current views are: 347

26 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση20:01

Μάικ Πομπέο: «Πήγα να σπάσω την πόρτα του Ερντογάν» – Ανάβει… φωτιές το νέο βιβλίο του Αμερικανού πρώην ΥΠΕΞ

Οι αναφορέςστο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και τις επαφές που είχε με Τούρκους αξιωματούχους έχουν εξοργίσει την Άγκυρα.

Δημοσίευση 20:01’
erdogan pompeo53532

Οι αναφορέςστο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και τις επαφές που είχε με Τούρκους αξιωματούχους έχουν εξοργίσει την Άγκυρα.

Οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία το βιβλίο του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τίτλο «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love», το οποίο κυκλοφόρησε την Τρίτη και στο οποίο περιγράφονται από τον ίδιο άγνωστα περιστατικά που αναδεικνύουν τη βαθιά δυσπιστία στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

Περιστατικά από τα παρασκήνια των επαφών του ως υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Τραμπ περιέχει το βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όπως και ενδιαφέρουσες αναφορές στις σχέσεις ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ειδικά οι αναφορές του Πομπέο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και τις επαφές που είχε με Τούρκους αξιωματούχους έχουν εξοργίσει την Άγκυρα.

63076601. SY475

Ο Πομπέο στο βιβλίο του «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love» («Δεν δίνω σπιθαμή: Πολεμώντας για την Αμερική που Αγαπώ») το οποίο κυκλοφόρησε την Τρίτη, αναφέρεται στην επίσκεψή του στην Τουρκία το 2017, με την ιδιότητα του διευθυντή της CIA.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, όπως λέει, τον ανάγκασε να δει ένα βίντεο τριών ωρών, βάζοντας σε κίνδυνο… την ψυχική του υγεία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, όταν ήταν πλέον υπουργός Εξωτερικών, ήταν σε μια εξίσου εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση.

Η επίσκεψη στην Άγκυρα

Διηγείται μάλιστα πώς σε επίσκεψή του στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχεδόν έφτασε στο σημείο να σπάσει την (κλειδωμένη) πόρτα της αίθουσας όπου γινόταν η συνάντηση του Πενς με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει μια ολιγόλεπτη συνάντηση κατ’ ίδίαν με τον Πενς.

Έγινε δεκτή, αλλά άρχισε να τραβά σε μάκρος. Στη μισή ώρα ο Πομπέο προσπάθησε να μπει, χωρίς να τον αφήσουν. Στα 50 λεπτά προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα για μπει στην αίθουσα, αλλά τη βρήκε κλειδωμένη.  «Είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι ο Ερντογάν είχε αναγκάσει τον Πενς να βλέπει το ίδιο τρίωρο βίντεο» γράφει.

Αλλά οι ανησυχίες του Τούρκου προέδρου ήταν διαφορετικές. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι δεν έχουν σχέση οι ΗΠΑ με το πραξικόπημα του 2016 και για να το καταφέρουν άνοιξαν μέχρι και χάρτες όπου έδειχναν που ήταν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Τσαβούσογλου για βιβλίο Πομπέο: «Λέει ψέματα!»

«Ο Πομπέο λέει ψέματα», ισχυρίστηκε έξαλλος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «αναληθείς πληροφορίες. Το λέω διπλωματικά, αλλά μπορείς να το πεις και ‘ψέματα’. Υπάρχει μια υπερβολή, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «αυτά τα πράγματα είναι που ήδη έχουν χαλάσει την ισορροπία των ΗΠΑ, αυτή την πολιτική ισορροπίας με την Ελλάδα και τον Ελληνοκυπριακό τομέα. Και βλέπουμε ότι τα έγραψε αυτά ειδικά για να πάρει ψήφους από το ελληνοκυπριακό λόμπι όταν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του Μάικ Πομπέο τότε να τον συναντήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν. (Ο πρόεδρός μας) δεν έκανε κάτι, όπως έκανε η Ελλάδα, δηλαδή να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει κάνει πράγματα γι’ αυτούς επί προέδρου μας, ειδικά από την ημέρα που ήλθαμε στην εξουσία ως κυβέρνηση ΑΚΡ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ελλάδας για τον τρόπο αντιμετώπισης της μειονότητας.

«Δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύσουμε απειλές εναντίον Πατριάρχη και δεν έχουμε εκτοξεύσει ποτέ. Του δίνουμε πάντα κάθε είδους υποστήριξη. (Ο Πομπέο) είχε πει ότι ήθελε μόνο να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, ότι ήθελε να πάει στο πατριαρχείο και ότι ήθελε να με συναντήσει εκεί. Η απάντησή μου ήταν επίσης αρκετά σαφής. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε άβολα με τη μετάβασή του στο πατριαρχείο. Όποιος θέλει να συναντηθεί μαζί μου, θα έρθει στην Άγκυρα, θα βρεθούμε εδώ. Είπα ότι δεν θα πάω στην Κωνσταντινούπολη, να πέσω στα πόδια του. Άρα αυτό ήταν όλο και δεν είχα άλλο θέμα».

 


σχετικα αρθρα