current views are: 117

25 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση15:30

Μύκονος: Η αποβίβαση των «ράμπο» – Ξεκινούν έλεγχοι για την αυθαίρετη δόμηση στο νησί

Οι επιθεωρητές θα στραφούν και στα ήδη νομιμοποιημένα αυθαίρετα της Μυκόνου

Δημοσίευση 15:30’
Μύκονος

Οι επιθεωρητές θα στραφούν και στα ήδη νομιμοποιημένα αυθαίρετα της Μυκόνου

Η ομάδα του του πρώτου μικτού κλιμακίου των «Ράμπο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αναμένεται να αποβιβαστεί στην Μύκονο,  προκειμένου να ξεκινήσουν ελέγχους για την αυθαίρετη δόμηση στο νησί.

Η αρχή θα γίνει από το «χαρτοφυλάκιο» των κτιρίων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του  υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο οποίος έπεσε προ ημερών θύμα ξυλοδαρμού, καθώς και από τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην κεντρική υπηρεσία δόμησης των Κυκλάδων, την Πολεοδομία Σύρου.

Οι έλεγχοι

Μάλιστα, οι επιθεωρητές θα στραφούν και στα ήδη νομιμοποιημένα αυθαίρετα της Μυκόνου. Κι αυτό διότι την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων στο νησί συνοδεύει μια μακρά πικρή ιστορία. Το καλοκαίρι του 2012, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε παραδεχθεί ότι ο νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων (ο οποίος αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός) δημιούργησε μια νέα γενιά αυθαιρέτων.

Έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου είχαν δείξει ότι νησιά όπου η γη έχει τεράστια αξία, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος πολλοί επιτήδειοι δήλωναν για νομιμοποίηση αυθαίρετα που δεν υπήρχαν για να μπορέσουν έπειτα να τα χτίσουν με την …ησυχία τους, παρακάμπτοντας έτσι την «κόκκινη γραμμή» της 28ης  Ιουλίου 2011 (όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν).

Τότε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευθεί ότι θα εντοπίσουν τα αυθαίρετα και θα τα γκρεμίσουν όλα. Ωστόσο τίποτε δεν έγινε. Τις ίδιες υποσχέσεις είχε δώσει και το 2020 ο τότε  υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου, νυν σύμβουλος σε πολεοδομικά ζητήματα στο Μαξίμου. Ούτε τότε προχώρησαν έλεγχοι και κατεδαφίσεις.

Νέοι …σερίφηδες θα ελέγχουν την αυθαίρετη δόμηση

Η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου προβλέφθηκε με ειδική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη από τη Βουλή.

Αφού ο νόμος δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, με  απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ θα συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια με τουλάχιστον τρία μέλη, τα οποία θα προέρχονται από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, της  Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.  Η απόφαση θα κοινοποιείται αποκλειστικώς και μόνο στα οριζόμενα μέλη.

Τα μεικτά κλιμάκια θα ελέγχουν περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις  ιδίως δε αυθαιρέτων κτισμάτων, κατόπιν αυτεπάγγελτης ή μετά από έγγραφη καταγγελία εντολής ελέγχου από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και θα εκδίδουν πόρισμα – έκθεση αυτοψίας.

Μάλιστα,  ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ θα ασκεί, παράλληλα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης, το σύνολο των κυρωτικών τους αρμοδιοτήτων και ιδίως εκείνες που αφορούν την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου και τις κυρώσεις για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την 28η.7.2011 (πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, πρωτόκολλα  κατεδάφισης κλπ.).

Ξενοδόχοι, πρώην αντιδήμαρχοι και μεσίτες που παρ’ ολίγον να βρεθούν νεκροί από τη μία στιγμή στην άλλη. Κοινό χαρακτηριστικό τους, ότι είναι κάτοικοι Μυκόνου.

Το βίντεο που είχε φέρει στη δημοσιότητα το MEGA δείχνει την επίθεση που δέχτηκε ξενοδόχος της Μυκόνου μέρα μεσημέρι. Στις 10 Ιουνίου του 2022 ο Θοδωρής Κουσαθανάς ξυλοκοπείται από μαυροφορεμένο άνδρα.

«Βγαίνει έξω με γάντια και με έναν λοστό, τον ανοίγει τον λοστό μπροστά μου, με απείλησε για τη ζωή μου: «Θα σε σκοτώσω, τι έκανες» και όλα αυτά και άρχισε και με βάραγε στο κεφάλι μου. Εκείνη τη στιγμή είδα τον θάνατο μπροστά μου. Ήρθε κάποιος να με σκοτώσει. Καταλάβατε; Δηλαδή με χτυπούσε μα μανία, ήθελε να με σκοτώσει αυτός ο άνθρωπος», δήλωσε ο ξενοδόχος Θοδωρής Κουσαθάνας.

Ο δράστης προσπάθησε να συγκρουστεί με το αυτοκίνητο του ξενοδόχου για να τον προκαλέσει να βγει από το όχημα. Όταν εκείνος τελικά βγήκε, ο μαυροφορεμένος άνδρας άρχισε να τον γρονθοκοπεί στο πρόσωπο και έπειτα να τον χτυπάει με λοστό μέχρι να πέσει κάτω αιμόφυρτος και να χάσει τις αισθήσεις του.

«Σαφώς ήταν κάποιος που ερχόταν να με χτυπήσει, δεν ήταν κάτι το οποίο ήταν τυχαίο γεγονός. Δηλαδή ο άνθρωπος βγήκε για να με σκοτώσει, ήταν εκτελεστής. Ο τρόπος που με προσέγγισε και ο τρόπος που μου μίλησε… εγώ εκείνη τη στιγμή είδα τον θάνατο μπροστά μου, οπότε λέω: “Θοδωρή τώρα εδώ θα πεθάνεις”», συμπλήρωσε ο κος Κουσαθάνας.

Τον χτύπησαν πισώπλατα

Ο γνωστός μεσίτης του νησιού, Φλώριος Ασημομύτης, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2020 έβγαινε αμέριμνος από το σπίτι του. Όταν πήγε να μπει στο αυτοκίνητό του, ένας άνδρας του επιτέθηκε με μανία. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο δράστης κρατώντας λοστό, χτύπησε βάναυσα το θύμα προκαλώντας του κατάγματα σε όλο το σώμα και εξαφανίστηκε.

Ξημερώματα 21ης Αυγούστου του 2018. Ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου γίνεται στόχος μαφιόζικης επίθεσης. Ο πρώην αντιδήμαρχος Μυκόνου εκείνο το βράδυ βρισκόταν με παρέα σε πασίγνωστο κλαμπ του νησιού, όταν 2 άγνωστοι άντρες του επιτέθηκαν πισώπλατα.

Τον γρονθοκόπησαν άγρια στο πρόσωπο και τον άφησαν σχεδόν ημιλιπόθυμο. Άρπαξαν το κινητό και το πορτοφόλι του και εξαφανίστηκαν. Ο ένας εκ των δύο πέρασε αυτόφωρο, προφυλακίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Ο δεύτερος ταυτοποιήθηκε μήνες αργότερα και πέντε χρόνια μετά εκκρεμεί ακόμα το δικαστήριο.