«Μαρία Τσάλλα»: Οι 2 δικηγόροι, η… ασθενής μνήμη του ενός και οι έρευνες της πρωτοφανούς υπόθεσης κατασκοπείας
Ο ζωντανός δικηγόρος της «Μαρίας» και η… ασθενής του μνήμη
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την δράση της Ρωσίδας κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Σμίρεβα, στην Ελλάδα.
Το MEGA επικοινώνησε με αρχιτέκτονα, φίλο της 35χρονης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η κατάσκοπος έψαχνε να αγοράσει σπίτι στην Πελοπόννησο, δίπλα στη θάλασσα, ενώ, μάλιστα, του είχε συστηθεί ως καθηγήτρια.
«Έψαχνε σπίτι»
– Εσείς που την γνωρίσατε;
– Σε μία παραλιακή ταβέρνα.
– Ήταν με παρέα;
– Παρέα με έναν κύριο. Μας είπε: «μας αρέσει η περιοχή και θέλουμε να αγοράσουμε οικόπεδο ή ένα σπίτι παραθαλάσσιο να κάνουμε διακοπές». Να αγοράσουν κάτι, να επενδύσουν, σε ένα εξοχικό κοντά στη θάλασσα, οικόπεδο, σπίτι, παλιό. Παραθαλάσσιο, προς την Στούπα μου είπε, προς την Κορώνη μου είπε, προς τα Φιλιατρά μου είπε. Να είναι καλό για να έχει ησυχία.
– Σας είχε πει κόστος;
– Μέχρι 50.000, αν είναι πολύ καλό και μέχρι 100.000. (…) Δε μου είπε Ρωσίδα. Στο τέλος κάτι μου είπε, ότι είμαστε ξένοι, «μιλάτε πολύ ωραία, μπράβο, συγχαρητήρια» λέω, «ναι» λέει ότι κάνει και φροντιστήρια, ιδιαίτερα. Και η ίδια κάνει μαθήματα, καθηγητές μας είπε.
Η «Μαρία» και οι δύο δικηγόροι
Την ώρα που η… «Μαρί.» είναι άφαντη, οι έρευνες πλέον εστιάζουν σε έναν δικηγόρο Αθηνών, ρωσικής καταγωγής, που φέρεται να τη βοήθησε να εκδώσει τα χαρτιά της στην Ελλάδα το 2018 και ο οποίος πριν από δύο χρόνια πέθανε μόλις στα 36 του χρόνια.
«Ήταν πολύ συμπαθής άνθρωπος. Καταδεκτικός. Ήθελε να βοηθήσει εδώ πέρα τους Πόντιους και τους Ρώσους που είχαν προβλήματα. Ήταν ένας εξαιρετικός νομικός, πολύ καλό παιδί γιατί ήταν νέος. Θυμάμαι ότι είχε εκδώσει ένα βιβλίο στα ρωσικά που είναι όλη η νομοθεσία της Ρωσίας γι’ αυτούς που θέλουν να επενδύσουν», λέει ο Ιωάννης Ν. Τζεν, πρόεδρος της Ελληνορωσικής Εταιρείας Φιλίας και Συνεργασίας.
Η «Μαρία Τσάλλα», δεν απευθύνθηκε τυχαία σε αυτόν τον δικηγόρο. Ο εκλιπών ειδικευόταν στην «ελληνοποίηση» αλλοδαπών.
«Αυτό ήταν το αντικείμενο. Με το δίκαιο αλλοδαπών. Με τις άδειες παραμονής και την ελληνική ιθαγένεια. Η πελατεία του ήταν αυτή. Είχε πάρα πολλή δουλειά, θεωρώ ότι ήταν ένας από τους πελάτες του. Δεν είχε κάποιο λόγο να συμμετέχει σε πλαστογραφίες. Ήρθε περίπου 10 χρόνια πριν στο γραφείο μου ως ασκούμενος».
Κάπως έτσι, δέχτηκε να υλοποιήσει το σχέδιο «ελληνοποίησης» της Ρωσίδας κατασκόπου. Όπως αποκάλυψε χτες ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχε οριστεί και ως φορολογικός αντιπρόσωπός της, ενώ φέρεται να της παρείχε και νομική αρωγή στις ενέργειές της να γίνει δημότισσα Αλιβερίου.
«Αυτός φαίνεται να ήταν η γέφυρα και με τον δικηγόρο με τον Έλληνα δικηγόρο στην Εύβοια. Και ήταν και φορολογικός αντιπρόσωπος».
Το προφίλ του
Ο Ελληνορώσος δικηγόρος που απεβίωσε πριν από δύο χρόνια μόλις στα 36 του χρόνια, βάσει της χρονολογίας γέννησης που είχε δηλώσει στα social media, ήταν ένας άριστος νομικός και γνώστης του ελληνικού δικαίου, καθώς με υποτροφία από το υπουργείο Εξωτερικών είχε έρθει στην Ελλάδα για να σπουδάσει Νομική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Το Καποδιστριακό είχε τελειώσει. Και μάλιστα με υποτροφία του ΥΠΕΞ».
Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Ήταν παντρεμένος από τον Οκτώβριο του 2009 και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού. Ο αδελφός του που ζει μόνιμα στη Μόσχα είναι οικονομολόγος και διευθυντής τράπεζας.
«Από πολύ καλή οικογένεια. Ευγενικός, εργατικός, έξυπνος, οικογενειάρχης, εξυπηρετικός».
Γεννημένος στο Ροστόφ της Ρωσίας και με πατέρα ακαδημαϊκό, ο δικηγόρος είχε διατηρήσει στενές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κοινότητας. Κάτι άλλωστε που μαρτυρούν και οι φωτογραφίες του στο social media με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, ενώ μέχρι το 2016 ήταν μέλος της ελληνορωσικής εταιρείας φιλίας και συνεργασίας.
«Είχε έρθει, τον είχαμε γνωρίσει σε μια εκδήλωση πολιτιστική. Και μας εκδήλωσε ενδιαφέρον επειδή ασχολείται με τα ρωσικά και τα ουκρανικά κι όλα αυτά, να γίνει μέλος του συλλόγου μας και του είπαμε ‘ευχαρίστως να γίνει, γιατί όχι;’», συμπληρώνει ο κ. Τζεν.
Ο ζωντανός δικηγόρος της «Μαρίας» και η… ασθενής του μνήμη
Οι δικηγόροι της Μαρίας Τσάλλα ωστόσο φαίνεται πως ήταν δύο. Στην Εύβοια, εκεί όπου επέλεξε να γίνει δημότισσα, απευθύνθηκε στον Νίκο Λυμπερόπουλο. Τον άνθρωπο που έτρεξε τις διαδικασίες εγγραφής της στο δημοτολόγιο και ο οποίος πάντως θυμάται αμυδρά την επικοινωνία που είχε με δικηγόρο των Αθηνών.
«Κάποιος δικηγόρος με πήρε από Αθήνα, χωρίς να είμαι βέβαιος γιατί συμβαίνει συχνά».
Την ίδια ασθενή μνήμη φαίνεται πως έχει και στο πώς η Ρωσίδα κατάσκοπος βρήκε ξαφνικά μισθωτήριο σε μονοκατοικία του Αλιβερίου, ένα έγγραφο που αν δεν το είχε, δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την εγγραφή της στο δημοτολόγιο.
«Έπρεπε να αποδείξει ότι αυτή διέμενε στον δήμο Κύμης – Αλιβερίου ή ότι είχε νοικιάσει κάποιο σπίτι».
Αυτό λοιπόν το μισθωτήριο, η Μαρία Τσάλλα το βρήκε και το προσκόμισε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, με την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος πάντως να δηλώνει σήμερα άγνοια και να υποστηρίζει πως ουδέποτε είχε νοικιάσει το σπίτι της στην κατάσκοπο.
Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Λυμπερόπουλος εν γνώσει του ή μη έπαιξε, καθοριστικό ρόλο στην «ελληνοποίηση» της Ιρίνα Σμίρεβα, με την υπάλληλο του δήμου να καταγγέλλει πως ο δικηγόρος ήταν αρκετά πιεστικός και προειδοποιούσε πως θα υπάρξουν συνέπειες εάν δεν προχωρήσει στην εγγραφή της.
ολες οι ειδησεις
- Λιάνα Σκουρλή στο newpost: Η πρόεδρος του Συλλόγου «Μαρία Κάλλας» μιλάει για τη μεγάλη Ντίβα – «Θυμάμαι το χαμόγελό της»
- Κίεβο: Στο μνημείο για τους πεσόντες του πολέμου της Ουκρανίας ο Τζάστιν Τριντό – Κατέθεσε στεφάνι
- Γαλλία – Επίθεση σε παιδική χαρά στο Ανεσί: Προφυλακίστηκε ο δράστης – Δεν αποκάλυψε τα κίνητρά του
- Δημοσκόπηση: Στο 43,9% η ΝΔ με ισχυρή αυτοδυναμία και 160 έδρες στην εκτίμηση ψήφου
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr