current views are: 134

29 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση15:30

Μητσοτάκης καθησυχάζει τους επενδυτές ότι θα είναι μικρή η διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Ο Τσίπρας ποντάρει στις υποκλοπές και φορτσάρει για ψηφοδέλτια 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την απλή αναλογική «σύστημα ακυβερνησίας»

Δημοσίευση 15:30’
Μητσοτάκης - Λονδίνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την απλή αναλογική «σύστημα ακυβερνησίας»

Στους προβληματισμούς που γεννά στους ξένους επενδυτές  η απλή αναλογική και η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα κυβερνά μεταξύ της πρώτης κάλπης και της δεύτερης η οποία θα στηθεί με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διήμερο του στο Λονδίνο. Στην ομιλία του στο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» το οποίο διεξήχθη από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη Morgan Stanley, ανέλυσε τη διαδικασία των δεύτερων εκλογών. Επισήμανε ότι  δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να προκαλεί ανησυχία διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν «πολύ γρήγορα», μετά τις πρώτες.  Αυτό μεταφράζεται σε διάρκεια πέντε – έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα δώσει η πρόεδρος Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, την ορκομωσία και διάλυση της Βουλής και την νέα προκήρυξη εκλογών. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την απλή αναλογική «σύστημα ακυβερνησίας» και αλάλαξε τον εκλογικό νόμο διότι θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάρει αυτοδυναμία συγκεντρώνοντας 49– 50%. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα κρατήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα την επιστρέψει αυθημερόν στην πρόεδρο Δημοκρατίας. 
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερος, δεν θα επιδιώξει  να συγκροτήσει «κυβέρνηση των ηττημένων» όπως την χαρακτήρισε, καίγοντας ο ίδιος την απλή αναλογική που ευαγγελιζόταν. Πρόσωπο της εμπιστοσύνης του δήλωσε στο NEWPOST ότι και εκείνος θα δώσει πίσω την εντολή στην πρόεδρο Δημοκρατίας χωρίς να απευθύνει προσκλήσεις συνεργασίας σε άλλα κόμματα που δεν θα καταλήξουν σε σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας. 

Ατελέσφορες προσπάθειες

Όσο για το Νίκο Ανδρουλάκη έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς όμως να αποδέχεται ως πρωθυπουργό είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε τον Αλέξη Τσίπρα, σενάριο που επίσης δεν θα καταλήξει σε κυβέρνηση. 
Βάσει του Συντάγματος, εάν και ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος επιστρέψει στην πρόεδρο Δημοκρατίας την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε η κ.Σακελλαροπούλου θα καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που θα μπορεί να εξασφαλίσει την  εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής  κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών.

Όπως το 2012

Οι βουλευτές οι οποίοι θα εκλεγούν με την απλή αναλογική θα ορκιστούν αλλά μπορεί ακόμη και την ίδια μέρα ή την επόμενη μέρα να διαλυθεί η Βουλή αφού θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές. Η προεκλογική περίοδος με βάση το Σύνταγμα είναι διάρκειας 20 ημερών. Οπότε χρειάζονται περίπου 5- 6 εβδομάδες μέχρι την προσφυγή στις επόμενες κάλπες στη διάρκεια της οποίας θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

 Το ίδιο εκλογικό σκηνικό είχε επαναληφθεί το 2012 όταν με διάφορα έξι εβδομάδων διεξήχθησαν δύο εκλογές στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου. Στις δεύτερες προέκυψε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

«Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εξέφρασε την αισιοδοξία  ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023.

Ο Τσίπρας

«Αν μυρίζει εκλογές έχει την ευθύνη να τις προκηρύξει άμεσα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.
«Να ορίσει την ημερομηνία τους» τόνισε. «Και να μην αφήνει το τόπο σε μια διαρκή πολιτική αβεβαιότητα με τη δική του παρουσία στο ρόλο του πρωθυπουργού με ημερομηνία λήξης»,
Επισήμανε ότι η πολιτική αλλαγή  «είναι μια ανάγκη για να επανέλθουμε στη θεσμική ομαλότητα και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, μετά από όσα έχουν συμβεί αλλά και για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας που αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποτελεί «παράγοντα πολιτικής αστάθειας», και τόνισε πως είναι τουλάχιστον ασύμβατο με την ιδιότητά του «να αρνείται να προσέλθει θεσμικά στη Βουλή να δώσει απαντήσεις για τη δημοκρατική εκτροπή των παράνομων παρακολουθήσεων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει τις διαδικασίες για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων ώστε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να είναι έτοιμα τουλάχιστον στο 80% σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο κύριος Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου  δεν αποκλείουν αιφνιδιασμό Μητσοτάκη με προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τις γιορτές. Ανάλογη είναι και εικόνα στην Χαριλάου Τρικούπη. Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να παρουσιάσει ψηφοδέλτια με νέους υποψήφιους που θα στέλνουν το μήνυμα της ανανέωσης. Οι περιοδείες όλων των πολιτικών αρχηγών πυκνώνουν το ίδιο και των υποψηφίων. 

σχετικα αρθρα