current views are: 13

16 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση23:03

Μητροπολίτης Πειραιώς στο «DIRECT»: Να γίνει η τελετή των Θεοφανίων μόνο στον Πειραιά – Τι είπε για Τσίπρα, Μητσοτάκη, Γεννηματά

Σε διάφορα ζητήματα αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στη συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT».

Δημοσίευση 23:03’
eg8m1c1608154928892

Σε διάφορα ζητήματα αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στη συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT».

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT», ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εν μέσω πανδημίας και πολλά άλλα ζητήματα.

Για το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα και την απόφαση της κυβέρνησης να γίνει εντός του ναού ο αγιασμός των υδάτων τα Θεοφάνια είπε: «Εγώ ποτέ δεν έχω αρθρώσει προσωπικό λόγο. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα που είναι πολύ ιδιαίτερο. Αντιλαμβανόμεθα την κρίση την οποία διερχόμεθα. Ένας αδιόρθωτος μικροοργανισμός, άλογος και ασυνείδητος έχει επιβάλει σε όλο τον πλανήτη τον φόβο του θανάτου και της ασθένειας, που πραγματικά έχει καταδείξει πόσο φαιδρό θέμα είναι η δήθεν αυτοεπιβεβαίωση, ή δήθεν αυτάρκεια που έχουμε ως πρόσωπα και ως κοινωνία, είμαστε μικροί και ελάχιστοι. Αυτό δείχνει το μέτρο της ευθύνης μας απέναντι στο συνάνθρωπο, το θεό και τον κόσμο. Ως ποιμενάρχης οφείλω να διασφαλίσω και τη σωματική και την πνευματική υγεία του ποιμνίου μου, αυτό είναι το καθήκον μου».

«Οφείλω να δεχθώ τα πορίσματα της επιστήμης για το ζήτημα της πανδημίας, να τα σεβαστώ και να προσπαθήσω να γίνουν κατανοητά και από το ποίμνιό μου, χωρίς έκπτωση στην πίστη και στο υπερβατικό που είναι η ζωή της εκκλησίας. Η εκκλησία δεν είναι κόσμος, είναι ο κόσμος του κόσμου», σημείωσε.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι η αντιμετώπιση της συνάθροισης και του συνωστισμού (…). Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το τηρήσουμε, αλλά για εμβληματικούς λόγους θα πρέπει να επιτραπεί μόνο στην μητρόπολη Πειραιώς να κάνει την τελετή καταδύσεως του Τίμιου Σταυρού γιατί στον Πειραιά δεν τιμάται μόνο η μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων, αλλά και το μέγα της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων», επεσήμανε ο μητροπολίτης.

Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να γίνει η τελετή στον Πειραιά χωρίς κόσμο, ενώ είπε ότι έχει καλέσει και τον Αρχιεπίσκοπο.

Για τους ομοφυλόφιλους είπε: «Δεν συγκρούομαι με τα πρόσωπα, συγκρούομαι με την ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας και είμαι ως ποιμένας υπεύθυνος να υπερασπιστώ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία και πρέπει να καταδείξω ότι αυτή η ψυχοπαθολογική εκτροπή δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο πραγματική ευτυχία, πραγματική ερωτική έξταση».

«Οφείλω ως ποιμένας να πω στα παιδιά μου: προσέξτε το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, θα το σέβεστε γιατί αν δεν το σέβεστε θα έχετε επιπτώσεις θανατηφόρες, καρκίνους, λοιμώξεις, θάνατο», τόνισε.

«Δεν έρχομαι σε αντίθεση με τους ανθρώπους που έχουν αυτό το πρόβλημα το ψυχοπαθολογικό, τους σέβομαι, τους αγαπώ, προσεύχομαι γι’ αυτούς αλλά στηλιτεύω το κακό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο μητροπολίτης μάλιστα μίλησε και για τους ομοφυλόφιλους στο χώρο της εκκλησίας. «Δυστυχώς υπάρχουν», είπε και συνέχισε: «όταν καταγγέλλονται επισήμως και συλλαμβάνονται, καθαιρούνται και απομακρύνονται, δεν παραμένουν μέσα στην εκκλησία».

Για το σύμφωνο συμβίωσης είπε ότι τον ενόχλησε γιατί θεσμοθετήθηκε, ενώ τόνισε ότι σαν άνθρωπος τον έχει ενοχλήσει ο πειρασμός. «Αλλά πάνω απ’ όλα αγάπησα το δημιουργό μου και είμαι ευτυχισμένος. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τον αληθινό, πραγματικό έρωτα και την αγάπη μεταξύ ενός άνδρα και μια γυναίκας που οδηγεί στην τεκνοποιία, δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα», ανέφερε.

Για το αν υπάρχουν στις ημέρες μας περιπτώσεις εξορκισμών σημείωσε: «Το δαιμονικό στοιχείο στη ζωή μας είναι αυταπόδεικτο. Ο διάβολος είναι μία ύπαρξη η οποία αντιπαλεύει την αλήθεια του Θεού, ο δαιμονισμός είναι μία κατάσταση πραγματική».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει συναντήσει δαιμονιοκατεχόμενο και έχει διαβάσει ευχές. «Οι εξορκισμοί δεν γίνονται δημοσίως, γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη γιατί πολλές φορές πρόσωπα τα οποία θεωρούνται δαιμονιοκατεχόμενα, είναι απλώς ψυχοπαθή και χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση από γιατρούς και ειδική θεραπεία», εξήγησε.

Ο μητροπολίτης σημείωσε ότι δεν θα ψήφισε ποτέ ένα κομμουνιστικό κόμμα γιατί όπως είπε δεν θα μπορούσε να ψηφίσει κάτι που είναι ανελεύθερο. «Όσον αφορά τα οικονομικά θέματα είχα αριστερή αντίληψη, στα εθνικά θέματα υπερ-δεξιά αντίληψη», τόνισε.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι όταν ήταν φοιτητής ήταν στη νεολαία του ΚΚΕ. «Είχα πει στα παιδιά. Από τη στιγμή που σε μία χώρα ενός εκατομμυρίου, 100.000 είναι μέλη του κόμματος και οι υπόλοιποι δεν είναι, έχουμε ολιγαρχία. Το κομμουνιστικό κόμμα έχει δυστυχώς αυτές της ,διαφοροποιήσεις από την άμεση δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «εγώ είμαι υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας του προσώπου».

Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Είναι ένας νέος άνθρωπος, αξιόλογος, ευφυέστατος, προσοντούχος, διαφωνώ μαζί του στα κοσμοθεωρικά που έχει. Όταν λέει ας πούμε ότι δεν έχει ένθεη αντίληψη, με προβληματίζει.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι ένας πολύ δυναμικός ηγέτης, εκφράζει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του λαού μας και νομίζω ότι η διακυβέρνηση η οποία ασκεί είναι αξιόλογη».

Για τη Φώφη Γεννηματά: «Έχουμε μία ιδιαίτερη προσωπική σχέση φιλίας και εκτιμήσεως, εκτιμώ και αυτή και το σύζυγό της και τη θεωρώ ότι είναι μία πολύ αξιόλογη κυρία, έχει μία πολύ θετική σκέψη και είναι μία πολύ σωστή μητέρα και άξια να αναλάβει οποιοδήποτε αξίωμα στην  πολιτεία μας».

Επιπλέον τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει στην υποστατικότητα του διαβόλου που ενεργεί τα μάγια, αλλά όπως είπε η εκκλησία τα λύνει τα μάγια.