current views are: 23

20 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση07:05

Μενέντεζ προς Τουρκία: Δεν θα εγκριθούν F-16 όσο συνεχίζει την επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας

Ρόμπερτ Μενέντεζ καταδίκασε με τον πιο επίσημο τρόπο τις πρόσφατες απειλές του Ερντογάν.

Δημοσίευση 07:05’
Μενέντεζ

Ρόμπερτ Μενέντεζ καταδίκασε με τον πιο επίσημο τρόπο τις πρόσφατες απειλές του Ερντογάν.

Να σταματήσει όλες τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ καταδικάζοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τις πρόσφατες απειλές που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της Αθήνας. «Απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα», υπογράμμισε ο γερουσιαστής.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη λύπη του για τη συνέχιση της προκλητικής ρητορικής του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας. «Οι απειλές και η προκλητική ρητορική θα αυξήσουν μόνο την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ στην ομιλία του έκανε λόγο για μια «επιθετική εκστρατεία» που εκτυλίσσεται σε ολόκληρη την περιοχή, ο γερουσιαστής διαμήνυσε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην ικανοποίηση του αιτήματος της Άγκυρας για την αναβάθμιση και την απόκτηση νέων μαχητικών F-16. Πρόσθεσε δε, ότι «δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στα χέρια του».

Μιλάμε για ένα μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί ευθέως να στοχεύσει την Αθήνα, μια πόλη τριών εκατομμυρίων αμάχων, τόνισε ο κ. Μενέντεζ, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη μια σκόπιμη επίθεση εναντίον αμάχων είναι έγκλημα πολέμου.

Παράλληλα, ο κ. Μενέντεζ επισήμανε:

«Για χρόνια ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει κατασταλτικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

(…) Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και έχει φιμώσει τόσους πολλούς ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποια στιγμή υπήρχαν περισσότεροι δικηγόροι και δημοσιογράφοι στις τουρκικές φυλακές από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η κυβέρνησή του συνεχίζει να προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, διώκοντας συγγραφείς και ιστορικούς. Το 2008 ένας από τους δημοσιογράφους που έγραφαν για τη γενοκτονία δολοφονήθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ζήτησε την πραγματοποίηση δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στην Τουρκία, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους των ΗΠΑ:

  • Να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο Ερντογάν θα λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του και την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.
  • Να καταδικάσουν τη φυλάκιση του πολιτικού αντιπάλου του.
  • Να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Επίσης, αναγνώρισε ότι η στάση που τηρεί στο θέμα των F-16 δεν τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στην Άγκυρα, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν τον έχει επικρίνει και αποκαλέσει εχθρό της Τουρκίας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «αν το να αντιστέκομαι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει εχθρό του Ερντογάν. Αν το να επικρίνω την Τουρκία που εξοπλίσει το Αζερμπαϊτζάν και επιτρέπει τη σφαγή αθώων Αρμενίων αμάχων με κάνει εχθρό του Ερντογάν. Αν το να ζητάω από την Τουρκία να αναγνωρίσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του Ερντογάν. Τότε είναι ένας ρόλος που θα αποδεχθώ με τιμή».

Ολοκληρώνοντας στην ομιλία του, ο γερουσιαστής έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία λέγοντας:

• Στους συναδέλφους μου εδώ στην Γερουσία θα πω μη φοβάστε να υπερασπιστείτε τις αμερικανικές αξίες μπροστά στην επιθετικότητα του Ερντογάν.

• Στη διεθνή κοινότητα θα πω, μη διστάσετε να κάνετε την Τουρκία να λογοδοτήσει για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

• Στους πολίτες που ζουν στη σκιά των πυραύλων Typhoon του Ερντογάν θα πω, μην ξεχνάτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό σας.

• Και σε εκείνους τους ανθρώπους στην Τουρκία που εξακολουθούν να ελπίζουν σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό μέλλον, θα πω μην το βάζετε κάτω. Μια μέρα, με τη γενναιότητα σας, η ειρήνη και η ευημερία θα επιστρέψουν στην πατρίδα σας.


σχετικα αρθρα