current views are: 12

31 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση17:35

LIVE – Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα αλλάζει τα μέτωπα μάχης – Το Τσερνόμπιλ σε ουκρανικά χέρια – Η Χερσώνα εκπέμπει SOS

Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας δήλωσε ότι πολλά από τα ρωσικά στρατεύματα που κρατούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έχουν φύγει.

Δημοσίευση 17:35’
qgdga41648748321324

Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας δήλωσε ότι πολλά από τα ρωσικά στρατεύματα που κρατούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έχουν φύγει.

Την φρίκη του πολέμου για 36η ημέρα ζει η Ουκρανία με τα Ρωσικά στρατεύματα να χτυπάνε αλύπητα μεγάλες πόλεις και να σκοτώνουν δεκάδες αμάχους καθημερινά.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε δηλώσει ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της εκεί.

Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας δήλωσε ότι πολλά από τα ρωσικά στρατεύματα που κρατούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έχουν φύγει.

r076kl1648748321325

Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι από αύριο οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια ανοίγοντας ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό ή να ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους.

Σε απάντηση, η Γερμανία – ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην ΕΕ – είπε ότι δεν θα εκβιαστεί, ενώ η Γαλλία είπε ότι σχεδίαζε να περικόψει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

Το Κρεμλίνο απάντησε στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι ο Πούτιν «παραπλανήθηκε από τον ρωσικό στρατό» και έχιε κάνει λάθος υπολογισμό κατά την εισβολή, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν κατανοεί τον Ρώσο πρόεδρο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι περισσότερες από τις οποίες στοχεύουν πρόσωπα των μέσων ενημέρωσης.

Μια συνοδεία λεωφορείων κατευθύνεται προς τη Μαριούπολη σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους αμάχους από την πολιορκημένη πόλη, αφού η Ρωσία συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει στους αμάχους να φύγουν.

pp2lpf1648748321325

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της επιχείρησης εκκένωσης εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε όρους, αφού προηγούμενες προσπάθειες κατέρρευσαν.

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου για τοποθέτηση παρασυρόμενων υποθαλάσσιων ναρκών στην Μαύρη Θάλασσα 

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της και τόνισε ότι ορισμένες παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία, μια ημέρα αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας σημαντικός ναυτιλιακός δρόμος για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου. Τα ύδατά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στον νότιο γείτονά του στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Τσερνόμπιλ πίσω στα χέρια της Ουκρανίας

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ είναι και πάλι στα χέρια της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η πυρηνική υπηρεσία της χώρας.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal έδωσε στη δημοσιότητα τη συμφωνία που δηλώνει ότι η Ρωσία δεν ήταν πλέον υπεύθυνη.

Τα μέτωπα μάχης της Ουκρανίας αλλάζουν

Η Μαριούπολη και μία «ζώνη» στην ανατολική Ουκρανία γίνονται βασικά μέτωπα μάχης στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο.
Η Μαριούπολη αντιμετωπίζει σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης, ενώ πόλεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα έχουν επίσης υποστεί ανελέητες επιθέσεις.
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι το μέτωπο της μάχης έχει μετατοπιστεί και συμπεριλάβει την ανατολική πόλη Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου και τη Βολνοβάκχα.
«Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνιχίφ», δήλωσε ο σύμβουλος Βαντίμ Ντενισένκο.

262ssd1648748668196

Η Χερσώνα εκπέμπει SOS

Στη Χερσώνα, οι στρατιώτες κάνουν έρευνες στα σπίτια και οι κάτοικοι ψάχνουν αγωνιωδώς για φάρμακα: όσοι απέμειναν σε αυτήν την πόλη, στη νότια Ουκρανία, παρουσίασαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ζοφερή εικόνα της ζωής υπό ρωσική κατοχή.

Η Χερσώνα, που αριθμούσε 283.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία. Είναι η μοναδική μεγάλη πόλη που κατάφερε μέχρι στιγμής να καταλάβει ο ρωσικός στρατός, στις 3 Μαρτίου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο συγκέντρωσε τηλεφωνικά μαρτυρίες κατοίκων της Χερσώνας, όπου δεν υπάρχει κανείς ανταποκριτής διεθνούς μέσου ενημέρωσης. Και οι έξι ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί το επώνυμό τους, γιατί φοβούνται ότι θα υποστούν αντίποινα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ρωσικές δυνάμεις μπλοκάρουν τις παραδόσεις τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χερσώνα ενώ αρχίζει να παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων.

«Αν περάσουμε άλλον έναν μήνα έτσι δεν θα χρειάζεται πια να μας βομβαρδίσουν. Η πείνα και οι αρρώστιες θα κάνουν την ίδια δουλειά», είπε ο Κίριλο, οδηγός ασθενοφόρου.

Όλοι οι κάτοικοι που μίλησαν στο AFP είπαν επίσης ότι είδαν ή άκουσαν να μιλούν για «επισκέψεις» Ρώσων στρατιωτών σε διαμερίσματα. «Αναζητούν ανθρώπους τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε διάφορες λίστες. Μπαίνουν στα σπίτια, είναι ένοπλοι, δεν μπορείς να αντισταθείς», εξήγησε η Τετιάνα, υπάλληλος σε ένα πανεπιστήμιο.

Μια κάτοικος της γειτονικής πόλης Καχόφκα, που είναι επίσης υπό ρωσικό έλεγχο, είπε ότι οι Ρώσοι «συλλαμβάνουν ανθρώπους», κυρίως ντόπιους ακτιβιστές και απόστρατους. «Δεν ξέρουμε πού τους πηγαίνουν», είπε.

Μπορίσοφ: Τα μισθωμένα αεροσκάφη δυτικών εταιρειών θα παραμείνουν στη Ρωσία

Όλα τα ξένα μισθωμένα αεροσκάφη που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία μετά τον τερματισμό των συμβολαίων με τη Δύση, έχουν καταγραφεί στο ρωσικό μητρώο αεροσκαφών και θα παραμείνουν στη χώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ.

Η επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές δυνάμεις, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασαν τις δυτικές εταιρείες leasing να τερματίσουν τα συμβόλαιά τους με ρωσικές αεροπορικές εταιρείες για πάνω από 500 αεροσκάφη.

Πάνω από 400 εξ’ αυτών βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία.

Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι απέσυραν 700 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού από το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το Kyiv Independent προσθέτει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας που εξακολουθούν να παραμένουν γύρω από την πρωτεύουσα είναι «αρκετά μεγάλες».

Ένας νεκρός από πυρά εναντίον πομπής ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο Τσερνίχιβ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά που έπληξαν πομπή πέντε λεωφορείων, τα οποία μετέφεραν εθελοντές προς την πολιορκούμενη πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

«Οι Ρώσοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον πομπής εθελοντών κοντά στο Τσερνίχιβ. Πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την πόλη για να απομακρύνουν αμάχους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πυρών», έγινε γνωστό από τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επιφορτισμένη με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κοινοβούλιο.

«Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά», διευκρίνισε η ίδια.

Η Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «δεν αφήνουν την παραμικρή πιθανότητα να απομακρυνθούν άμαχοι από το υπό πολιορκία Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν απομείνει χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση».

Μετά τη Μαριούπολη στον νότο, το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από βομβαρδισμούς, μετά την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία αλλάζει τακτικές στο Κίεβο – Σταθερή η κατάσταση στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. 

«Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές», είπε.

Ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτίμησε ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο, όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».

«Εκείνοι πίστευαν ότι θα περνούσαν στην Ουκρανία όπως το έκαναν στην Κριμαία. Όμως, αυτό δεν προχώρησε, για αυτό ακριβώς ο εχθρός αποσύρθηκε και αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται», δήλωσε ο στρατηγός Πάβλο «Μαέστρο».

«Ανασυντάσσονται για να επιτεθούν και να συγκεντρώσουν το μέγιστο των δυνάμεων στη περιοχή ή προς την κατεύθυνση του Σλομποζανστσίνα, το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που εκτείνεται από το Χάρκοβο έως το Λουγκάνσκ και τη Μαριούπολη», είπε ο στρατηγός.


σχετικα αρθρα