current views are: 9

30 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση10:16

Ναπολέων Μαραβέγιας στον 989Alpha Radio: Απαραίτητος ο νέος προϋπολογισμός – Πολλές φορές με τις κυρώσεις, πυροβολούμε και τα πόδια μας

«Είναι απαραίτητο να έχουμε νέο προϋπολογισμό έτσι ώστε να γίνει ανακατανομή των δαπανών, ελπίζω όμως να μην γίνει και ανακατανομή των φόρων», τόνισε ο καθηγητής.

Δημοσίευση 10:16’
jhgapl1563529309007

«Είναι απαραίτητο να έχουμε νέο προϋπολογισμό έτσι ώστε να γίνει ανακατανομή των δαπανών, ελπίζω όμως να μην γίνει και ανακατανομή των φόρων», τόνισε ο καθηγητής.

Η κυβέρνηση καλά κάνει και είναι φειδωλή, διότι το θέμα δεν είναι να δώσουμε χρήματα, το θέμα είναι να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην γυρίσουμε στο όχι μακρινό παρελθόν, δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στον 989Alpha radio και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Ο καθηγητής επισήμανε ό,τι ζούμε σε καθεστώς αβεβαιότητας και υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να κατατεθεί νέος προϋπολογισμός, για να αποφύγει η χώρα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, επηρεάζουν τον ελληνικό προϋπολογισμό, τόνισε:

«Ο προϋπολογισμός φτιάχθηκε με ορισμένες βασικές προύποθέσεις. Με έναν πληθωρισμό 2-3%, το πολύ, χωρίς να υπολογίζονται οι έκτακτες παροχές που θα πρέπει να υπάρξουν και θα πρέπει να υπάρχουν, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ήδη νομίζω ότι ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη ότι θα έχουμε κατάθεση νέου (σ.σ.: συμπληρωματικού) προϋπολογισμού. Λογικό είναι και δεν είναι κάτι το τρομερό, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε παροχές τώρα, λόγω της ακρίβειας, από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, θα πρέπει να κοπούν από άλλες χρήσεις, για Παιδεία κ.λπ., κάτι που δεν πρέπει να γίνει. Ή θα πρέπει να πάρουμε δανεικά, πράγμα που επίσης δεν είναι καθόλου ευχάριστο, διότι η χώρα μας είναι αφενός υπερχρεωμένηκαι αφετέρου βρισκόμαστε σε μια περίοδο άυξησης των επιτοκίων, λόγω του πληθωρισμού».

«Είναι απαραίτητο να έχουμε νέο προϋπολογισμό έτσι ώστε να γίνει ανακατανομή των δαπανών, ελπίζω όμως να μην γίνει και ανακατανομή των φόρων. Ελπίζω επίσης να μην έχουμε περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, όπως συνέβη όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, για να βγει ο προϋπολογισμός. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, διότι με αυτόν τον τρόπο υποθηκεύουμε το μέλλον μας.

Προφανώς υπολογίζει η κυβέρνηση σε κάποια έσοδα από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και πετρελαιοειδών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης του ενεργειακού ζητήματος για να το καταλάβει αυτό (σ.σ.: ότι υπάρχουν υπερκέρδη). Άρα από εκεί μπορεί (η κυβέρνηση) να έχει κάποια έσοδα, τα οποία θα πρέπει να τα ανακατανείμει έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας», ο καθηγητής είπε: «Αν θα φθάσουμε στο σημείο, το οποίο άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός, να έχουμε μία μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ή τουλάχιστον σε ορισμένα βασικά τρόφιμα, αυτό μένει να το δούμε, διότι δεν μπορεί να γίνει πλήρης αστυνόμευση της αγοράς. Δεν ξέρω πώς θα γίνει κι αν τελικά θα γίνει ή αν θα προτιμηθεί να δοθούν κάποια επιδόματα στους ευάλωτους».

Αναφορικά με τη βοήθεια που παρέχει η ΕΕ, είπε: «Για την ώρα, τη μόνη βοήθεια που βλέπω εγώ είναι κάποια χρήματα για την κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, για την ενίσχυση των αγροτών. Δεν βλέπω κάτι άλλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πρόβλημα της ακρίβειας».

Άρα, πώς θα βγει ο λογαριασμός, ποιοι θα τον πληρώσουν; «Ή θα πρέπει να γίνει ανακατανομή του προϋπολογισμού, για να μπουν καινούργιοι φόροι ενδεχομένως… Η χειρότερη λύση είναι να πάμε στα δανεικά. (…) Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μία χώρα σε ενισχυμένη εποπτεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, περίπου. Τώρα, όχι μόνο δεν έχουμε πλεονάσματα, λόγω του κορωνοϊού κι επειδή υπήρχε ρήτρα διαφυγής κ.λπ., φθάσαμε να έχουμε έλλειμμα 7%, το έχουμε πάει μείον στο 5%».

Ερωτηθείς για τους μισθούς του golden boys που καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη ΔΕΗ και άλλες εταιρείες: «Όσον αφορά αυτούς τους μισθούς, είτε είναι στον ΕΦΚΑ είτε στη ΔΕΗ είτε οπουδήποτε, αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό του προϋπολογισμού.(…) Δεν είναι ουσιώδη οικονομικά μεγέθη αυτά».

Δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία

Εκείνο που θα σώσει την κατάσταση, όπως είπε, είναι «να τελειώσει αυτός ο πόλεμος». Ύπογράμμισε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να περιορίσει την πτώση του ρουβλίου.

«Πολλές φορές με τις κυρώσεις, πυροβολούμε και τα πόδια μας. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα κλείσει τις στρόφιγγες η Ρωσία, καταλαβαίνετε τι θα πάθει η Ευρώπη, έτσι;», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα