current views are: 13

3 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση01:30

Luna 9: Στς 3 Φεβρουαρίου 1966 η πρώτη προσεδάφιση στο Φεγγάρι

Ποια ήταν η απήχηση στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 01:30’
Luna 9

Ποια ήταν η απήχηση στην Ελλάδα.

 

η επανδρωμένο σοβιετικό διαστημικό όχημα, το οποίο στις 3 Φεβρουαρίου 1966 πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση στη Σελήνη. Ήταν μέρος του διαστημικού προγράμματος «Luna» (φεγγάρι στα Ρώσικα) της Σοβιετικής Ένωσης για την εξερεύνηση της Σελήνης κι ένα σημαντικό επεισόδιο στη διαστημική κόντρα Σοβιετικής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τη δεκαετία του ’60.

Το «Λούνα 9» ζύγισε 99 κιλά και εκτοξεύτηκε με πύραυλο τύπου Μόλνια (Molniya) στις 31 Ιανουαρίου 1966 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν. Μετά από ταξίδι τριών ημερών, η διαστημική βολίδα προσεληνώθηκε στην περιοχή που ονομάζεται Ωκεανός των Καταιγίδων (Oceanus Procellarum), στις 18:45:30 UTC της 3ης Φεβρουαρίου.

Πέντε λεπτά μετά την προσεδάφισή του, το «Λούνα 9» άρχισε να στέλνει φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό στη Γη από την επιφάνεια της Σελήνης. Το υλικό κρατήθηκε μυστικό για πολλά χρόνια από τις αρχές της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κάποιες φωτογραφίες υποκλάπηκαν από το Αστεροσκοπείο του Μάντσεστερ και δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες. Η αποστολή του «Λούνα 9» ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1966, όταν εξαντλήθηκαν οι μπαταρίες του και έπαψε να στέλνει φωτογραφίες στη Γη.

luna 9 makedonia

Και η απήχηση στη χώρα μας

Η υπόθεση γίνεται πρωτοσέλιδο και σε αρκετές εφημερίδες της χώρας και είχε τεράστια απήχηση στους πολίτες.

Σε πρωτοσέλιδα αναφορά της η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (4/2/1966 αναφέρει: «..Είναι η πρώτη φορά εις τη ιστορίαν κατά την οποίαν η ανθρώπινη διάνοια επιτυγχάνει διά της τελειοποιήσεως των τεχνικών μέσων και με την βοήθειαν σειράς επιστημών να πραγματοποιήση το γιγαντιαίον αυτό βήμα εις τον φρενήρη δρόμον διά την αποστολήν ανθρώπου εις την Σελήνην. Η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί νέον θριάμβον δια τους Ρώσσους επιστήμονας αι οποίοι προηγούνται πλέον κατά πολύ εις την προσπάθειαν κατακτήσεως της σελήνης.»

Μάλιστα αναφέρει και το σχετικό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζόνσον προς τον Ποντγκόρνυ: «Ο λαός της Σοβιετικής Ενώσεως είναι  άξιος συγχαρητηρίων δια το έα επίτευγμα του «Λούνα 9». Η επιτυχία ημπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα δι’ ολόκληρον την ανθρωπότητα. Η ανθρωπότης χαιρετίζει τον άθλον σας. Οι επιστήμονές σας προσφέρουν τα μέγιστα εις τον τομέα των ανθρώπινων γνώσεων δια την σελήνην και το διάστημα».

 


σχετικα αρθρα