current views are: 12

26 Μαρτίου 2021
Δημοσίευση18:05

Μπλόκο στο Σουέζ: Έχουμε κάνει το 87% της δουλειάς για να ρυμουλκήσουμε το Ever Given, λένε οι Αιγύπτιοι

Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο της αρχής της Διώρυγας, το 87% των εργασιών γύρω από το γιγαντιαίο τάνκερ που μπλοκάρει τα δεξαμενόπλοια, έχει επιτελεστεί.

Δημοσίευση 18:05’

Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο της αρχής της Διώρυγας, το 87% των εργασιών γύρω από το γιγαντιαίο τάνκερ που μπλοκάρει τα δεξαμενόπλοια, έχει επιτελεστεί.

Ελπίδες για άμεσο «ξεμπλοκάρισμα» της διώρυγας δίνει η αιγυπτιακή Αρχή για την Διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο της αρχής της Διώρυγας, το 87% των εργασιών γύρω από το γιγαντιαίο τάνκερ που μπλοκάρει τα δεξαμενόπλοια, έχει επιτελεστεί.

Από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί περίπου 17 χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου από το τόξο του σκάφους, τόνισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι εργασίες βυθοκόρησης ξεκίνησαν αρχικά σε βάθος μισού μέτρου και ήδη έχουν φθάσει σε βάθος 15 μέτρων.

Ο Οσάμα Ράμπι τόνισε επίσης ότι τηρήθηκαν πλήρως τα πρότυπα ασφαλείας πλοήγησης διατηρώντας μια ασφαλή απόσταση από το πλησιέστερο επιτρεπόμενο σημείο προς το πλοίο, το οποίο έχει οριστεί στα 10 μέτρα.

Το ατύχημα είναι ίσως το χειρότερο στα χρονικά του καναλιού των 193 χιλιομέτρων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1869 και επέτρεψε στα πλοία να περνούν απευθείας από τη Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα, αντί να κάνουν το γύρο της Αφρικής.

Το ατύχημα συνέβη λόγω των ισχυρών ανέμων, παρά το γεγονός ότι τα πλοία αυτού του μεγέθους ρυμουλκούνται από σκάφη-πιλότους στον διάπλου της διώρυγας. Δεκάδες πλοία περιμένουν να περάσουν και από τα δύο άκρα της Διώρυγας και η οικονομική ζημιά εκτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Το πλοίο της ταϊβανέζικης Evergreen Maritime έχει μήκος 400 μέτρα και έχει σφηνώσει διαγώνια σε ένα κανάλι του οποίου το πλάτος δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα στο νότιο τμήμα της διώρυγας.

«Εκτοξεύτηκαν» τα ναύλα για μεταφορές πετρελαίου

Τα ναύλα για τις μεταφορές πετρελαίου με τάνκερ σχεδόν διπλασιάσθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά το σοκ του αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ.

Σύμφωνα με τον ναυτιλιακό σύμβουλο Γιώργο Ξηραδάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα επηρεαστεί πάρα πολύ το εμπόριο στην Ελλάδα κι εξήγησε: «Θα έχουμε έλλειψη κάποιων αγαθών που περιμένουμε ειδικά για την περίοδο του Πάσχα. Θα έχουμε μια μεγάλη πτώση στα φορτία που θα έρθουν στον Πειραιά. Πολλά από αυτά θα δρομολογηθούν, αν καθυστερήσει το άνοιγμα, θα πάνε γύρω γύρω από το Κέιπ Τάουν, θα πάνε σε άλλα λιμάνια, όπως είναι της δυτικής Ευρώπης».

Οι προσπάθειες για τη μετακίνηση του 400 μέτρων μήκους πλοίου, που είναι καθηλωμένο από την Τρίτη, μπορεί να χρειασθούν εβδομάδες εν μέσω κακοκαιρίας.

Η ιαπωνική ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου Shoei Kisen διέψευσε δημοσίευμα ότι σκοπεύει να το μετακινήσει το Σάββατο το βράδυ, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες αποκόλλησής του συνεχίζονται. Ο Οργανισμός της Διώρυγας του Σουέζ καλωσόρισε την προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν.

Οι αναλυτές αναμένουν μία μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων για τα μικρότερα τάνκερ και τα προϊόντα πετρελαίου, όπως τη νάφθα και τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από την Ευρώπη στην Ασία, εάν η διώρυγα παραμείνει κλειστή για εβδομάδες.

«Η προμήθεια περίπου του 20% της ασιατικής νάφθας γίνεται από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ», δήλωσε στέλεχος της FGE, προσθέτοντας ότι οι νέες διαδρομές που θα κάνουν τα πλοία, γύρω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μπορεί να αυξήσει κατά δύο εβδομάδες τον χρόνο τους και κατά πάνω από 800 τόνους την κατανάλωση καυσίμων των Suezmax τάνκερ. Τα καύσιμα είναι το μεγαλύτερο κόστος για τα πλοία, αντιστοιχώντας έως το 60% των συνολικών δαπανών.

Η ήδη αδύναμη ασιατική αγορά βενζίνης ή ντίζελ επιδεινώνεται από τον αποκλεισμό καθώς η Ασία εξάγει καύσιμα σε δυτικές αγορές, όπως της Ευρώπης, το 60% των οποίων έγιναν μέσω του Σουέζ το 2020. Πάνω από 30 πετρελαιοφόρα πλοία ανέμεναν από την Τρίτη και από τις δύο πλευρές της διώρυγας για να περάσουν, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Η επίπτωση από τις καθυστερήσεις των πλοίων στις αγορές ενέργειας είναι πιθανό να περιορισθεί από τη ζήτηση για αργό και υγραέριο (LNG) που είναι στη χαμηλή περίοδο, ανέφεραν αναλυτές.

To κόστος της ναύλωσης προϊόντων, όπως βενζίνης και ντίζελ, από το ρωσικό λιμάνι του Τουάπσε στη Μαύρη Θάλασσα στη Νότια Γαλλία αυξήθηκε από 1,49 δολάρια ανά βαρέλι στις 22 Μαρτίου στα 2,58 δολάρια στις 25 Μαρτίου, μία αύξηση 73%, σύμφωνα με το Refinitiv.