current views are: 10

11 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση05:09

Κορωνοϊός: Το απόγευμα σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού για τους άνω των 85 ετών – Αναλυτικά η διαδικασία

Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.

Δημοσίευση 05:09’
myfc61610341801314 scaled

Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.

Σε λειτουργία θα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα – ακριβώς μετά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας- η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19, καθώς από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου “Ελευθερία” με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. Επίσης, μέχρι 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιασθούν περίπου 120.000 άτομα. Μέχρι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου είχαν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 40.163 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός

Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.

Διαβάστε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τον προγραμματισμό του ραντεβού σας μέσω της ειδικής πλατφόρμας

Διαβάστε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες των ΚΕΠ

Διαβάστε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες των φαρμακείων

Τρεις μέρες περιθώριο θα έχουν για να απαντήσουν όσοι λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό για το ραντεβού τους

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 το πρωί της Κυριακής ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή «η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα να βλέπει κανείς ακριβώς τους εμβλιασμούς που γίνονται στη χώρα, γιατί υπάρχει μια ontime ενημέρωση», ενώ ανέφερε ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 40.160 εμβολιασμοί.

«Αύριο (σ.σ σήμερα) ξεκινάει η δεύτερη φάση του εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό και ξεκινάμε με την κατηγορία άνω των 85 ετών», συνέχισε λέγοντας ο κ. Γεωργαντάς, αναφέροντας ότι «το σύνολο του πληθυσμού που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία είναι 520.000 και εξ’ αυτών υπολογίζουμε ότι εντός του Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν οι 100.000» και πρόσθεσε ότι «από το σύνολο των 520.000, οι 60.000 έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση».

Σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών για το ραντεβού τους, ο υφυπουργός ανέφερε: «Από τη Δευτέρα, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, θα λάβουν ένα sms στο κινητό τους που θα τους δίνει προτεινόμενες ημερομηνίες και προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να αποδεχθούν την προτεινόμενη ημερομηνία. Αν επιθυμούν να αλλάξουν τις ημερομηνίες μπορούν είτε να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε να πάνε στα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ και να κάνουν την αλλαγή. Αφού κλείσουν το ραντεβού, έχουμε φροντίσει να τους έρχεται μία υπενθύμιση τρεις ημέρες πριν το ραντεβού τους. Όποιος άλλος τη Δευτέρα, πλην όσων είναι άνω των 85 ετών, επιχειρήσει να μπει στο emvolio.gov.gr θα του λέει το σύστημα ότι δεν είστε στις κατηγορίες προτεραιοποίησης. Για να γίνει κατανοητό, σε κάθε κατηγορία που προτεραιοποιείται, ουσιαστικά εισάγουμε στο σύστημα τους σχετικούς ΑΜΚΑ που συνδέονται με αυτό».

«Θα εξυπηρετήσουμε όποιον θέλει να εμβολιαστεί με κάθε τρόπο. Αυτή είναι η αρχή που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Μακάρι να είναι όλος ο πληθυσμός», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.


σχετικα αρθρα