current views are: 140

24 Απριλίου 2023
Δημοσίευση20:04

Αλέξης Τσίπρας: «Έχω νέα στον Μητσοτάκη που φοβάται και το δείχνει – Θα είμαστε νικητές στις 21 Μάη»

Ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε οτι θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

Δημοσίευση 20:04’
Τσίπρα
Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στη Κώ. Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 (ANDREA BONETTI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)

Ο Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε οτι θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κω, στην Πλατεία Καζούλη.

Δημοκρατικό προσκλητήριο για την αλλαγή στις 21 Μαΐου, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση στην Κω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του.

«Ό,τι και να κάνει δε μπορεί να ξεγελάσει, αλλά ούτε να φοβίσει τους ανθρώπους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έκανε αναφορά στην απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού και ανακοίνωσε ότι αποδίδοντας τιμή στην μνήμη του θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στα Δωδεκάνησα. Μίλησε για το μεταφορικό ισοδύναμο που είχε εισηγηθεί ο Νεκτάριος Σαντορινιός ως υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και πρόσθεσε ότι θα το θέσει ξανά σε εφαρμογή.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα εφαρμόσει και το υγειονομικό ισοδύναμο για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας στα νησιά με κίνητρα για την στελέχωση των υγειονομικών δομών στις νησιωτικές περιοχές. “Πρόκειται για δέσμη μέτρων προκειμένου να καταστήσουμε τους νησιώτες ίσους με όλους τους πολίτες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξέρουμε, μπορούμε, θα βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα. Η στιγμή της λαϊκής ετυμηγορίας είναι στιγμή ενότητας για τον ελληνικό λαό. Η ελευθερία και η δημοκρατία πάντοτε μας οδηγούν στα κρίσιμα διλήμματα των καιρών” επεσήμανε και εξέφρασε την άποψη ότι «οι δήθεν αυτοδύναμες κυβερνήσεις έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Το πολιτικό σύστημα έπρεπε να εκπαιδευτεί στη συνεργασία. Ηρθε η ώρα για τη μεγάλη αλλαγή» συμπλήρωσε.

Ασκησε, τέλος, σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Η Ελλάδα που ζήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν αξίζει σε κανέναν. Φοβάται ο κ. Μητσοτάκης. Ερχεται η ώρα της αλλαγής. Ούτε καν σε τηλεοπτική συζήτηση δεν έρχεται, το αρνείται. Μα αυτός δεν είναι πολύ λέει ότι το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Είναι δυνατόν να επιλέγει ο ίδιος τους δημοσιογράφους που του παίρνουν συνέντευξη.

Ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι με το τηλεοπτικό σποτ που έβγαλε ο κ. Μητσοτάκης, «ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ» ως προς το ΕΣΥ και τους καλύτερους μισθούς, αλλά «δεν μας εκπλήσσει ο άνθρωπος που ειδικεύτηκε στις υποκλοπές» «μία φορά υποκλοπέας, για πάντα υποκλοπέας.

Μιλώντας για το λαϊκό εισόδημα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι μισθοί εξανεμίζονται στο πρώτο 15θήμερο του μήνα, ενώ υπενθύμισε τον κ. Πάτση που μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής της ΝΔ. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ που μας κατηγορούσε για επιδοματική πολιτική, ότι οδήγησε την κοινωνία να ζει με κουπόνια για το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προς όφελος των καρτέλ. Επίσης τόνισε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ είναι 400 εκατ. ευρώ.

Ως ανήξερο πρωθυπουργό χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη, θυμίζοντας τις περιπτώσεις των Τεμπών του διορισμού του κ. Λιγνάδη, τις δραστηριότητες του κ. Πάτση, τις υποκλοπές, αλλά συμπλήρωσε πως «ήξερε δεν ήξερε θα μάθει στις 21 Μαΐου», γιατί αυτή η κυβέρνηση ντροπιάζει ακόμα και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Οι τέσσερις λόγοι για να ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η αύξηση μισθών (με 880 ευρώ στον κατώτατο μισθό, αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους), η μείωση τιμών, οι ρυθμίσεις των χρεών και ένα δίκαιο κράτος. «Μας φέρνουν το μπαμπούλα της χρεωκοπίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε πως στη χρεωκοπία η χώρα έφτασε στο παρελθόν από τις δικές τους επιλογές.

Οχι στην προπαγάνδα των φοβισμένων

«Μην ακούτε τη προπαγάνδα φόβου των φοβισμένων. Δε σχηματίζουν ποτέ κυβέρνηση οι ηττημένοι. Κυβερνήσεις σχηματίζουν πάντα και παντού οι νικητές. Θα είμαστε νικητές στις 21 Μάη και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Για αυτό και η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι προϊόν της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, της νίκης του λαού. Της δικής σας νίκης» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των ρυθμίσεων των χρεών, αλλά και το στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ΕΣΥ.

«Όταν η κυβέρνηση μας λέει ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, εμείς λέμε ναι αλλά η αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Όσα λέμε και σχεδιάζουμε, είναι απότοκο της εμπειρίας μας και της σχέσης μας με την κοινωνία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να τα αγκαλιάσει η κοινωνία.

«Αφήσαμε ρυθμισμένο δημόσιο χρέος, ενώ είχαμε βρεθεί στη θέση να βγάλουμε τη χώρα από το βάλτο που οι προηγούμενοι είχαν ρίξει τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι αν η ΝΔ δεν είχε διαχειριστεί με τις επιλογές της αυτή την κατάσταση, η καθημερινότητα του πολίτη σε πολλά επίπεδα θα ήταν καλύτερη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τραμπισμό», δηλαδή να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ψέμα σαν αλήθεια, αλλά οι πολίτες δεν εξαπατώνται. «Ξέρουμε – μπορούμε» είναι το δίπτυχό μας, επισήμανε στην ομιλία του.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και οι πρώτες εκλογές μπορούν να βγάλουν κυβέρνηση και δεν είναι «χαλαρές», υπό την προϋπόθεση να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν υπάρχει και μαθηματικά και πολιτικά άλλη δυνατότητα.

«Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες «να γίνουν οι ίδιοι, οι φορείς της αλλαγής της 21ης του Μάη», ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «δικαιοσύνη παντού σημαίνει προτεραιότητα στα νησιά μας».

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική αλλαγή, η δικαιοσύνη παντού, δεν είναι μια ιδέα που γεννήθηκε σε κομματικά γραφεία. Είναι ανάγκη της κοινωνίας μας. Απαιτεί τη σιγουριά του σχεδίου. Και τις δυνάμεις που είναι σε θέση να την κάνουν πράξη.

Πρώτον, ξέρουμε. Έχουμε σαφές σχέδιο. Όποιος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζει για τέσσερα πράγματα:

  1. Αύξηση μισθών.
  2. Μείωση τιμών.
  3. Ρύθμιση χρεών.
  4. Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Ξέρουμε, γιατί είμαστε πια πιο έμπειροι από ποτέ, πώς αυτά θα γίνουν πράξη. Με τρόπο ασφαλή, με απόλυτη συναίσθηση των συσχετισμών, με ρεαλισμό.

Και τι μας λένε; Ότι αυτά που προτείνουμε δεν είναι ρεαλιστικά.

Οι απευθείας αναθέσεις, οι παροχές στα μεγάλα συμφέροντα, το ξεπούλημα ακόμα και του νερού, είναι ρεαλιστικά. Αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με φιλολαϊκά μέτρα, με μέτρα ανακούφισης της μεγάλης πλειοψηφίας, σπεύδουν να βάλουν την ταμπέλα: Δεν είναι ρεαλιστικό!

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα – ένα.

Είναι ρεαλιστικός στόχος η αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώ και η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ώστε κάθε χρόνο αν ανεβαίνει ο πληθωρισμός, να ανεβαίνει και ο μισθός; Ναι, είναι.

Γιατί αυτό δεν θα στηρίξει μόνο χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά θα τονώσει τη ζήτηση, θα αναζωογονήσει την αγορά, θα παράγει θέσεις εργασίας.

Είναι ρεαλιστικός στόχος η αύξηση μετά από 14 χρόνια, κατά 10% όσο ήταν ο πληθωρισμός, του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων; Ναι είναι. Γιατί η οικονομία το αντέχει.

Τα δέκα δισ. που μοιράστηκαν μεταξύ τους με τις απευθείας αναθέσεις θα έφταναν για αξιοπρεπείς μισθούς στο δημόσιο για χρόνια.

Αξιοπρεπείς μισθοί στο δημόσιο σημαίνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα, καλύτερες σχέσεις με τον πολίτη, και βέβαια τόνωση της ζήτησης και της αγοράς

Είναι ρεαλιστικός στόχος η μείωση των τιμών; Ναι είναι.

Με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Στην Ισπανία, σε άλλες χώρες, ακόμα και μηδενικό ΦΠΑ έχουν θεσπίσει στα είδη διατροφής.

Με μείωση επίσης του ΕΦΚ στα καύσιμα. Στο κατώτερο δυνατό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κατάργηση του στο αγροτικό πετρέλαιο.

«Δεν φτιάξαμε εμείς αυτό το κράτος»

Μας ξέρετε καλά. Ξέρετε ότι δεν είμαστε γόνοι, δεν είμαστε επαγγελματίες της εξουσίας, δεν ανήκουμε σε δυναστείες που για δεκαετίες κυβερνούν τη χώρα. Μας γνωρίσατε, γνωριστήκαμε, στη μάχη.

Όταν με τη χώρα χρεοκοπημένη, διαλυμένη, ήμασταν αναγκασμένοι να συμμαζέψουμε το χάος που άφησαν οι προηγούμενοι.

Δεν φτιάξαμε εμείς αυτό το κράτος, το κράτος με το ρουσφέτι, με τη διαφθορά, με τη διαπλοκή.

Δεν φτιάξαμε εμείς αυτό το δημόσιο χρέος.

Βρεθήκαμε στις πιο δύσκολες στιγμές που βρέθηκε η ελληνική οικονομία και η χώρα. Και είχαμε υποχρέωση βγάλουμε με θυσίες τη χώρα από το βάλτο που άλλοι την έριξαν.

Να ρυθμίσουμε το χρέος που άλλοι συσσώρευσαν.

Να μαζέψουμε 37 δισεκατομμύρια στο δημόσιο Ταμείο, που άλλοι άφησαν άδεια.

Δεν τα βάλαμε στις τσέπες μας, δεν τα βάλαμε στους λογαριασμούς μας, δεν τα βάλαμε σε off-shore. Έχουμε λευκό πολιτικό μητρώο. Σε αντίθεση με άλλους.

Κάναμε και λάθη, υπηρετώντας όμως μια σωστή πολιτική.

Κάναμε και λάθη και μάθαμε από αυτά.

Αλλά αφήσαμε τα δημόσια ταμεία γεμάτα, το χρέος ρυθμισμένο, την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια και μέσα στις αγορές με δώδεκα τρίμηνα ανάπτυξης.

Προσέξτε: Αυτοί ήρθαν και τα βρήκαν έτοιμα. Βρήκαν τα λεφτά στα Ταμεία, το χρέος ρυθμισμένο, την οικονομία σε τροχιά. Αντί να έχουν την υποχρέωση να μαζέψουν, είχαν την ευχέρεια να ξοδέψουν 55 δισ. Και τι έκαναν; Πού πήγαν αυτά τα δισεκατομμύρια;
Ξέρετε καλά πού πήγαν. Μια ματιά στις απευθείας αναθέσεις αρκεί.

Αν εμείς αντί να μαζέψουμε 37 είχαμε την ευχέρεια να ξοδέψουμε 55, τότε όλοι θα είχαν αισθανθεί στην πράξη τι σημαίνει δικαιοσύνη παντού. Τα νοσοκομεία μας θα στέκονταν στα πόδια τους, η κοινωνική συνοχή θα είχε ενισχυθεί, μισθοί και συντάξεις θα είχαν δει αυξήσεις, οι αδύναμοι θα είχαν δει άσπρη μέρα, το κράτος πρόνοιας θα ήταν εκεί για να στηρίζει τους ανθρώπους.

Να όμως που οι δράστες της χρεοκοπίας, οι αυτουργοί της καταστροφής, οι ένοχοι για την κοινωνική και οικονομική τραγωδία, οι σύμμαχοι του Σόιμπλε, μας κουνούν τώρα και το δάχτυλο.

Για να φτάσει ο κύριος Μητσοτάκης να πει πριν λίγες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια!

Όταν η πολιτική χρεοκοπία γίνεται ηθική κατάπτωση, τότε πρώτο θύμα είναι η αλήθεια.

Αυτή είναι η απάντηση που αξίζει σε τέτοιου είδους βιασμό της πραγματικότητας.

«Πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας»

Πλησιάζει η ώρα που θα κριθούμε όλοι από το λαό. Και αξίζει στη πορεία προς τις κάλπες, κάθε αναποφάσιστος, κάθε πολίτης ό,τι κι αν ψήφισε στις τελευταίες εκλογές, να αναρωτηθεί:

Αφού τα καταφέραμε σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δεν είναι ρεαλιστικό να τα καταφέρουμε και τώρα που η χώρα είναι έξω από τα μνημόνια, που δεν υπάρχουν καταναγκασμοί, που έχουμε την ευχέρεια να ακολουθήσουμε τη δική μας πολιτική;

Μπορούμε λοιπόν. Αυτό το δίπτυχο είναι το δίπτυχο του ρεαλισμού μας. Ξέρουμε. Μπορούμε.

Άρα, όταν κάποιοι μας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια δεύτερη ευκαιρία, εγώ τους λέω: Κάνετε λάθος, δεν θέλουμε μια δεύτερη ευκαιρία, θέλουμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας.

Να κυβερνήσουμε με βάση το σχέδιό μας και όχι με τους καταναγκασμούς της τρόικας και των μνημονίων.

Κι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία και την Ελλάδα

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

 


σχετικα αρθρα