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Τα περιστατικά των τελευταίων 24ωρων σε Πάρο, Αλόννησο και Μύκονο ανέδειξαν σοβαρά κενά στον υγειονομικό σχεδιασμό, καθώς τουρίστες που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό (ή αποτελούν στενές επαφές κρούσματος) κατά τη διάρκεια των διακοπών τους υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία επειδή δεν υπήρχε το κατάλληλο κατάλυμα για να τεθούν σε καραντίνα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

Το πρόβλημα όπως φαίνεται οφείλεται στο γεγονός, ότι είτε δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας σε μικρά νησιά, όπως στην περίπτωση της Αλοννήσου, είτε τα δωμάτια στα ξενοδοχεία καραντίνας για τα μεγαλύτερα νησιά δεν επαρκούν, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Πάρου.

Κάτω από το βάρος αυτών των περιστατικών εξετάζονται νέα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό στις διακοπές τους σε κάποιο νησί, να μπορούν να απομονώνονται σε ξενοδοχεία καραντίνας ή να μεταφέρονται στα αστικά κέντρα σε καμπίνες κορωνοϊού που θα διαθέτουν τα πλοία.

Έκτακτη σύσκεψη σήμερα για επίταξη δωματίων και καμπίνες κορωνοϊού

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων αρχών και εξετάζεται η λήψη των εξής πρόσθετων μέτρων:

Να υπάρχει δυνατότητα επίταξης δωματίων, όχι μόνο δηλαδή να αυξηθούν τα ξενοδοχεία για καραντίνα στα νησιά, αλλά να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτάξει δωμάτια.

Να υπάρχουν στα πλοία συγκεκριμένες καμπίνες, οι οποίες να κρατούνται μόνο από άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό και πρέπει άμεσα να φύγουν από το νησί, όπου κάνουν διακοπές. Να χαρακτηριστούν δηλαδή ορισμένες καμπίνες ως «Covid».

Επιστροφή στο δωμάτιο διαμονής

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή εάν κάποιος διαγνωστεί με κορωνοϊό σε νησί δεν μπορεί να φύγει από εκεί καθώς πρέπει να μείνει σε καραντίνα. Ακριβώς σε αυτό το αδιέξοδο βρίσκεται από χτες οικογένεια που έκανε διακοπές στην Αλόννησο καθώς από τη στιγμή που η μητέρα διαγνώστηκε με κορωνοϊό δεν μπορούσε ούτε να φύγει με το πλοίο αλλά ούτε και να μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας αφού δεν υπήρχε στο νησί.

Αν και η Πολιτική Προστασία αμφισβήτησε τις «γλαφυρές» περιγραφές που γίνονταν στην καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για οικογένεια που βρίσκεται σε απόγνωση στους δρόμους, εντούτοις παραδέχεται εμμέσως το πρόβλημα αφού η οδηγία που έδωσε όταν ενημέρωθηκε για το κρούσμα στην Αλόννησο ήταν να επιστρέψει στο ξενοδοχείο διαμονής από τη στιγμή που δεν υπήρχε ξενοδοχείο καραντίνας.

Ιταλός τουρίστας εκλιπαρούσε για ένα δωμάτιο στη Μύκονο

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ένας Ιταλός τουρίστας με κορωνοϊό εκλιπαρούσε για ένα δωμάτιο στη Μύκονο καθώς όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας του νησιού είναι κατειλημμένα, με αποτέλεσμα ο νεαρός Ιταλός να μην μπορεί να βρει κατάλυμα να διανυκτερεύσει.

Και εκεί η λύση που προτάθηκε από την Πολιτική Προστασία ήταν ο τουρίστας να μείνει σε κάποιο άλλο κατάλυμα διαμονής, αρκεί να ενημερώσει ότι νοσεί από κορωνοϊό, ωστόσο ο 18χρονος Ιταλός δεν γινόταν δεκτός σε κανένα ξενοδοχείο ή απλό ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

16 ώρες σε υπαίθριο πάρκινγκ του Κέντρου Υγείας

Στη συνέχεια ήρθε το περιστατικό της Πάρου όπου μια παρέα 18χρονων βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και μάταια αναζητούσαν δωμάτιο καραντίνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν 16 ώρες στο υπαίθριο πάρκινγκ (!) του κέντρου Υγείας του νησιού, πριν να μεταφερθούν με ελικόπτερο στην Αθήνα.

Για να φτάσουμε σήμερα το απόγευμα να γίνει γνωστό και το περιστατικό της Αλοννήσου όπου οικογένεια εγκλωβίστηκε στο νησί καθώς από τη μια δεν υπήρχε ξενοδοχείο καραντίνας και από την άλλη μεριά δεν υπήρχε πρόβλεψη για μεταφορά των κρουσμάτων σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Σκιάθο όπως θεωρητικά θα έπρεπε να προβλέπει ο σχεδιασμός των Αρχών.


σχετικα αρθρα