current views are: 18

3 Μαΐου 2017
Δημοσίευση13:17

Να μην επικρατήσει η εντύπωση ότι δεν κινδυνεύουμε από την διεθνή τρομοκρατία

Για «κάστρα ανυποχώρητης διαπραγμάτευσης» που πέφτουν κάθε φορά υπό την απειλή της χρεοκοπίας κάνει λόγο ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Δημοσίευση 13:17’

Για «κάστρα ανυποχώρητης διαπραγμάτευσης» που πέφτουν κάθε φορά υπό την απειλή της χρεοκοπίας κάνει λόγο ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Για «κάστρα ανυποχώρητης διαπραγμάτευσης» που πέφτουν κάθε φορά υπό την απειλή της χρεοκοπίας κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο newpost.gr ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας παράλληλα ότι στην χώρα μας «κανείς δεν επενδύει, καθώς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει».  

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα του «οίκου του» και με αφορμή τα επερχόμενα συνέδρια για τις αλλαγές στην Κεντροαριστερά, τονίζοντας με νόημα ότι «οι πολιτικοί οργανισμοί ή θα είναι ζωντανοί οργανισμοί στην υπηρεσία της διαρκούς και αέναης εξέλιξης του κόσμου ή θα είναι… μουσειακά εκθέματα αντικείμενα μελέτης των ιστορικών».

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης στα θέματα τρομοκρατίας και εγκληματικότητας στην Ελλάδα του 2017, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια κατάλυσής τους καθημερινό «πόλεμο», στον οποίο χάνονται πολλές μάχες», ενώ επισημαίνει ότι «δεν θα έπρεπε να επικρατήσει η υπόθεση ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την διεθνή τρομοκρατία».  

Θα ξεκινήσω με το θέμα των ημερών, την διαπραγμάτευση. Θέλω να μου πείτε πως κρίνετε όλη την πορεία της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με την προσπάθεια για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.  Έγιναν λάθη; Υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις;  Από την άλλη πλευρά, έγιναν σωστές κινήσεις «τακτικής» που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, έστω και μακροπρόθεσμα;  

Η συνηθισμένη τακτική! Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο λογαριασμός για τους πιο αδύναμους και να γίνεται όλο και δυσκολότερη η προσπάθεια των δημιουργικών ανθρώπων.  Κάθε φορά στήνονται κάστρα ανυποχώρητης διαπραγμάτευσης και κάθε φορά τα κάστρα πέφτουν υπό την απειλή της χρεοκοπίας. Αν ρίξουμε μια ματιά στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής θα διαπιστώσουμε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για πρώτο 4μηνο ήδη έχουν αποτύχει.

Τώρα που πλέον επήλθε η τεχνική συμφωνία και είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρείτε ότι τελικά αυτά που θα κερδίσουμε θα είναι λιγότερα από αυτά που θα δώσουμε ;  

Δεν είναι ζήτημα του πάρε-δώσε. Το ζητούμενο είναι κοινό για όλους τους Έλληνες: Θέλουμε δουλειές, εισόδημα για τις οικογένειες, κοινωνική προστασία για όλους τους ανθρώπους, κυρίως τους αδύναμους και τους ανήμπορους. Θέλουμε προοπτική για τους νέους. Για να το επιτύχουμε χρειάζεται η Ελλάδα να προσελκύσει μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές ξένες επενδύσεις, καθώς και ντόπιες από μικρότερους επενδυτές. Μπορεί άραγε να επενδύσει κανείς μέσα σ´ αυτήν την αβεβαιότητα, όταν δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει; Μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς τραπεζική ρευστότητα;

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ;  Έχει, κατά την γνώμη σας, προβεί όλον αυτόν τον καιρό σε «δείγματα γραφής» που την καθιστούν ικανή να είναι επικεφαλής μιας τυχόν επόμενης κυβέρνησης;  

Και στην ερώτησή σας αυτή υπάρχει μια απλή απάντηση: Στις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση πήρε την εντολή να κυβερνήσει και η αντιπολίτευση να ασκήσει το αντιπολιτευτικό της έργο. Είναι κρίμα να σπαταλάμε εθνικούς πόρους δημοκρατίας σε άσκοπες πολλές φορές αντιπαραθέσεις στις λεγόμενες «προ ημερήσιας διατάξεως συζητήσεις» και μόνο, που δημιουργούν μια πολύ δηλητηριώδη ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιτέλους ας κυβερνήσει και η αντιπολίτευση να ασκήσει τεκμηριωμένα το αντιπολιτευτικό της έργο. Η ΝΔ έχει χρέος να οργανώσει το σχέδιο για τη επόμενη διακυβέρνηση, να το παρουσιάσει και να είναι έτοιμη, αν και όταν πάρει τη εντολή, να το εφαρμόσει. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας για τη διακυβέρνηση είναι πολύ μεγάλος και απαιτείται υψηλής ποιότητας προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες.

Απαιτούνται, επίσης, νέοι τρόποι διοίκησης γιατί τα προς επίλυση ζητήματα διακρίνονται από μεγάλη συνθετότητα. Επίσης, στη σημερινή Ελλάδα, αλλά και στις σύγχρονες κοινωνίες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές συμφωνίες για να μειώνονται κατά το δυνατόν οι κοινωνικές ανισότητες και να επιτυγχάνεται η κοινωνική Ειρήνη. Αναρωτιέμαι αν η σημερινή ΝΔ έχει προσεγγίσει προγραμματικά και πολιτικά αυτές τις πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας!

Να σας πάω λίγο στα πιο δικά σας «χωράφια». Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για τον νέο, ενιαίο φορέα στην Κεντροαριστερά. Θεωρείτε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να προχωρήσει μπροστά το ΠΑΣΟΚ;  

Η κίνηση προς τα μπρος είναι η ενδεδειγμένη απάντηση στις ανάγκες της Ελλάδας και της Προοδευτικής Παράταξης έτσι όπως την βίωσε ο Ελληνικός Λαός στη εθνική μας διαδρομή. Η παράταξή μας διακρίθηκε για τις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές κατακτήσεις που καθόρισαν εν πολλοίς τη μοίρα του σύγχρονου Ελληνισμού. Το ψέμα και ο λαϊκισμός το μόνο που ξέρουν να κάνουν, εδώ και έξω, είναι η συκοφαντία, η δυσφήμιση, ο μηδενισμός, ο φανατισμός και τελικά ο διχασμός και η οπισθοδρόμηση. Η Προοδευτική παράταξη αυτό που ξέρει να κάνει είναι να βελτιώνει τη ζωή των Ελλήνων και να ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου όλα και όλοι δοκιμάζονται με συγκλονιστικό τρόπο, η παρουσία της Προοδευτικής παράταξης είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Θα προσέθετα με έμφαση ότι στην Ελλάδα της κρίσης η ισχυρή Προοδευτική Παράταξη μπορεί να διασφαλίσει την κοινωνική συμφιλίωση , την επούλωση των πληγών και την σταδιακή άρση των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι η πολιτική παράταξη που μπορεί να εκπροσωπήσει  μια πλατιά κοινωνική συμμαχία των εξαντλημένων από τη κρίση φτωχών ανθρώπων, των δημιουργικών ανθρώπων που δίνουν μάχη επιβίωσης και της γενιάς της χιλιετίας που δίνει μάχη προοπτικής.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τολμήσουμε με γενναιότητα, να φύγουμε προς τα μπρος με ενότητα, με κατανόηση στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας και απόφαση να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.  

Έχουν εκφραστεί απόψεις ακόμα και για αλλαγή ονόματος του κόμματος. Εκτιμάτε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους, αν δεν υπάρξει αλλαγή εκ των έσω; 

Είμαι από αυτούς που τις μέρες του ισχυρότατου ΠΑΣΟΚ προέβαλα το αίτημα για μετασχηματισμό και μετεξέλιξη γιατί διέγνωσα το τέλος της εποχής.
Οι πολιτικοί οργανισμοί ή θα είναι ζωντανοί οργανισμοί στην υπηρεσία της διαρκούς και αέναης εξέλιξης του κόσμου ή θα είναι… μουσειακά εκθέματα αντικείμενα μελέτης των ιστορικών.
Δεν μπορεί να υπάρχει κανένα δίλημμα μπροστά στην εξέλιξη, την πρόοδο και την κίνηση προς τα εμπρός. Πάντα φυσικά με σεβασμό στην κληρονομιά, τις αξίες, τις κατακτήσεις! Η αναγέννηση της Προοδευτικής Παράταξης, ο μετασχηματισμός και η μεταμόρφωση της Ελλάδας είναι επείγοντα αιτήματα.

Μπορεί η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να φέρει αυτό τον «φρέσκο» αέρα που χρειάζεται; Θεωρείτε ότι τα επερχόμενα συνέδρια, τον Ιούνιο και το φθινόπωρο θα προκαλέσουν αυτό το καινούριο που χρειάζεται για να δοθεί νέα ώθηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή ενότητα, ένα γενναίο κάλεσμα σε όλους, σύγχρονες αποτελεσματικές πολιτικές για την δοκιμαζόμενη κοινωνία και μια εξέχουσα θέση της Ελλάδας στην  Ευρώπη της παγκοσμιοποίησης. Κυρίως η άμεση πολιτική απάντηση στις μεγάλες ανισότητες και η κοινωνική συμφιλίωση αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει να υπηρετήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και ταυτόχρονα ένα πολύ τολμηρό εγχείρημα. Να οδηγήσει με ενότητα το ιστορικό ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες στη νέα  εποχή, μετεξελίσσοντάς το μεσοπρόθεσμα σε μια σύγχρονη και ισχυρή πολιτική δύναμη.  Είμαι αισιόδοξος ότι με την ενεργό συμμετοχή όλων μας η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει ισχυρό πόλο στο νέο, υπό διαμόρφωση, κομματικό μας σύστημα.

Πολλά έχουν ακουστεί και για «αποστασιοποίηση» του πρώην προέδρου του κόμματος Ε. Βενιζέλου από όσα θα «μαγειρευτούν» τους επόμενους μήνες. Ακόμα και για νέο πολιτικό φορέα υπό τον ίδιο έχει γίνει λόγος…  

Ας μη κάνουμε δίκη προθέσεων για τα πολιτικά στελέχη! Το έχω υποστεί και εγώ πολλές φορές. Ο Ε. Βενιζέλος, όπως πολλοί από εμάς, αφιέρωσε μέρος της ζωής του για να υπηρετήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή.
Είναι πολιτικός της παράταξης μας που διατυπώνει δημόσια, με το δικό του τρόπο, τις απόψεις του και αυτό δεν μπορεί παρά να του προσδίδει μια ιδιαίτερη ταυτότητα και να τον τιμά.

Να σας πάω τώρα σε ένα πολύ γνώριμό σας χώρο, αυτόν της Δημόσιας Τάξης που αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό την εποπτεία και επίβλεψη του κ. Τόσκα. Οι δείκτες της εγκληματικότητας φαίνεται πως έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως από την άλλη πλευρά τα περιστατικά ληστειών, κλοπών και περιστατικών βίας είναι καθημερινά. Ποιος ευθύνεται για αυτό κατά την δική σας άποψη και ποιες θα ήταν οι δικές σας προτάσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης;  

Ο πόλεμος κατά του εγκλήματος δεν μπορεί παρά να είναι καθημερινός, με επαγγελματισμό, σύγχρονα μέσα και ασφαλώς με προσωπικό διαρκούς υψηλής εκπαίδευσης και ακμαίο ηθικό. Δυστυχώς δεν συντρέχουν πάντα αυτές οι  προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές μάχες σ’ αυτόν το πόλεμο.
Είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα βαριάς εγκληματικότητας, όπως και το φαινόμενο των διαρρήξεων κατοικιών και επιχειρήσεων. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, πολύ καλούς  επαγγελματίες, μαχητές εναντίον του εγκλήματος. Πιστεύω ότι η αξιοκρατία, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η διαρκής εκπαίδευση θα βοηθήσουν το προσωπικό της ΕΛΑΣ να γίνει ακόμη περισσότερο αποτελεσματικό στη μάχη εναντίον της ανομίας.

Επί των ημερών σας ως υπουργού Δημόσιας Τάξης εξαρθρώθηκε η «17 Νοέμβρη». Πλέον έχουν έρθει στο προσκήνιο νέες ομάδες και τα χτυπήματα πλέον, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν είναι σπάνια. Πως κρίνετε αυτή την «καινούρια» τρομοκρατία; Πιστεύετε ότι θα δούμε και άλλα στο μέλλον και ίσως πιο αιματηρά;  

Δυστυχώς ενίοτε είμαστε αδιόρθωτα αμετανόητοι! Στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούν συζητήσεις που σε άλλες κοινωνίες οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν δώσει τελικές απαντήσεις. Αναρωτιέμαι λοιπόν σε ποια χώρα  καταστρέφεται δημόσια η ιδιωτική περιουσία και δεν καλείται ο υπαίτιος πληρώσει τη ζημιά, αλλά και να τιμωρηθεί σύμφωνα με το Νόμο;
Πάρτε το παράδειγμα των λεωφορείων του ΟΑΣΑ η των εγκαταστάσεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου; Αναρωτιέμαι, πλήρωσε κάποιος τα κατεστραμμένα λεωφορεία που η αξία τους είναι 100.000 ευρώ το καθένα, που κάθε μέρα μεταφέρουν τους  άνθρωπούς της εργασίας, ηλικιωμένους  και άνεργους;
Ξεκινάω από αυτές τις συμπεριφορές για να θυμηθούμε όλοι μαζί την ανοχή απέναντι στη τρομοκρατία για πολλά χρόνια, την μυθοποίησή της, την ανικανότητα του κράτους για πολλά χρόνια να δώσει πειστικές απαντήσεις και τελικά τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η χώρα μας.
Θέλω λοιπόν με έμφαση να πω ότι η δημοκρατία μας είναι οι θεσμοί που εγγυώνται την ελευθερία, την ισότητα, τον σεβασμό της ζωής και της περιουσίας.
Όταν η καταπάτηση αυτών των θεσμών γίνεται καθημερινά, μπροστά στα μάτια μας και αυτό μέρα με τη μέρα γίνεται πραγματικότητα, τότε η δημοκρατία πεθαίνει και κυριαρχεί η βία και επιβάλλεται η  ανομία. Ας κινητοποιηθούμε όλοι να προστατεύσουμε τις ελευθερίες μας και ας απομονώσουμε την ανομία και τη βία με αδιαπραγμάτευτο τρόπο. Διαφορετικά ο φαύλος κύκλος της ανομίας και της βίας δηλητηριάζει την δημοκρατία και βάζει σε κίνδυνο ή αφαιρεί ανθρώπινες ζωές  και μια τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα δυσφημείται.

Η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στη δίνη της τρομοκρατίας. Ακόμα και στην Στοκχόλμη, στην Σουηδία, που δεν θα το περίμενε εύκολα κανείς, είδαμε τρομοκρατικά χτυπήματα. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα, που για πολλούς, δεν είναι στόχος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κινδυνεύει ;  

Θα ήταν επικίνδυνο να επικρατήσει μια τέτοια υπόθεση, δηλαδή ότι δεν κινδυνεύουμε. Δυστυχώς αυτή η τρομοκρατία έχει ως χρηματοδότες άδηλα και σκοτεινά κέντρα, έχει πολύ παραλογισμό και φυσικά διαθέτει τους λεγόμενους μαχητές αυτοκτονίας που μας επιστρέφουν πίσω πολλούς αιώνες, στην Ευρώπη του σκοταδισμού και του Μεσαίωνα. 
Η απάντησή μας οφείλει να είναι η αποτελεσματική αστυνόμευση των συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων, η συνεργασία μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση των επιχειρησιακών μέτρων, η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων, όπλων ,ναρκωτικών και παράνομων χρηματικών ροών. α έλεγα όλες οι υπηρεσίες της χώρας μας να έχουν πλέον ως μια από τις βασικές τους προτεραιότητες την προστασία της ζωής των πολιτών της χώρας.  

Γαλλικές εκλογές: Πολλοί θεωρούν τον Μακρόν ασαφή ως προς τις θέσεις του. Από την άλλη η Λε Πεν φέρνει στο νου όλων μας τον εφιάλτη της Ακροδεξιάς. Ποια η δική σας γνώμη; Πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το αποτέλεσμα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Γαλλία είναι ένας «στενός»  εταίρος της, από όλες τις απόψεις.  

Οι Γάλλοι επέλεξαν στον πρώτο γύρο Μακρόν και Εθνικό Μέτωπο. Είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας στη Γαλλία, μια χώρα που καθορίζει εν πολλοίς μαζί με την Γερμανία τις τύχες της Ευρώπης. Άρα έχει αξία να δούμε η μετεκλογική Γαλλία πως θα κυβερνάται . Όπως είδατε το παραδοσιακό Γαλλικό κομματικό σύστημα της εναλλαγής των δυο κομμάτων έκλεισε τον κύκλο του, γιατί προφανώς οι Γάλλοι το απορρίπτουν αφού δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Το Εθνικό μέτωπο στη Γαλλία, όπως συμβαίνει παντού με τους δημαγωγούς, το μόνο που κάνει είναι να δυσφημεί τη δημοκρατία, τους αντιπάλους του, να μηδενίζει και να μην προτείνει καμία λύση. Φοβίζει διαρκώς τους ανθρώπους με τη μετανάστευση και ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά της οργής και του θυμού.
Ο Μακρόν είναι ένας ρεαλιστής, κεντρώος, φιλελεύθερος Ευρωπαίος με σύγχρονες αντιλήψεις για τον κόσμο και τη χώρα του και υπόσχεται μια πιο εξωστρεφή Ευρωπαϊκή Γαλλία με κεντρικό ρόλο στις επερχόμενες ευρωπαϊκές αλλαγές, αλλά και δουλειές στους Γάλλους.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη! Ναι σε αυτή την Ευρώπη με τα πολλά προβλήματα, αλλά διαρκώς μεταβαλλόμενη μέσα από διαπραγματεύσεις, τους αγώνες  των λαών  και τελικά ένα καλύτερο μέλλον σε μια ένωση που αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε παρόντες σε όλα τα επόμενα ευρωπαϊκά ραντεβού με την ιστορία…