current views are: 38

21 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση21:00

Μεγάλη ανησυχία της Αθήνας για «ατύχημα» πάνω από το Αιγαίο – Σκηνικό σύγκρουσης στήνει η Άγκυρα – Νέες άγριες εμπλοκές

Τις προηγούμενες εβδομάδες το «κύριο βάρος» της Τουρκικής αμφισβήτησης πάνω από το Αιγαίο σήκωσαν τα μη επανδρωμένα UAVBayraktar και Αnka πλέον η Άγκυρα έχει βάλει για τα καλά στο «παιχνίδι» τα μαχητικά της.

Δημοσίευση 21:00’
image2

Τις προηγούμενες εβδομάδες το «κύριο βάρος» της Τουρκικής αμφισβήτησης πάνω από το Αιγαίο σήκωσαν τα μη επανδρωμένα UAVBayraktar και Αnka πλέον η Άγκυρα έχει βάλει για τα καλά στο «παιχνίδι» τα μαχητικά της.

Την Άσκηση Nexus Ace υπό την «ομπρέλλα» του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επικαλεστεί σήμερα η Άγκυρα για να δικαιολογήσει το μπαράζ μαζικών υπερπτήσεων πάνω από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Το οποίο συνοδεύτηκε από νέες σκληρές αερομαχίες και εμπλοκές με τα Ελληνικά «γεράκια» που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τους «εισβολείς».
Όπως εκτιμά το Ελληνικό Επιτελείο όλα δείχνουν ότι έχουμε περάσει και πάλι σε περίοδο υψηλής έντασης πάνω από το Αρχιπέλαγος με ότι αυτό συνεπάγεται. Και τον κίνδυνο ενός ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες να εκτινάσσεται προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα.Ειδικά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια να βρεθούν διπλωματικοί δίαυλοι όπως κατέδειξε η συνάντηση Μπούρα-Καλίν με πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Τόσο οι μετασταθμεύσεις Τουρκικών μαχητικών σε αεροπορικές βάσεις κοντά στο Αιγαίο και ειδικά στο Ντάλαμαν όσο και άλλες πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Ελληνικό Επιτελείο δείχνουν ξεκάθαρη διάθεση της Άγκυρας να ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης. Στοιχεία στα οποία επικεντρώνονται τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας είναι οι μεγάλοι οπλισμένοι σχηματισμοί που στέλνει η TuAF στο FIR Αθηνών αλλά και οι διαταγές που έχουν οι Τούρκοι ιπτάμενοι να μην αποχωρούν όταν εμφανίζονται Ελληνικά μαχητικά αλλά αντίθετα να εμπλέκονται μαζί τους. Όπως έγινε χθες όταν καταγράφηκαν 20 εμπλοκές αλλά και σήμερα όταν τις 10 υπερπτήσεις ακολούθησαν άγριες αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο.

Ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες το «κύριο βάρος» της Τουρκικής αμφισβήτησης πάνω από το Αιγαίο σήκωσαν τα μη επανδρωμένα UAV Bayraktar και Αnka πλέον η Άγκυρα έχει βάλει για τα καλά στο «παιχνίδι» τα μαχητικά της. Ίσως και για να αποδείξει ότι όσα ακούγονται περί περιορισμένης διαθεσιμότητας δεν ευσταθούν.

image066

Και μόνο ο μεγάλος αριθμός εμπλοκών όπως τονίζουν Αεροπορικές πηγές εμπεριέχει πολύ σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος ειδικά όταν αεροσκάφη συγκεντρώνονται σε περιορισμένης έκτασης περιοχές.Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι ότι οι γείτονες επιδιώκουν να παρασύρουν τα  τα Ελληνικά μαχητικά ώστε οι εμπλοκές να γίνονται κοντά στις ακτές τους ή σε περιοχές που διαθέτουν και ναυτική παρουσία ώστε να είναι έτοιμοι για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Ακριβώς σα να επιδιώκουν το ατύχημα προκειμένου να το εκμεταλλευτούν.
Ταυτόχρονα εξακολουθούν να «θρέφουν» το αφήγημα της δήθεν παρενόχλησης από Ελληνικά μαχητικά ενώ οι νέες αναφορές του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί «lock on» των αεροσκαφών της TuAF από τα «μπλε» φτερά είναι ενδεικτικές του πολεμικού κλίματος που επιθυμεί να συντηρεί η Άγκυρα.
«Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα προχωρά σε νέες προκλήσεις.Τελευταία  κλείδωσε με ραντάρ τα μαχητικά μας κατά την διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης του ΝΑΤΟ.Βέβαια δόθηκε άμεσα η απαιτούμενη απάντηση από από τα αεροσκάφη μας. Όταν κοιτάξουμε από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο βλέπουμε ότι την ώρα που η Τουρκία κάνει μια τέτοια προσπάθεια για την ειρήνη και την σταθερότητα, την ίδια ώρα  γειτονική μας χώρα η Ελλάδα με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική που τροφοδοτούν  την αστάθεια δυστυχώς συνεχίζει την επεκτατική πολιτική της’’ ανέφερε σήμερα ο Χουλουσί Ακάρ στη γνωστή λογική «φωνάζει ο κλέφτης…».

Και ενώ ήδη στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης προσγειώθηκε το μεσημέρι και το δέκατο Rafale, μια ακόμα ‘’ανάγνωση’’ της Τουρκικής επιθετικότητας στον αέρα συνδέει την «πολεμική» διάθεση της Άγκυρας με τους «κεραυνούς» του Μπομπ Μενέντεζ.Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων τους Γερουσίας να κάνει λόγο περί μόνιμου «μπλόκου» στην πώληση F-16 όσο η Τουρκία συνεχίζει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο αλλά και την επεκτατική πολιτική της. Ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι όσο οι ΗΠΑ δεν υπαναχωρούν τόσο η Άγκυρα θα δυναμιτίζει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Συμμαχίας. Ειδικά όσο οι Αμερικανοί δείχνουν ότι την έχουν απόλυτη ανάγκη έπειτα και από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.


σχετικα αρθρα