current views are: 173

19 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση07:30

Με ρήγμα το αντιτορπιλικό «Βέλος», στον Πειραιά το πλοίο «Αχαιός» (Βίντεο)

Οι μανιασμένοι άνεμοι χτύπησαν ιδιαίτερα την περιοχή της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 07:30’
Πηγή: Facebook / Μανόλης Ξεξάκης

Οι μανιασμένοι άνεμοι χτύπησαν ιδιαίτερα την περιοχή της Θεσσαλονίκης

Ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 9 μποφόρ, σάρωσαν τη χώρα, με τους βοριάδες να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι σε Ιόνιο και Αιγαίο. Μάλιστα, όπως είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι οι μανιασμένοι άνεμοι χτύπησαν ιδιαίτερα την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου η πυροσβεστική δέχθηκε 288 κλήσεις, δέντρα ξεριζώθηκαν και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις και στέγαστρα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα και στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Η θάλασσα έχει βγει κυριολεκτικά έξω

Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού έχει φέρει πολλά προβλήματα, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη. Λόγω της θαλασσοταραχής στον Θερμαϊκό Κόλπο, σήμανε συναγερμός για το πλήρωμα του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος». Στο σημείο έσπευσε ρυμουλκό σκάφος προκειμένου να το κρατήσει ακινητοποιημένο. Το ρυμουλκό έχει δέσει από την πλευρά του Μεγάρου Μουσικής από την οποία το πλοίο δέχεται τα χτυπήματα του ανέμου, που φτάνει τα 7 μποφόρ.

Το «Βέλος» έχει υποστεί ρήγμα και ίσως κάποια βύθιση η καρίνα του, στο σημείο το οποίο εφάπτεται της προκυμαίας. Στο σημείο, είναι δύσκολο ακόμη και να σταθεί κάποιος, αφού οι σφοδροί άνεμοι δυσκολεύουν σημαντικά τη βάδιση, ενώ η θάλασσα έχει βγει κυριολεκτικά έξω και βρέχει συνεχώς.

Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν στη Θεσσαλονίκη και οι ριπές τους αγγίζουν ακόμη και τα 90 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα συνεχίσουν να φυσούν και τη νύχτα, για να κοπάσουν από την Κυριακή.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αντίστοιχη ζημία, μικρότερου, ωστόσο μεγέθους, είχε προκληθεί και τον Μάρτιο, σε μία ανάλογη κακοκαιρία. Τότε, είχε σπάσει λόγω των ριπών ένα κομμάτι του.

Επέστρεψε στον Πειραιά το πλοίο «Αχαιός»

Το πλοίο «Αχαιός» έδωσε μάχη με τους ισχυρούς ανέμους και τα κύματα για πάνω από μία ώρα, για να δέσει στο λιμάνι της Αίγινας. Μάλιστα μέσα στο πλοίο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση όταν έσπασε τζάμι από τη μανία με την οποία τα κύματα χτυπούσαν το πλοίο. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς.

Στη συνέχεια κρίθηκε επισφαλής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η συνέχιση αποβίβασης στην Αίγινα και το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες του.

Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε έκτακτη επιθεώρηση από επιθεωρητή τομέα ενδιαίτησης της Επιθεώρησης Πλοίων, όπου διαπιστώθηκε η προσωρινή επισκευή και στεγανοποίηση του υαλοπίνακα στο χώρο ενδιαίτησης του πλοίου και επιτράπηκε η συνέχιση των πλόων του.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το «Αχαιός»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Λιμενικό, σχετικά με τη «μάχη» με τα κύματα που έδωσε το πλοίο «Αχαιός» στην Αίγινα, λόγω της κακοκαιρίας και των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λ.Σ., τις πρωινές ώρες Σαββάτου ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Αίγινας, από τον πλοίαρχο του πλοίου «Αχαιός», το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι της Αίγινας με 330 επιβάτες , 38 αυτοκίνητα, 6 φορτηγά, 8 δίκυκλα και 3 λεωφορεία, ότι έγιναν πολλαπλές προσπάθειες προσέγγισης στο λιμάνι της Αίγινας, όπου πραγματοποιήθηκε αποβίβαση 50 επιβατών.

Τι υποστηρίζει η εταιρεία του πλοίου «Αχαιός»

Στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας (8 με 9 μποφόρ) αποδίδει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Αχαιός» τη μη πρωινή αποβίβαση όλων των επιβατών στο λιμάνι αλλά και τη θραύση υαλοπίνακα που σημειώθηκε στο σαλόνι του πλοίου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Αχαιός Φερις Ναυτική Εταιρεία» μέλος της saronic ferries από το συμβάν με τη θραύση του υαλοπίνακα δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός επιβάτη ενώ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με τοποθέτηση ξύλινου επιθέματος, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς πλεύσης.

Επίσης προσθέτει ότι κατά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Αίγινας παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν 8 με 9 μποφόρ ο πλοίαρχος, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος, προσέδεσε το πλοίο με ασφάλεια.

Προβλήματα σε δρομολόγια πλοίων

Την ίδια στιγμή, προβλήματα στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων για την Κρήτη.

Από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από τη Ραφήνα για το Μαρμάρι.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται εξάλλου τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.


σχετικα αρθρα