current views are: 87

21 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση09:08

Απεργία στα ΜΜΜ: Μεγάλο μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας – Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο

Απεργούν σήμερα, «νεκρώνουν» τους χώρους δουλειάς και διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, δίνοντας ηχηρή και ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση και το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή.

Δημοσίευση 09:08’

Απεργούν σήμερα, «νεκρώνουν» τους χώρους δουλειάς και διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, δίνοντας ηχηρή και ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση και το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή.

Κατακόκκινος είναι ο κυκλοφοριακός χάρτης της Αθήνας καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει για σήμερα ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ.

Από τα χαράματα η κίνηση είναι αυξημένη, καθώς όλα τα μέσα κυκλοφορίας σήμερα συμμετέχουν στην απεργία και μόνο τα λεωφορεία κινούνται κανονικά.

Να σημειωθεί ότι κλειστοί είναι οι δρόμοι στο Σύνταγμα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την ώρα παρατηρούνται:

 • Στην Πειραιώς από Ταύρο προς Αθήνα
 • Στην λεωφόρο Αθηνών προς την Αθήνα
 • Στην Πατησίων
 • Στην Βασ. Σοφίας προς τη Βουλή
 • Στα δύο ρεύματα της Αρδηττού

Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται και όσοι οδηγοί βρίσκονται στους γύρω δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

Καθυστερήσεις σημειώνονται και στην Αττική Οδό. Ειδικότερα, οι καθυστερήσεις που καταγράφονται είναι:

 1. 10′-15′ από Μεταμόρφωση έως Κηφισίας,
 2. 5′-10′ στην έξοδο για Λαμία.
 3. Καθυστερήσεις 5′-10′ παρατηρούναι και στην έξοδο για Λαμία στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται ως απάντηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το εργασιακό που βρίσκεται ήδη η συζήτηση στη Βουλή.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συγκεντρώσεις οργανώνονται ακόμα σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη απεργούμε. Δίνουμε απάντηση στο έγκλημα κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ», είναι το μήνυμα που στέλνουν τα συνδικάτα. Καταγγέλλουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ξηλώνει το πενθήμερο και το 8ωρο, την ίδια στιγμή που ο λαός στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοιχτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Στο φόντο αυτό, η απεργιακή μάχη γίνεται σταθμός στην οργάνωση της αλληλεγγύης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες αλλά και διεκδίκησης για άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων.»

Από την Πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Μεταλλωρύχων, Οικοδόμων, Εμφιαλωμένων Ποτών, Συνδικάτων Εργαζομένων Μεταφορών, Ενέργειας, Χημικής Βιομηχανίας, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θεάματος – Ακροάματος, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ΟΜΕ ΟΤΕ, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης, Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών, Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων.

Και τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Ελευσίνας (στάση εργασίας 11 π.μ. – 3 μ.μ.), Πάτρας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Θήβας, Φωκίδας, Αρτας, Αγρινίου, Λαμίας, Λάρισας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Αμαλιάδας, Κορίνθου, Λιβαδειάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λέσβου, Λευκάδας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Αρκαδίας.

Χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ και τρόλεϊ η Αθήνα – Τι ισχύει για λεωφορεία και πτήσεις

Την αναστολή της στάσης εργασίας που είχε εξαγγείλει για την Πέμπτη, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, κάτι που σημαίνει ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά την κήρυξη της στάσης ως παράνομη.

Παράλληλα στάση εργασίας θα υπάρξει στον προαστιακό από τις 21:00 έως τις 00:00.

Οι γραμμές 2 και 3 του Mετρό θα τραβήξουν 24ωρο χειρόφρενο, ενώ το τραμ θα κυκλοφορήσει από την έναρξη των δρομολογίων έως τις 13:30, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ.

Όσο για τον ηλεκτρικό (γραμμή 1), το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία.

Συνοπτικά πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

 • Μετρό γραμμές 2-3: 24ωρη απεργία
 • Μετρό γραμμή 1 (ηλεκτρικός): 24ωρη απεργία
 • Τραμ: Θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.
 • ΟΣΕ και Προαστιακός: τρίωρη στάση εργασίας 21:00 έως 00:00.
 • Τρόλεϊ: Η υπόθεση εκδικάζεται το πρωί και ως εκ τούτου, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση, δε θα κυκλοφορούν.
 • Λεωφορεία: Θα κινηθούν κανονικά, ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα καθώς όποιος εργαζόμενος θέλει θα μπορεί να απεργήσει.

 Στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το εργασιακό νομοσχέδιο και η τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών

Στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας».

Το σχέδιο νόμου εισάγεται στην Ολομέλεια μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην Επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής του τάχθηκε η ΝΔ. . Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επέμειναν στην καταψήφισή του, επί της Αρχής ενώ δήλωσαν πως θα ψηφίσουν ορισμένες θετικές διατάξεις. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί συνολικά επί του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής έχει αναφέρει πως κατά την έναρξη συζήτησης στην Ολομέλεια θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις, σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από τις προτάσεις φορέων και κομμάτων.

Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχει κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών καθώς και της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Την απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel».

Παράλληλα έχουν κατατεθεί δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα τον «προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνυπολογισμός τριετιών».

Η δεύτερη ,του ΚΚΕ , έχει ως θέμα την «Αναδρομική αναγνώριση της προσαύξησης του μισθού και του ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας. Αναδρομική κατάργησης της Π.Υ.Σ 6/28.2.2012, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 και κάθε διάταξης που πάγωσε την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας».

 • Λεωφορεία: Θα κινηθούν κανονικά, ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα καθώς όποιος εργαζόμενος θέλει θα μπορεί να απεργήσει.

Ξεκινούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Απεργούν σήμερα, «νεκρώνουν» τους χώρους δουλειάς και διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, δίνοντας ηχηρή και ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση και το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή.

Απέναντι στις ρυθμίσεις που απογειώνουν την «ευελιξία» οι εργαζόμενοι απεργούν και διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο εργασίας, δουλειά με δικαιώματα. Απέναντι στις διατάξεις που εξαπολύουν νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, «νεκρώνουν» τους χώρους δουλειάς και διαδηλώνουν με τα μπλοκ των συνδικάτων τους.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συγκεντρώσεις οργανώνονται ακόμα σε δεκάδες πόλεις της χώρας. (Διαβάστε παρακάτω)

«Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη απεργούμε. Δίνουμε απάντηση στο έγκλημα κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ», είναι το μήνυμα που στέλνουν τα συνδικάτα. Καταγγέλλουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ξηλώνει το πενθήμερο και το 8ωρο, την ίδια στιγμή που ο λαός στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοιχτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Στο φόντο αυτό, η απεργιακή μάχη γίνεται σταθμός στην οργάνωση της αλληλεγγύης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες αλλά και διεκδίκησης για άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων.

Από την Πλατεία Κλαυθμώνος θα ξεκινήσει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ.