current views are: 12

26 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση12:41

Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας- Τουρκίας ενόψει των σημερινών εκλογών

Όταν ξεκινούσε η προεκλογική εκστρατεία στην Βουλγαρία κανένας δεν υπολόγιζε πως θα ολοκληρωνόταν με την διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Δημοσίευση 12:41’

Όταν ξεκινούσε η προεκλογική εκστρατεία στην Βουλγαρία κανένας δεν υπολόγιζε πως θα ολοκληρωνόταν με την διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Όταν ξεκινούσε η προεκλογική εκστρατεία στην Βουλγαρία κανένας δεν υπολόγιζε πως θα ολοκληρωνόταν με την διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Όλα φαινομενικά ξεκίνησαν όταν αρχές του μήνα η βουλγαρική αστυνομία στην πόλη Κίρτζαλι-όπου κυριαρχεί το τουρκογενές στοιχείο-ανακάλυψε εκατοντάδες πακέτα με τρόφιμα που είχαν πάνω το λογότυπο ενός-του πιο νέου-από τα δύο κόμματα της τουρκικής μειονότητας που κατεβαίνουν στις σημερινές εκλογές.

screenshot 265369

Τα πακέτα με το σήμα του κόμματος DOST προοριζόταν για την προσπάθεια εξαγοράς της ψήφου βούλγαρων πολιτών τουρκικής καταγωγής.
Το γεγονός αυτό όπως και η δήλωση-προτροπή τούρκου υπουργού για ψήφο προς το DOST προκάλεσαν την αντίδραση της βουλγαρικής κυβέρνησης η οποία κατηγόρησε την Τουρκία για άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της.

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κατηγορούσε την Βουλγαρία ότι παρεμποδίζει τους βούλγαρους ψηφοφόρους που ζουν στην Τουρκία από το να ψηφίζουν βάζοντας πολύ λίγα εκλογικά κέντρα εκεί.

Ακολούθησαν οι απελάσεις από τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες αρκετών τούρκων που δραστηριοποιούταν στην Βουλγαρία και η ανάκληση της βούλγαρας πρέσβειρας από την Άγκυρα μετά τις πληροφορίες ότι σε συνάντηση στην Ανδριανούπολη τούρκων μουφτήδων της Βουλγαρίας ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν τους προέτρεψε να δραστηριοποιηθούν υπέρ του κόμματος DOST.

Η κρίση έφτασε στην κορυφωσή της με τις κινητοποιήσεις βούλγαρων ακροδεξιών και εθνικιστών στους συνοριακούς σταθμούς με την Τουρκία οι οποίοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν εκατοντάδες λεωφορεία με ψηφοφόρους από την Τουρκία να περάσουν στην Βουλγαρία αλλά και την δήλωση του Βούλγαρου πρόεδρου Ρούμεν Ράντεφ που κάλεσε την Τουρκία να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του.

Όλα αυτά την ώρα που διεξαγόταν στο Μπουργκάς(Πύργο) η δίκη για την αίτηση της Τουρκίας να εκδοθούν 4 βούλγαροι συνοριοφύλακες τους οποίους θεωρεί υπέυθυνους για την δολοφόνια τούρκου ψαρά.

screenshot 166485

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο φιλοτουρκικά κόμματα-στα οποία μετέχουν και βούλγαροι το γένος,κυρίως επιχειρηματίες-έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσουν ποιό είναι πιο κοντά στον Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι οι βούλγαροι ψηφοφόροι θεωρούν την αντίδραση της χώρας τους στην Άγκυρα ως την πρώτη σοβαρή μετά το 1989 με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να ΄κυριαρχεί στην εκλογική επιχειρηματολογία η προσπάθεια να πείσουν για το ποιός είναι πιο ικανός να αντιμετωπίσει την Τουρκία.

Την ίδια ώρα έχουν περάσει σε δευερη μοίρα τα θέματα με τα οποία ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος,όπως η τεράστια δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της μεταναστεύσης,της υπογεννητικότητας και της μείωσης του προσδόκιμου,οι πολύ χαμηλές συντάξεις και οι χαμηλοί μισθοί ιδίως στην βουλγαρική επαρχία όπου ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ζει είτε από τα εμβάσματα από το εξωτερικό είτε δουλεύωντας προσωρινά στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό σε χώρες της Ε.Ε

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη για την πρωτιά μεταξύ των κεντροδεξιών του Μπορίσοφ και των σοσιαλιστών,μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ της ακροδεξιάς συμμαχίας και του …παλιού φιλοτουρκικού κόμματος,σίγουρα στην βουλή το κόμμα του επιχειρηματία Μαρέσκι και πιθανότατα εκτός βουλής το δεύτερο φιλοτουρκικό κόμμα.

Πάντως είναι τέτοια η ανασφάλεια που κυριαρχεί γύρω από την σημερινή εκλογική διαδικασία που δημοσιεύματα μιλάνε για αποκλεισμό της δυνατότητας να παρακολουθεί κάποιος αύριο βουλγαρικές ιστοσελίδες από το εξωτερικό σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων.


σχετικα αρθρα