current views are: 1

23 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση14:30

ΝΔ για «Πρέσπες»: Εν κενώ οι αποφάσεις της Βουλής – Ανύπαρκτη η συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ

«Η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό»

Δημοσίευση 14:30’
αρθρο-newpost

«Η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό»

Σειρά σοβαρότατων ενστάσεων για τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, αλλά και για τη ρηματική διακοίνωση της γειτονικής χώρας διατύπωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει σε αυτό το πλαίσιο πως η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε με αφορμή τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «σήμερα η Βουλή καλείται να αποφασίσει, στην πραγματικότητα, εν κενώ. Η ελληνική Βουλή δεν έχει την τεκμηρίωση για να λάβει αποφάσεις».

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν είναι ώριμο το ελληνικό Κοινοβούλιο για να λάβει απόφαση, η οποία θα αναφέρεται στη Συνθήκη (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών). Δεν υπάρχει η ελάχιστη αναγκαία τεκμηρίωση ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο κάθε βουλευτής τι ψηφίζει. Ψηφίζει στην πραγματικότητα μια λευκή επιταγή για το πώς έχει τροποποιηθεί το Σύνταγμα της FYROM και για το πώς θα ερμηνευθεί» σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Αυτές οι τροποποιήσεις είναι άτεχνες και κακότεχνες σε βαθμό που δημιουργούν περισσότερα ερμηνευτικά προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι λύνουν».

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε: «Σήμερα η Συνθήκη των Πρεσπών έχει τροποποιηθεί μονομερώς από τη FYROM σε πολλά σημεία. Δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή ταυτόχρονα προς κύρωση η Συνθήκη (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών) και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι σήμερα είμαστε στις παραμονές της κύρωσης της Συνθήκης από την ελληνική Βουλή, και δεν έχει συντελεστεί η βασική προϋπόθεση που προβλέπει το άρθρο 1 παρ. 4 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο, δεν εκκινεί καμία διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά μόνον εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συνταγματικές και νομικές διαδικασίες στα Σκόπια. Αυτό είναι ζήτημα θεμελιώδες».

Όπως τόνισε, «μονομερώς τα Σκόπια, ενόσω ρητώς από τη Συνθήκη προβλέπεται η ολοκλήρωση των συνταγματικών διαδικασιών, έκαναν το πρωτοφανές στα συνταγματικά χρονικά: Μία αναθεώρηση του Συντάγματος υπό αίρεση. Δηλαδή, τροποποίησαν συγκεκριμένα κεφάλαια, και αυτά θα ισχύσουν μόνον εφόσον κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη και εφόσον κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ακριβώς αντίθετο από αυτό που προέβλεπε η Συνθήκη. Δηλαδή, πρώτα ολοκλήρωση όλων των συνταγματικών διαδικασιών και στη συνέχεια να επιληφθεί η ελληνική Βουλή».

Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της FYROM που περιλαμβάνονται στη ρηματική διακοίνωση, ο καθηγητής επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν τηρείται βασική προϋπόθεση της Συνθήκης, που είναι να έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο το Σύνταγμα της γείτονος». Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, όπως εξήγησε, «δεδομένης της διάστασης ανάμεσα στην πολιτική και την πολιτειακή λειτουργία στα Σκόπια αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να δημοσιεύει το Σύνταγμα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε να έχει αντιδράσει και στην ίδια τη ρηματική διακοίνωση, που αποτελεί διπλωματικό έγγραφο με διεθνείς συνέπειες. «Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” αν και πάγια πολιτική του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι να επιστρέφει αυτές της ρηματικές διακοινώσεις, ως απαράδεκτες. Σήμερα αυτή η ρηματική διακοίνωση δεν επιστρέφεται και γίνεται δεκτή» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και παρατήρησε ακόμη ότι:

– Οι τροποποιήσεις που πέρασαν από το Κοινοβούλιο της FYROM είναι ενάριθμες, δεν αλλάζουν το συνταγματικό κείμενο, προσθέτουν στο κείμενο και με βάση αυτές τις προσθήκες γίνεται η ανάγνωση των συνταγματικών διατάξεων.

-Έπρεπε, μετά από τις τροποποιήσεις, η FYROM να δώσει ενιαίο και κωδικοποιημένο κείμενο, ώστε οι Έλληνες βουλευτές να είναι σε θέση να αξιολογήσουν αν έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις που προβλέπει η Συνθήκη. Δηλαδή, αν υπάρχει κατάργηση του ονόματος και κατάργηση του αλυτρωτισμού.

– Η ρηματική διακοίνωση έχει πολλά αντιφατικά σημεία. Στο κεφάλαιο του ονόματος υπάρχει οριζόντια τροποποίηση που αναφέρει, μεν, πως όπου στο Σύνταγμά τους αναφέρεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» νοείται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο, αυτή η οριζόντια τροποποίηση αναιρείται από άλλες διατάξεις, στις οποίες γίνεται λόγος για «μακεδονικό λαό» και από το προοίμιο όπου παραμένουν οι όροι «μακεδονικό κράτος» και «Μακεδονία» και είναι αμφίβολο αν αλλάζει και ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο καθηγητής, «έτσι όπως είναι δομημένο το Σύνταγμα και η Συνθήκη, θα παραμείνει κάτι πολύ βαρύ, και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο αλυτρωτισμού, στο μέτρο που δεν υπάρχει κωδικοποιημένο Σύνταγμα, και θα εξακολουθεί αυτό το Σύνταγμα να αναφέρεται παντού ως το “Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».

Η δήλωση Νίμιτς

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τη δήλωση Νίμιτς (σ.σ. την είχε επικαλεστεί νωρίτερα στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος), με την οποία διαβεβαίωνε, πριν από λίγες ημέρες, ότι όλα έγιναν στη FYROM σύμφωνα με όσα προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν έχει καμία αξία η δήλωση Νίμιτς. Υπάρχει μία Συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση τη συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μία συνθήκη. Μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να το κάνουν, όπως έγινε τώρα με τη ρηματική διακοίνωση. Δεν είναι μία συμβατική δήλωση η δήλωση Νίμιτς. Πολιτικά έχει σημασία αλλά ερμηνευτικά, αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης, δεν θα είχε καμία σημασία» τόνισε ο καθηγητής.

ΝΔ: «Παραβίαση των Πρεσπών από ΠΓΔΜ με την ανοχή της κυβέρνησης»

Πηγές της ΝΔ, κωδικοποιώντας τα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης, υποστήριζαν πως «η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό». Τόνιζαν επίσης πως αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο: 

•    το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.

•    Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό». 

«Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της ΝΔ», σημειώνουν από την Πειραιώς και συνεχίζουν:

«Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες».

«Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κλπ) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων» συνεχίζουν από τη ΝΔ και καταλήγουν:

«Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Η ΝΔ αξιώνει το αυτονόητο: Nα κατατεθεί στη βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο  καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο».


σχετικα αρθρα