current views are: 29

25 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση12:44

Μόνο 3.000 ομογενείς γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους – Ημερομηνίες «έκπληξη» για τις εκλογές – Τι θα γίνει με τις έδρες που χάνουν και κερδίζουν περιφέρειες

Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα μπορούσε ο Απρίλιος να είναι μήνας εκλογών.

Δημοσίευση 12:44’

Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα μπορούσε ο Απρίλιος να είναι μήνας εκλογών.

Το σοβαρό ενδεχόμενο οι «27» της ΕΕ να αποφασίσουν σύντομα ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο το οποίο θα συγκρατήσει το ράλι των αυξήσεων, γεγονός που θα περιορίσει σε σημαντικό ποσοστό τις κρατικές επιδοτήσεις στην ενέργεια και θα ανοίξει δημοσιονομικό χώρο για το 2023, που μπορεί να φτάσει και το 1-1,5 δις, πιθανόν να φέρει νωρίτερα τις εκλογές. Η προϋπόθεση είναι ο χειμώνας να μην είναι τόσο κρύος και τόσο σκληρός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων. Τον Μάρτιο θα κατατεθούν στους λογαριασμούς και οι αυξήσεις στις συντάξεις, με αναδρομικά από την 1/1/2022. Θα έχει διαφανεί καθαρά μέχρι τότε και το ύψος που θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός, που συζητείται να φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα (751€). Επομένως εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα μπορούσε ο Απρίλιος να είναι μήνας εκλογών.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Γίνονται διάφορες εισηγήσεις τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκλειστικό προνόμιο του οποίου είναι η απόφαση για την ανακήρυξη των εκλογών. Σε γνώση του NEWPOST περιήλθαν δύο νέες ημερομηνίες που συνάδουν με το παραπάνω σενάριο.
Η 2α Απριλίου (με απλή αναλογική) με την 30η του ίδιου μήνα για τις δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της ΝΔ. Ακολουθεί η 1η Μαΐου που είναι αργία και διευκολύνει τις μετακινήσεις στις εκλογικές περιφέρειες.
Η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαίων) που επίσης βοηθάει την έξοδο των ετεροδημοτών, με δεύτερες εκλογές την 7η Μαίου.
Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε είναι μακρύς γιατί η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε διεθνή αστάθεια. Ο ακριβής χρόνος των εκλογών δεν θα αποφασιστεί τώρα αλλά αφού θα έχει μπει το 2023 και θα υπάρχει το αποτύπωμα των μέτρων και των αποφάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με την τσέπη των πολιτών.

Η απογραφή

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2021-2022. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναληφθεί η φαρσοκωμωδία με τις εκλογές του 2012 που έγιναν με βάση την απογραφή του 2001 διότι η
ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2012 που διαλύθηκε η Βουλή δεν είχε εκδώσει αποτελέσματα του νόμιμου πληθυσμού που κατέγραψε η τότε απογραφή.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 η ΕΛΣΤΑΤ θα παρουσιάσει τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής και τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιες εκλογικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα, χάνουν έδρες η αντίθετα κερδίζουν, διότι άλλαξε η πληθυσμιακή σύνθεση.

Μέχρι στιγμής γίνονται διάφορες εικασίες που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους – είναι αυτοί που διαμένουν στα όρια μιας εκλογικής περιφέρειας – και τους νόμιμους οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου στην συγκεκριμένη περιφέρεια, είτε μένουν σε αυτήν είτε όχι. Επομένως δεν είναι ο πληθυσμός αυτός που ορίζει τον αριθμό των εδρών ανά περιφέρεια αλλά ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια. Η Α ´ Αθήνας αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση.Έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν και οι έδρες της – το πολύ να προστεθεί μία- διότι περίπου το 20% είναι αλλοδαποί χωρίς δικαίωμα ψήφου ή ετεροδημότες που ψηφίζουν αλλού.

8-10 περιφέρειες το πολύ

«Χοντρικά, αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τ. Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών» επισημαίνει ο Θοδωρής Λιβάνιος. «Αλλά ως το Δεκέμβριο υπομονή» τονίζει δείχνοντας προς την ΕΛΣΤΑΤ.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές σε έδρες δεν επηρεάζουν τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει το κάθε κόμμα με βάση το εκλογικό ποσοστό του. Από τους υπουργούς της ΝΔ δεν φαίνεται να κινδυνεύει κάποιος να χάσει την θέση του από την απογραφή. Εάν συμβεί αυτό θα είναι γιατί με την απλή αναλογική το πρώτο κόμμα που φαίνεται ότι θα είναι η ΝΔ από 158 βουλευτές που εξέλεξε το 2019 μπορεί να χάσει γύρω στους 30-40. Τον μεγαλύτερο αριθμό βέβαια θα τον ανακτήσει στις δεύτερες εκλογές. Μέσα σε αυτό το σκηνικό θα κλιμακωθούν και οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί.

Οι κάτοικοι εξωτερικού

Πολύ χαμηλά τον πήχη βάζει ο διακομματικός νόμος για την ψήφο των ομογενών που διαμένουν στο εξωτερικό. Ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά έφερε πενιχρά αποτελέσματα. Μόνο 3000 ομογενείς έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών. Πιο κοντά στις εκλογές ο αριθμός θα ανέβει. Θα γίνει και κάποια καμπάνια. Αλλά πολύ δύσκολα θα φτάσει ακόμη και τις 20.000 ενώ εκτιμάται ότι με το brain drain της κρίσης, πάνω από 200.000 έφυγαν και παραμένουν στο εξωτερικό, μόνο τα τελευταία χρόνια.


σχετικα αρθρα