«Μπλοκάρει» τις διαπραγματεύσεις για την TTIP η Γαλλία μετά τον σάλο
Κατά του σχεδίου συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ τάχθηκε σήμερα η Γαλλία μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις της Greenpeace.

Κατά του σχεδίου συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ τάχθηκε σήμερα η Γαλλία μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις της Greenpeace.
Κατά του σχεδίου συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ τάχθηκε σήμερα η Γαλλία μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις της Greenpeace.
«Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, “η Γαλλία λέει όχι” στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΤΤΙΡ ή TAFTA), “καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, την επομένη της δημοσίευσης από την Greenpeace μυστικών εγγράφων σχετικά με τις συζητήσεις για την ΤΤΙΡ.
«Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς» σημείωσε.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι η «πιο πιθανή επιλογή» σήμερα.
Χθες, η Greenpeace δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που αφορούν τις συνομιλίες αυτές, τα οποία εντείνουν, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον φόβο ότι αυτή η εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη απορρύθμιση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ:
Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό.
Για τον Βιβιάν Περτισό, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) στις Βρυξέλλες, οι γαλλικές δηλώσεις δεν θα εμποδίσουν, ωστόσο, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. «Όταν η Επιτροπή εξετάζει ένα θέμα, συνήθως προχωρεί μέχρι τέλους. Είναι συνεπώς δύσκολο να εξετάσει μια ολοκληρωτική αναστολή των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ωστόσο η θέση του Παρισιού μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Περτισό. «Είναι σαφές ότι χωρίς πολιτική στήριξη από τη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ» ανέφερε.
Η κοινή γνώμη στη Γερμανία και τη Γαλλία καταγγέλλει την αδιαφάνεια των διαπραγματεύσεων.
ολες οι ειδησεις
- Η ηθοποιός Φανή Κωστελίδου στο Newpost: «Το “μετάνιωμα” δεν έχει ηλικία, εξαρτάται πως κοιτά τις καταστάσεις ο καθένας»
- Ευρεία σύσκεψη στο Υπ. Κλιματικής Κρίσης για μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης χιονοπτώσεων
- Γλυκερία Τσολπίδου: Θύμα διαδικτυακού bullying η Ελληνίδα Miss Tουρισμός – «Μου εύχονταν μέχρι και να πεθάνω»
- Βόλος: Μεράκλωσε και έριχνε… μπαλωθιές στο μπαλκόνι – Καταδικάστηκε 65χρονος
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr