current views are: 18

29 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση04:10

Μελέτη Λύτρα: Οργή από την αντιπολίτευση – Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης – «’Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ’, έλεγαν»

Σύμφωνα την εν λόγω έρευνα, η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έβαλε κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό λογαρισμό του στο Twitter.

Δημοσίευση 04:10’
4nxnth1661508266288 scaled

Σύμφωνα την εν λόγω έρευνα, η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έβαλε κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό λογαρισμό του στο Twitter.

Πολιτική θύελλα εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν ξεσηκώσει οι νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 εντός και εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα την εν λόγω έρευνα, η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έβαλε κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό λογαρισμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναρωτιέται εάν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συγγνώμη για τα «πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ» που έλεγε ο Στέλιος Πέτσας ή για το «φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν» που έλεγε ο ίδιος από τη Βουλή.

 
«’Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ” έλεγαν και ”φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν” προκαλούσε ο ΠΘ στη Βουλή. Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δε σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγνώμη; Όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σφοδρά πυρά και στη Βουλή

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λευτέρης Αβραμάκης είπε στη Βουλή ότι τα στοιχεία της μελέτης Λύτρα, καταδεικνύουν την κυβερνητική ανεπάρκεια στην πανδημία και αναρωτήθηκε τι έχει να δηλώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που δήλωνε από το βήμα της Βουλής, ότι δεν έχει στοιχεία που να λένε ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι από τους θανάτους στις ΜΕΘ. Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης επισήμανε ότι με τη μελέτη, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021, παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας και μάλιστα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο για όσους νοσηλεύτηκαν στην επαρχία. Ο βουλευτής κατήγγειλε πως ενώ το ΕΣΥ σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, η κυβέρνηση το αφήνει να παρακμάσει, απαξιώνοντας τις δομές και τη λειτουργία του. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, ανέφερε, εξακολουθούν να είναι τεράστιες, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα νοσοκομεία, τα επιδόματα που δόθηκαν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν αρκούν, η κυβέρνηση επιμένει σε τρίμηνες παρατάσεις για το προσωπικό.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι η κατάσταση του συστήματος βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού, επειδή όσα κόμματα κυβέρνησαν υπηρέτησαν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη έκανε λόγο για αδιέξοδη πολιτική και εμβαλωματικές πρακτικές στη διαχείριση της πανδημίας. «Η δημόσια υγεία έχει απαξιωθεί και οι πολίτες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που κατήγγειλε νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία στην ανάγκη ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Ξανθός: Η μελέτη Λύτρα επιβεβαιώνει ότι οι 33.000 νεκροί της πανδημίας είναι ευθύνη Μητσοτάκη

Ως απόδειξη ότι η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτήρισε ο Ανδρέας Ξανθός τη νέα επιστημονική μελέτη του Θόδωρου Λύτρα.

«Η νέα επιστημονική μελέτη του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Λύτρα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, αποδεικνύει αυτό το οποίο είναι γνωστό στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα εδώ και παρά πολύ καιρό. Ότι, δηλαδή, η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας από την πανδημία έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας», είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Οφείλεται κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές κόβιντ και βεβαίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί εξελίχθηκε στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων ένα δράμα με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, που, όπως απέδειξε η μελέτη, στο 98% έχασαν τη ζωή τους».

Καταλήγοντας ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε από το Περιστύλιο της Βουλής: «Θεωρούμε ότι το καθοριστικό δεν είναι ούτε οι υποδομές, ούτε ο εξοπλισμός. Το καθοριστικό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η επάρκεια και η εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σημαντικό στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Δεν αξιοποίησε ούτε τα πορίσματα και τα διδάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν αξιοποίησε τα πορίσματα της πρώτης φάσης της μελέτης.

Άφησε πραγματικά στο έλεος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ σε μια κατάσταση λειτουργικού μπλακ άουτ και πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών.

Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι πολλές και εγκληματικές.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια δραστική παρέμβαση ενδυνάμωσης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στις ΜΕΘ και στις κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό απαιτεί αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, απαιτεί ένα προοδευτικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει την προτεραιότητα που πρέπει στη δημόσια περίθαλψη».

Πλεύρης: «Πρόβλημα θνητότητας στις ΜΕΘ υπήρχε, όχι μόνο στον κορονοϊό, αλλά συνολικά»

«Η μελέτη του κ. Λύτρα δεν ελέγχει τις αιτίες της θνητότητας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό είναι αντικείμενο άλλης μελέτης», είπε εκ προοιμίου ο υπουργός Υγείας. «Άρα για να γίνει σύγκριση στοιχείων, θα πρέπει να γίνει σύγκριση και άλλων παραγόντων, όπως οι ηλικίες των ατόμων, οι νοσηρότητες. Όταν ακούμε ποσοστά, από μόνα τους, αυτά πρέπει να συνδυαστούν. Λόγου χάρη, μια ΜΕΘ με 10 διασωληνωμένους, 95 ετών με συνοδά προβλήματα, μπορεί να δείξει θνητότητα 80% με 90%. Μια ΜΕΘ, με δέκα ανθρώπους μέσα, που είναι 40 ετών, μπορεί να δείξει μικρότερη θνητότητα», είπε ο Θάνος Πλεύρης και ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι εξελίσσεται μελέτη και ο ΕΟΔΥΥ βλέπει τους φακέλους για να υπάρχει πλήρης εικόνα τι έχει γίνει στις ελληνικές ΜΕΘ, όχι μόνο στις περιπτώσεις του κορονοϊού αλλά συνολικά.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι «πρόβλημα θνητότητας στις ΜΕΘ υπήρχε, όχι μόνο στον κορονοϊό, αλλά συνολικά» και «αυτό συνδυαζόταν και με άλλους παράγοντες, όπως οι αυξημένες λοιμώξεις μέσα στις ΜΕΘ».

«Όλα αυτά προφανώς δεν τα εξετάζει ο κ. Λύτρας. Ο κ. Λύτρας κάνει μια στατιστική απεικόνιση και ο ίδιος επισημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει μελέτη», είπε ο υπουργός Υγείας που πρόσθεσε όμως ότι το σημαντικό που βγαίνει από τη μελέτη του κ. Λύτρα είναι πως είναι πολύ κρίσιμο να μην φτάσει κάποιος να διασωληνωθεί. «Αυτό το λέγαμε εξ αρχής. Ότι είναι πολύ σημαντικό να αποτραπεί η διασωλήνωση. Το βασικό όπλο αποτροπής της διασωλήνωσης ήταν ο εμβολιασμός. Και γι΄ αυτό, αυτήν τη στιγμή που συζητάμε, με πολύ περισσότερα κρούσματα από όσα είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή, αυτήν τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι 80. Γιατί, έχουμε ένα πληθυσμό, που με πολύ σκληρά μέτρα υποχρεωτικότητας, μέτρα που δεν στηρίχθηκαν από κανένα κόμμα, καταφέραμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω, στο σκέλος της εμβολιαστικής κάλυψης και σώθηκε πολύς κόσμος», είπε ο κ. Πλεύρης.

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης είπε χωρίς ντροπή ψέματα ότι είναι το ίδιο να είσαι εντός και εκτός ΜΕΘ

Ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως τεκμήριο «υγειονομικού εγκλήματος με υπογραφή Μητσοτάκη» τα στοιχεία της μελέτης του κ. Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Μιλώντας στο Kontra Channel, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα και την επιστήμη. Είχανε τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα στο Μαξίμου για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ από την πανδημία, όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε τη σχετική δήλωση στη Βουλή. Μπορεί μετά να παίξανε… τον μουτζούρη για το ποιος την είχε την μελέτη, αλλά το βέβαιο είναι ότι γνωρίζανε. Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση αρνητών».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατήγγειλε πως «ο πρωθυπουργός βγήκε και είπε χωρίς ντροπή ψέματα ότι είναι το ίδιο να είσαι εντός και εκτός ΜΕΘ». «Και ζήτησε στοιχεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ σχεδόν όλοι πέθαναν», τόνισε.

«Τα στοιχεία λένε ότι από τον Νοέμβριο του 2021 η Ελλάδα είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ακόμη και σήμερα καταγράφουμε αρνητικές πρωτιές. Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019 -και γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος και επισήμανε: «Η ΝΔ στην υγεία δουλεύει για τις ιδιωτικές κλινικές, με τον ίδιο τρόπο που στα ενεργειακά δουλεύει για τους παρόχους, στα εργασιακά για τον ΣΕΒ, στην κοινωνική ασφάλιση για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, και στον πολιτισμό για τους αρχαιοκάπηλους».


σχετικα αρθρα