current views are: 21

27 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση18:05

Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας: Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης – Υπό διερεύνηση 17 περιστατικά

Παρακολουθήστε την καθιερωμένη, καθημερινή ενημέρωση

Δημοσίευση 18:05’
Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας

Παρακολουθήστε την καθιερωμένη, καθημερινή ενημέρωση

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 1219 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των μονάδων υγείας , εκ των οποίων 28 με λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος και 97 με λοίμωξη του αναπνευστικού. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι 44 είχαν θετικό τεστ για κορωνοϊό. Έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο 8 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 17 λόγων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα γίνει η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ σε ό,τι αφορά την καταβολή της προκαταβολής για τη φυτική παραγωγή, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους παραγωγούς.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Θανάση Μπαλάφα και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη:

Λ. Αυγενάκης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο

Μέχρι σήμερα για τη φυτική παραγωγή έχουν υποβληθεί 18.226 δηλώσεις ζημιών και για το ζωικό κεφάλαιο 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής έχει οριστεί η 13η Οκτωβρίου, για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργο- τεχνικού εξοπλισμού, η 20ή Οκτωβρίου, ενώ δηλώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσοι παραγωγοί έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νόμος για εξαίρεση ασφάλισης της παραγωγής τους (πχ χοιροτροφία, πτηνοτροφία κά), θα λάβουν ενίσχυση από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2023, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.

«Θέλω να ενημερώσω τους αγρότες, ότι η κυβέρνηση μέσα από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αναμένοντας την έγκριση από την ΕΕ για ενίσχυση του, θα καταβάλει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους -σε πρώτη φάση περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ- για την κάλυψη των αποζημιώσεων» τόνισε.

Αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, όπως υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, το μεγαλύτερο μέρους του περισυνελέχθη. Συνολικά συνελέχθησαν και διαχειρίστηκαν (ταφή ή αποτέφρωση) περί τα 70.000 νεκρά ζώα και περί τα 110.000 πτηνά, ενώ υπάρχουν ακόμα 13 μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ολοκληρώσει τη πρώτη φάση του σχεδιασμού του και μέχρι σήμερα έχει λάβει 707 δείγματα για αναλύσεις, χημική σύσταση, μηχανική, βαρέα μέταλλα και έλεγχο μικροχλωρίδας.

Όπως δήλωσε από τη Λάρισα ο κ. Αυγενάκης, «ο πρώτος προγραμματισμός είναι συλλογή δειγμάτων από 350 περιοχές στον θεσσαλικό κάμπο» και συμπλήρωσε ότι εφαρμογή «αντίστοιχου σχεδίου δράσης από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αναμένεται να ξεκινήσει και στην περιοχή του Δομοκού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών, εκτίμηση που ταυτίζεται με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Σχετικά με τον Παγασητικό Κόλπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι αύριο, Πέμπτη, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα ξεκινήσει εποπτεία και δειγματοληψίες.

   Οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

* Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τέσσερις παράκτιους σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου, με πρόσβαση από την ακτή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023.

* Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τρεις σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου με αλιευτικό σκάφος, στις 4-6 Οκτωβρίου 2023.

* Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε εφτά σταθμούς «ανοικτής θαλάσσης» στην ευρύτερη περιοχή, στις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου, στα όρια των χωρικών υδάτων της χώρας.

* Δειγματοληψίες και αναλύσεις βιολογικών και μη-βιολογικών δειγμάτων σε δέκα σταθμούς, με πρόσβαση από την ακτή, στις 10 έως 25 Οκτωβρίου.

Όπως είπε, τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πεδίου -αναλύσεων εργαστηρίου θα ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου 2023.

«Αναφορικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού Κόλπου, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσής τους, διότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου» είπε ο κ. Αυγενάκης.

Από τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο ΕΦΕΤ διενήργησε 168 επιθεωρήσεις, μεταξύ άλλων σε χώρους σίτισης και επιχειρήσεις catering πλημμυροπαθών συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, σχολικά κυλικεία, τυροκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, μαζική εστίαση, κρεοπωλεία και λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα για μη συμμορφώσεις.

Μιλώντας για τους παραγωγούς ακτινιδίου ο κ. Αυγενάκης είπε ότι μετά από αιτήματα Δήμων ΠΕ Λάρισας για κατ΄ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η καλλιέργεια του προϊόντος λόγω της κακοκαιρίας Daniel, δόθηκε εντολή για την άμεση έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.

Στάθηκε στην σύσταση Ειδικής Επιτροπής από εκπροσώπους Μελισσοκομικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που θα έχει ως στόχο την γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία Daniel.

Προανήγγειλε σχέδιο ενίσχυσης με τη χρήση των de minimis για τους αλιείς σε Λάρισα και Μαγνησία, ενώ κατά την επίσκεψή του στο Πήλιο, ο αρμόδιος υπουργός διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα στη δυνατότητα συγκομιδής των μήλων, αλλά διακίνησής τους από τα χωράφια στα κέντρα συλλογής, υποστηρίζοντας ότι οι μηλοπαραγωγοί θα στηριχθούν μέσω του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην καταβολή της πρώτης δόσης των επιλαχόντων νέων αγροτών που ξεκίνησε εχθές, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθεί το σύνολο των περίπου 2.100 νέων δικαιούχων του μέτρου. Υπενθύμισε πως μετά από εντολή του θα δοθεί εξάμηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Τέλος, προανήγγειλε την αύξηση της μοριοδότησης στα επόμενα προγράμματα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Έβρου και Ρόδου, ενώ θα υπάρξει και πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Θανάσης Μπαλάφας: Σε πλήρη ετοιμότητα η πυροσβεστική-Στη βόρεια Εύβοια το πρόβλημα από την κακοκαιρία

Σε πλήρη ετοιμότητα και ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλες τις περιφέρειες και περιοχές της χώρας μας που έχουν πληγεί ή αναμένεται να πληγούν από τις έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως δε στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στην περιφέρεια Θεσσαλίας που τόσο έχει δοκιμαστεί τις τελευταίες 15-20 μέρες, όπως δήλωσε ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος, Θανάσης Μπαλάφας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Εύβοια.

«Αυτή την στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται περιορισμένα στη βόρεια Εύβοια, όπου το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, 10 περιπτώσεις για κοπή δέντρων και σε 8 περιπτώσεις έχουμε κινητοποιηθεί ώστε να μεταφέρουμε συμπολίτες μας σε ασφαλή σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι τα προβλήματα εκεί εντοπίζονται σε διάφορα σημεία που έχουν κοπεί οι οδικές αρτηρίες εξαιτίας της αύξησης του ορίου του νερού σε χειμάρρους ή από την καθίζηση φερτών υλικών.

«Κι εκεί η συνεργασία με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και με τους τοπικούς δήμους είναι άριστη. Ήδη υπάρχουν χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας καθώς και του στρατού έτσι ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να δοθούν όλοι οι δρόμοι σε κυκλοφορία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή αναμένεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η κατά τόπους βροχόπτωση να είναι έντονη θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε και να ενισχύουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις όποιες αρνητικές συνέπειες εμφανιστούν από την βροχόπτωση», υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.

Σχετικά με την περιφέρεια Θεσσαλίας και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως είπε, προσωπικό και μέσα από γειτονικές περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη κληθεί να συνδράμουν ή είναι έτοιμες να συνδράμουν σε περίπτωση που τα φαινόμενα γίνουν πιο απαιτητικά.

«Έχουμε σε αυτές τις περιοχές κλιμακώσει δυνάμεις και από την 1η, την 2η, την 7η και την 8η ΕΜΑΚ με βάρκες και με εκπαιδευμένο προσωπικό στα ορμητικά νερά καθώς και αυτοδύτες. Έχουμε κλιμακώσει από το πρωί σήμερα σε διαφορετικά επίπεδα και σε διαφορετικά σημεία αυτό το προσωπικό και αυτά τα μέσα προσπαθώντας να ακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ουσιαστικά αλλάζουμε τόπο στις δυνάμεις μας έτσι ώστε να είναι πιο άμεση και γρήγορη η ανταπόκριση στις περιοχές που αναμένουμε το επόμενο δίωρο, τρίωρο να χτυπήσει το φαινόμενο», υπογράμμισε ο κ. Μπαλάφας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί σταθμοί βάσεις με προσωπικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού.

«Έχουμε σε άψογη συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε σημεία, όπου έχουμε αποφασίσει σε συντονιστικά και με την πολιτική περιφέρεια και με τους δήμους , δημιουργήσει σταθμούς βάσεις όπου μέσα υπάρχει προσωπικό και από την Πυροσβεστική και από την ΕΛΑΣ και από το στρατό, έτσι ώστε ανάλογα με το που θα συναντήσουμε ένα πρόβλημα να μπορούμε να το λύνουμε σχετικά γρήγορα και όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικά», σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του για την προσπάθειά τους όλες αυτές τις ημέρες, το προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των περιφερειών και των δήμων που έχουν συνεργαστεί μαζί τους και όλους τους εθελοντές.

«Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και σήμερα τη νύχτα. Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε έτσι κάποιο φαινόμενο που θα μας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας. Θα πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες. Αυτό έχει γίνει μέχρι τώρα. Τουλάχιστον σήμερα, χθες και προχθές, με αποτέλεσμα να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις περιπτώσεις των ατυχημάτων που χρειάστηκε να επέμβουμε», κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.


σχετικα αρθρα