current views are: 7

23 Μαΐου 2021
Δημοσίευση14:24

Κώστας Τσιάρας: «Θα αυξηθεί ο χρόνος πραγματικής έκτισης ποινής εντός των φυλακών»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλάει για τον νόμο του κράτους που αφορά το Οικογενειακό Δίκαιο και τις ρυθμίσεις για αδικήματα κατά ανηλίκων.

Δημοσίευση 14:24’

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλάει για τον νόμο του κράτους που αφορά το Οικογενειακό Δίκαιο και τις ρυθμίσεις για αδικήματα κατά ανηλίκων.

Προ των πυλών βρίσκεται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης, οι οποίες αφορούν τόσο την ουσιαστική απονομή του δικαίου όσο και ζητήματα που έχουν σχέση με θεσμικές αλλαγές και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση στους δείκτες απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, όπως αποκαλύπτει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο.

Με τον νέο νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε ύστερα από θυελλώδη κοινοβουλευτική συζήτηση, «τίθενται επιπλέον επαρκή δικονομικά εχέγγυα για την προστασία παιδιών και γυναικών από κακοποιητικές συμπεριφορές, καθώς όλες οι νέες διατάξεις ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία», επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκονται συγκεκριμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να προτείνει την αύξηση του ορίου της υπό όρο απόλυσης για τα ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα όρια παραγραφής για όλα τα αδικήματα κατά ανηλίκων.

««Κατ’ αρχήν η αύξηση του χρόνου πραγματικής έκτισης ποινής εντός των φυλακών θα αφορά και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Οπως ορθά αναφέρατε, θα αυξηθούν τα όρια παραγραφής για όλα τα αδικήματα κατά ανηλίκων, τόσο εκείνα κακουργηματικού όσο και εκείνα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, εξετάζονται παρεμβάσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε αυτά τα αδικήματα να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστευτικότητας, για την πλήρη προστασία των θυμάτων.

Αυτές οι διατάξεις αναμένεται να υποβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από την Επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ακολουθήσει η ψήφισή τους», τονισε.

«Οι αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα και η εσπευσμένη ψήφισή του από την προηγούμενη κυβέρνηση προκάλεσαν αποτελέσματα που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν, από τον Μάρτιο του 2020 συστάθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης η Διαρκής Επιτροπή Παρακολούθησης των αποτελεσμάτων που παράγουν οι νέοι Κώδικες, προκειμένου να προβούμε στις αναγκαίες τροποποιήσεις. Η Επιτροπή, υπό τον καθηγητή κ. Λάμπρο Μαργαρίτη, έχει ήδη επεξεργαστεί μια δέσμη νέων διατάξεων, με τις οποίες προτείνεται να καταργηθεί το προνόμιο της υπό όρο απόλυσης με κατ’ οίκον περιορισμό. Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την αύξηση του ορίου της υπό όρο απόλυσης για τα ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα, π.χ. εγκλήματα που διαπράττονται με ιδιαίτερη βιαιότητα και σκληρότητα και εγκλήματα που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Συγκεκριμένα, το όριο της μεικτής έκτισης προτείνεται να αυξηθεί για την πρόσκαιρη κάθειρξη από τα 3/5 της επιβληθείσας ποινής που είναι σήμερα στα 4/5 αυτής, στην οποία η πραγματική έκτιση της ποινής, δηλαδή ο καθαρός χρόνος που κρατείται κατά ελάχιστο κάποιος, θα αυξηθεί από τα 2/5 της ποινής στα 3/5», αναφέρει.


σχετικα αρθρα