current views are: 274

20 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση16:03

Θεσσαλία: Πόσιμο «με αστερίσκους» το νερό του Βόλου – 20.545 οριστικοποιημένες αιτήσεις στο arogi.gov.gr

Ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, σχετικά με την κατάσταση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel

Δημοσίευση 16:03’
Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων

Ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, σχετικά με την κατάσταση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα πραγματοποιείται ακόμα μία μέρα, από τον γενικό γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη και τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Συνεχίζεται και σήμερα το έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες, με τις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πεδίο και στα σημεία των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και το έργο της κρατικής αρωγής, με βάση το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχουν θεσπίσει, όπως επισήμαν ο κ. Καμπούρης.

Βασικό εργαλείο, όπως είπε, είναι η πλατφόρμα arogi.gov.gr όπου εκεί όλοι οι πολίτες που είναι πληγέντες μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για κάθε μορφή κρατικής αρωγής.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 20.545 οριστικοποιημένες αιτήσεις και γύρω στις 4.860 προσωρινές αιτήσεις. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κ. Καμπούρης, η περιφέρεια έχει επωμιστεί το έργο της μέτρησης των επιπτώσεων και των ζημιών που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις και υλοποιεί αυτοψίες.

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην περιφέρεια είναι περισσότερες από 4.280, ενώ οι αυτοψίες που έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές υπερβαίνουν τις 1.800.

Την ίδια χρονική περίοδο, όπως σημείωσε, συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα ειδικευμένα συνεργεία της γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στις οικίες, για την οικοσκευή, αλλά και σε παντός είδους κτίρια σε όλη την έκταση της πληγείσας περιοχής, έχοντας ολοκληρώσει περισσότερες από 14.200 αυτοψίες σε περισσότερες από 182 κοινότητες στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το στάδιο της κατάθεσης των αιτήσεων ακολουθείται από ένα στάδιο στο οποίο υπάρχουν διασταυρωτικοί έλεγχοι που διενεργούνται από τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό απλά και μόνο να λάβουν την κρατική αρωγή όσοι πραγματικά την δικαιούνται.

«Αν παρ’ ελπίδα υπάρξουν κάποιοι ελάχιστοι οι οποίοι λάβουν την κρατική αρωγή χωρίς να την δικαιούνται, μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους αυτοί θα εντοπιστούν και τα ποσά θα επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα», επισήμανε ο κ. Καμπούρης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ενδεχόμενος υγειονομικός κίνδυνος από τα νεκρά ζώα, τα οποία περισυλλέγονται με μεγάλη ταχύτητα, διενεργούνται συστηματικές απολυμάνσεις στις περιοχές από τις οποίες περισυλλέγονται τα νεκρά ζώα» και προσέθεσε ότι με βάση τη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν και η διεύθυνση κτηνιατρικής και οι τοπικές αρχές, κατευθύνονται τα ειδικευμένα συνεργεία στις συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου και διενεργούνται οι κατάλληλες ενέργειες απολύμανσης.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, «δεδομένου όμως ότι η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών ζώων αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει δοθεί έμφαση ώστε τα ειδικευμένα συνεργεία να επανέλθουν ακόμη και στις περιοχές τις οποίες έχουν ήδη επιχειρήσει όταν ολοκληρωθεί η περισυλλογή ακόμη και του τελευταίου νεκρού ζώου, αλλά ακόμη και στις περιοχές στις οποίες τώρα δεν υπάρχει ακόμη πρόσβαση».

Κατά το διάστημα από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου 2023, όπως ανέφερε, τα συνεργεία που διενεργούν απολυμάνσεις έχουν επιχειρήσει σε περιοχές των δήμων Λάρισας, Αγιάς, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου, Αλμυρού, Βόλου, Ρήγα Φεραίου και σε 60 χωριά αυτών των δημοτικών ενοτήτων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι συνεχίζει τη λειτουργία του το τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131331300 τις ημέρες της εβδομάδας από τις 8 το πρωί έως 8 το βράδυ και το Σάββατο από 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Στο τηλεφωνικό αυτό κέντρο το οποίο, όπως είπε ο κ. Καμπούρης, θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το τέλος του μήνα, τουλάχιστον, μπορούν οι πληγέντες συμπολίτες μας να υποβάλουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις για οποιοδήποτε θέμα ακόμη και πρακτικά θέματα που αφορούν την υποβολή της αίτησης στο arogi.gov.gr αλλά και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με το πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Εναλλακτικά οι πληγέντες συμπολίτες μας, όπως τόνισε, μπορούν να υποβάλουν και στο email infoarogi@civilprotection.gr τα ερωτήματά τους για τις δικές τους αιτήσεις αναφέροντας ταυτόχρονα και άλλα απαιτούμενα στοιχεία.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι συνεχίζει να λειτουργεί ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού που έχει αποτυπωθεί στο arogi.gov.gr για την κατάθεση δωρεών από ιδιώτες. «Επισημαίνω όμως με έμφαση ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια που επιδιώκεται να συγκεντρωθούν με τον τρόπο αυτό δεν έρχονται να υποκαταστήσουν με κανένα τρόπο την υποχρέωση που έχει το κράτος να παράσχει μέριμνα και αρωγή στους πολίτες που έχουν πληγεί, αλλά έρχεται να συμπληρώσει τα κεφάλαια που κινητοποιούνται από την ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δοθεί η αρωγή και η μέριμνα και η αποτελεσματική ανακούφιση στους πληγέντες το ταχύτερο δυνατόν», σημείωσε ο κ. Καμπούρης.

«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας παρέχοντας βοήθεια και υποστήριξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε

Γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του αναπνευστικού, λεπτοσπείρωση, ηπατίτιδα Α

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας το τελευταίο 24ωρο καταμετρήθηκαν 1236 προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Οι 45 από αυτές αφορούν λοιμώξεις του γαστρενετερικού συστήματος και οι 101 λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τόνισε ο Φώτης Σερέτης.

Το τελευταίο 24ωρο ανιχνεύτηκαν με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης γενετικού υλικού σε 5 δείγματα γαστρεντερικού, εντεροπαθογόνα.

Επιπλέον, μέσω της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, δηλώθηκε 1 κρούσμα σαλμονέλλας που από διερεύνηση προκύπτει ότι συνδέεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν παρατηρείται προς το παρόν συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές.

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της λοίμωξης του αναπνευστικού πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας SAR-CoV-2 που παρατηρείται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας όπως και στις περισσότερες περιφέρειες της επικράτειας.

Συνολικά κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο 5 νέες νοσηλείες γαστρεντερίτιδας και 7 νέες νοσηλείες λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας υπάρχουν 2 πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης που βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Οι ασθενείς είναι από πληγείσα περιοχή και είναι κλινικά καλά.

Σχετικά με το θάνατο πολίτη στη Λάρισα, ο έλεγχος για λεπτοσπείρωση ήταν αρνητικός.

Συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 568 εμβολιασμοί, ενώ αύριο ξεκινούν εμβολιασμοί σε παιδιά για την ηπατίτιδα Α.

Καταλληλότητα του νερού

Από ελέγχους του δικτύου υδροδότησης επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο ΔΕΥΑΜΒ Βόλου είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, για πόση, για μαγείρεμα και για άλλες οικιακές χρήσεις όπως ατομική υγιεινή. Σε καταναλωτές όμως με ειδικά προβλήματα υγείας όπως οι υπερτασικοί και όσοι ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε αλάτι συστήνεται να αποφεύγεται η πόση εξαιτίας της σχετικά υψηλής αλατότητας.

Ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση χαρακτηρίζεται το νερό που παρέχεται στις δημοτικές ενότητες Πορταριάς Ιωλκού, Μακρυνίτσας, καθώς και στους οικισμούς των Χανίων και της Δρακείας.

Για τα άλλα δίκτυα ύδρευσης δεν υπάρχουν αλλαγές και ισχύουν όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενη ενημέρωση.

Σχετικά με την εντομολογική επιτήρηση, σήμερα 20 Σεπτεμβρίου του 2023 έγινε εκ νέου σύσκεψη της Ομάδας Ειδικών Ομολόγων από πέντε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα. Με πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ καθορίστηκαν τα κριτήρια κατάταξης των περιοχών σε επίπεδα κινδύνου σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου και οριστικοποιήθηκαν τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης των κουνουπιών στις πληγείσες περιοχές ανά επίπεδο κινδύνου. Τα δεδομένα ετυμολογικής επιτήρησης θα αξιολογούνται από την ομάδα ειδικών ομολόγων σε καθημερινή βάση, ώστε να προτείνονται στοχευμένες δράσεις απόκρισης όσον αφορά στην εντομοαπωθητική επιτήρηση.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023 πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες προνυμφών κουνουπιών σε στάσιμα ύδατα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες προνυμφών σε 53 σημεία, εκ των οποίων ανευρέθηκαν ζωντανές προνύμφες γένους Culex σε 13 σημεία.

Προγραμματίζονται εξάλλου επιπλέον δράσεις από αύριο 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις πλημμυρισμένες περιοχές, οι οποίες είναι υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, που περιλαμβάνουν ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού για την προστασία από τα κουνούπια, καθώς και τη διανομή εντομοαπωθητικών.


σχετικα αρθρα