current views are: 6

10 Μαΐου 2017
Δημοσίευση11:00

Κυβέρνηση εναντίον… ΣΥΡΙΖΑ και Σταθάκης εναντίον Σκουρλέτη για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ εταιρείας συμφερόντων της Black Rock

Δημοσίευση 11:00’

Επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ εταιρείας συμφερόντων της Black Rock

«Πράσινο φως» έδωσε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στην ανέγερση mall στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη για την τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ «ξεπαγώνει » μια επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων στην οποία παλιότερα έλεγαν ηχηρό «Όχι» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική παράταξη του κόμματος Ανοιχτή Πόλη. Πέρα από την αλλαγή θέσης του κυβερνώντος κόμματος, προκαλούν εντύπωση οι διαφορές της χθεσινής απόφασης με το αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα που είχε προετοιμάσει ο Πάνος Σκουρλέτης λίγο πριν μετακινηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το ιστορικό

Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ξεμπλοκάρει με επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρίας Artume. Η Artume σχεδιάζει την οικοδόμηση ενός γιγάντιου εμπορικού κέντρου εμβαδού 55.000 τετραγωνικών μέτρων. Το νέο mall θα έχει την επωνυμία Academy Gardens και θα οικοδομηθεί στηνέκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρο Κηφισού 60).

Η Artume (συμφερόντων πλέον της πολυεθνικής Blackrock) είχε αγοράσει το 2007 την έκταση του πρώην εργοστασίου Μουζάκη έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ. Στις ανακοινώσεις της η εταιρία έκανε λόγο για μια πολύ μεγάλη επένδυση που θα δημιουργούσε 3.000 θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου και άλλες 2.000 για την κατασκευή του.

Ωστόσο, η ανέγερση του mall είχε μπλοκαριστεί λόγω των χρήσεων γης και του ύψους των κτιρίων που επιτρέπονταν στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστεκόταν επένδυση της Artume, θεωρώντας την επιζήμια για το περιβάλλον και τους μικρούς εμπόρους. Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Ανοιχτή Πόλη έλεγε σχετικά:

«Η κατασκευή ενός τέτοιου μεγέθους εμπορικού κέντρου:

Θα πλήξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των Σεπολίων, του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και του Περιστερίου που ακόμη επιβιώνουν

Θα υποβαθμίσει περαιτέρω το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, αφού στην είσοδό του από τη Δυτική Αθήνα θα τοποθετηθεί ένα ακόμη τεράστιο εμπορικό κέντρο.»
Μάλιστα και σήμερα η Ανοιχτή Πόλη επιμένει στην άποψή της.
Τον Νοέμβριο του 2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, Νάντια Βαλαβάνη, Ηρώ Διώτη, Μαρία Κανελλοπούλου, Χαρά Καφαντάρη, Τάσος Κουράκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μαρία Μπόλαρη είχαν καταθέσει ερώτηση στης Βουλή για το ζήτημα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευαν τις αλλαγές στους πολεοδομικούς όρους που επεδίωκε η τότε κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση. Για το θέμα είχε κατατεθεί και άλλη ερώτηση τον Νοέμβριο του 2014 από τους Νίκο Βούτση, Νάντια Βαλαβάνη, Απόστολο Αλεξόπουλο, Δημήτρη Γελαλή, Κανελλοπούλου Μαρία, Χαρά Καφαντάρη, Μαρία Μπόλαρη, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργο Πάντζα και Άννα Χατζησοφιά. Στην ερώτηση καταγγέλλονταν σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στην Artume.

Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ

Η χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ σηματοδότησε με εντυπωσιακό τρόπο την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης σχετικά με το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος. Το ΚΥΣΟΙΠ αποδέχτηκε την εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη που αλλάζει τους όρους δόμησης στην περιοχή, επιτρέποντας την ανέγερση του γιγάντιου εμπορικού κέντρου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη χθες βράδυ «το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.» Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι: «Η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της «Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.).»
Κατά την κυβέρνηση, η Artume δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η διαφορά με την απόφαση Σκουρλέτη

Η χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ επιτρέπει στην Artume οικοδόμηση μέχρι ύψους 18 μέτρων από την πλευρά της Ακαδημίας Πλάτωνος και 21 μέτρων από την πλευρά της Κηφισού. Ωστόσο, λίγους μήνες πριν, το φθινόπωρο του 2016, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης είχε υπογράψει απόφαση που προέβλεπε μέγιστο ύψος οικοδόμησης τα 15 μέτρα. Η απόφαση είχε σταλεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, αλλά στο μεταξύ έγινε ο ανασχηματισμός και ο κ. Σκουρλέτης άλλαξε χαρτοφυλάκιο. Οπότε η απόφαση επιστράφηκε για να τεθεί υπόψη του νέου υπουργού.
 Απαντώντας σε ερώτηση του Newpost σχετικά με τις αιτίες αυτής της σημαντικής αλλαγής μέσα σε λίγους μήνες, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος επισήμαναν ότι η χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ περιλαμβάνει ό, τι ακριβώς είχε προτείνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη σχετική γνωμάτευσή του. Ωστόσο, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι προτάσεις του ΚΑΣ ήταν γνωστές και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Φωτό: Κ. Κίτσιας


σχετικα αρθρα