Breaking News

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Χωρίς ταξί την Πέμπτη η Αθήνα

current views are: 13

22 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:28

Ξανασκεφτείτε το πριν «βουτήξετε» σε αυτές τις λίμνες!

Ακολουθούν οι 7 πιο θανατηφόρες λίμνες του πλανήτη…

Δημοσίευση 13:28’
limni6

Ακολουθούν οι 7 πιο θανατηφόρες λίμνες του πλανήτη…

Οι λίμνες είναι ιδανική επιλογή για διακοπές και εξορμήσεις. Σκεφτείτε όμως ότι κάπου στον κόσμο υπάρχουν λίμνες που θα μπορούσαν να φέρουν σε κίνδυνο τη ζωή κάθε ανθρώπου ακόμα και αν στέκεται κοντά τους.

Ακολουθούν οι 7 πιο θανατηφόρες λίμνες του πλανήτη

Kawah Ijen, Ινδονησία 

limni1 

Το Kawah Ijen είναι ένα ηφαίστειο στην Ινδονησία που έχει τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη στον κόσμο. Το νερό της λίμνης στον κρατήρα έχει τυρκουάζ χρώμα. Η οξύτητα της είναι ιδιαίτερα έντονη και πιο επικίνδυνη ακόμα και από οξύ της μπαταρίας. Η λίμνη επηρεάζει την τοπική ζωή στην περιοχή. Το θείο που υπάρχει μέσα σε αυτή πιάνει φωτιά όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μοναδικό αλλά και επικίνδυνο φαινόμενο με μπλε φλόγες. 

Laguna Caliente, Κόστα Ρίκα 

limni2 

Το ηφαίστειο Poas, στην κεντρική Κόστα Ρίκα, έχει δύο λίμνες στον κρατήρα του. Η λίμνη Μπότου βρίσκεται στον αδρανή κρατήρα που είναι ανενεργός εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για ένα όμορφο μέρος με καθαρό νερό που περιβάλλεται από καταπράσινο δάσος. Η άλλη λίμνη, η Laguna Caliente, είναι πολύ διαφορετική. Είναι επίσης μια από τις πιο όξινες λίμνες στον κόσμο. Προφανώς, κανείς δεν θα ήθελε να κολυμπήσει στα νερά της, αλλά η λίμνη μπορεί να δημιουργήσει όξινη βροχή και όξινη ομίχλη που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν βρίσκονται κοντά στην ακτή. 

Nyos, Καμερούν 

limni3 

Μία από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές σε λίμνες στην πρόσφατη ιστορία σημειώθηκε στο βόρειο Καμερούν το 1986. Η καταστροφή προκλήθηκε από ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως έκρηξη «limnic». Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα στις λίμνες που έχουν μεγάλο βάθος παράγεται από το νερό λόγω αλλαγής της πίεσης. Το φαινόμενο δημιουργεί ένα μεγάλο σύννεφο διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο μετατοπίζει όλο το οξυγόνο και μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στα ζώα και στους ανθρώπους. 

Boiling Lake, Άγιος Δομίνικος 

limni4 

Η συγκεκριμένη λίμνη, που το όνομα της μαρτυρά ότι βράζει, είναι μια τρύπα στο φλοιό της γης, που έχει πλημμυρίσει από τις βροχοπτώσεις και τροφοδοτείται από δύο μικρές ροές.  Η υποβρύχια λάβα και τα διάφορα αέρια από το κοντινό ηφαίστειο θερμαίνουν το νερό. Γύρω στις ακτές, οι επιστήμονες έχουν μετρήσει θερμοκρασίες από 82 έως 92 βαθμούς κελσίου. 

Kivu, Ρουάντα 

limni5 

Η λίμνη Kivu βρίσκεται στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντα. Η έκτασή και το βάθος της είναι εντυπωσιακά. Οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία που δείχνουν ότι και στη συγκεκριμένη λίμνη γίνονται εκρήξεις, αν και συμβαίνουν περίπου μία φορά ανά χιλιετία. Λόγω της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου στη λίμνη, μια έκρηξη θα σήμαινε την καταστροφή της περιοχής. Διάφορες εταιρείες εξάγουν το μεθάνιο από τη λίμνη για να το χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μελλοντικής έκρηξης. 

Quilotoa, Εκουαδόρ 

limni6 

Η λίμνη στον κρατήρα Quilotoa σχηματίστηκε τον 13ο αιώνα μετά από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη. Είναι δύσκολα προσβάσιμη καθώς βρίσκεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Λόγω της υψηλής οξύτητάς της, δεν υπάρχει ζωή στη λίμνη. Οι ειδικοί λένε ότι η επικινδυνότητα της έγκειται στην οξύτητά της, ενώ άλλοι ότι οι ψυχρότερες θερμοκρασίες σε αυτό το υψόμετρο θα βλάψουν τους κολυμβητές πριν προλάβουν να μπουν στο νερό. 

Rainier, Αμερική 

limni8 

Η λίμνη που βρίσκεται στον κρατήρα κοντά στην κορυφή βουνού Rainier καλύπτεται πάντα από χιόνι και πάγο. Για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να ακολουθήσει μια διαδρομή μέσα από μια σειρά σπηλαίων. Αυτά τα σπήλαια πάγου μπορούν να αποβούν θανατηφόρα, γιατί εκεί βρίσκονται θύλακες επικίνδυνων αερίων, όπως διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και υδρόθειου. Οι επιστήμονες που διερευνούν και χαρτογραφούν το σύστημα των σπηλαίων πρέπει να φέρουν ειδικό εξοπλισμό παρακολούθησης του αερίου έτσι ώστε να αποφεύγουν δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις ενώ βρίσκονται υπόγεια.

 


σχετικα αρθρα