current views are: 311

16 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση08:33

Ναυάγιο στην Πύλο: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες – Το προφίλ των 9 διακινητών – Βαρύτατες οι κατηγορίες, έλαβαν προθεσμία για τη Δευτέρα

Το προφίλ των εννιά συλληφθέντων που κατηγορούνται για το ναυάγιο στην Πύλο.

Δημοσίευση 08:33’

Το προφίλ των εννιά συλληφθέντων που κατηγορούνται για το ναυάγιο στην Πύλο.

Τρίτη μέρα μετά το ναυάγιο στην Πύλο και οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και 9 παραπλέοντα σκάφη, ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, οι έρευνες είναι συνεχείς και αυτή την ώρα στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας ερευνούν φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού με τρία παραπλέοντα σκάφη, ενώ στο έργο συνδράμει και ένα ελικόπτερο.

Στην περιοχή πνέουν ανέμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ.

Στο Σχιστό τα θύματα του ναυαγίου, στην Μαλακάσα οι διασωθέντες

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 78. Οι σοροί των άτυχων μεταναστών, βρίσκεται από χθες στο Σχιστό για να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης.

Αναχώρησαν από το Λιμάνι της Καλαμάτας οι διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου. Συνολικά 68 άτομα μεταφέρονται αυτή την ώρα προς τη δομή της Μαλακάσας, ανάμεσα τους και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταβούν σε δομές ανηλίκων. Λίγο μετά τις 08:30 οι μετανάστες, όλοι ηλικίας από 16-40 ετών άρχισαν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

Νωρίτερα είχαν βγει έξω από τον χώρο που είχε διαμορφωθεί και διέμεναν κρατώντας σε σακουλες όσα προσωπικά τους αντικείμενα κατάφεραν να περισωσουν μετά το ναυάγιο και περίμεναν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Την ίδια ώρα συγγενείς συνέχιζαν να έρχονται στο λιμάνι της Καλαμάτας για να αναζητήσουν τους δικούς τους. Ανάμεσά τους ο Φάρντι που στάθηκε στα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί και προσπαθούσε να αγκαλιάσει τον αδερφό του Μοχάμεντ που διασώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο. Με δάκρυα στα μάτια τα δύο αδέρφια κρατούσαν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και αγκαλιάζονταν.

Ο Φαρντι, Συρος πρόσφυγας, ήρθε από την Ολλανδία για να ψάξει και τελικά να βρει τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ που επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που βυθίστηκε. Ο Μοχάμεντ είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και ο τελικός του προορισμός ήταν η Ιταλία. Δεν έφτασε ποτέ εκεί, αλλά σώθηκε.

Εν τω μεταξύ η εισαγγελέας ζήτησε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στην δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή.

Ναυάγιο στην Πύλο

Οι εννιά που οδήγησαν στον θάνατο αθώες ψυχές – Το προφίλ των συλληφθέντων

Στις 11 το βράδυ της Πέμπτης εξήλθαν από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου παρέμειναν μέχρι τα ξημερώματα.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Οι συλληφθέντες συνελήφθησαν για:

  • για παράνομη είσοδο στη χώρα,
  • για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών,
  • κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν,
  • καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του λιμενικού οι διακινητές είναι Αιγυπτιακής καταγωγής και είναι ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

 


σχετικα αρθρα