current views are: 24

17 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση11:08

Νέα επίθεση από Ερντογάν: «Δεν είναι έντιμος πολιτικός ο Μητσοτάκης, δεν θα γίνει συνάντηση φέτος»

«Δεν θα κάνουμε συνάντηση με τον Μητσοτάκη, φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη απάντηση από αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Δημοσίευση 11:08’
eftqlr1655464120113

«Δεν θα κάνουμε συνάντηση με τον Μητσοτάκη, φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη απάντηση από αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν. 

«Σκωτσέζικο ντουζ» από Τουρκία. Την ώρα που ο Χουλουσί Ακάρ ρίχνει τους τόνους μεταξύ των δυο χωρών,  ο τούρκος Πρόεδρος Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύει πυρά κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού.

«Είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό  αν δεν έχω μπροστά μου έναν έντιμο πολιτικό.», ήταν η απάντηση του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά την προσευχή της Παρασκευής. 

«Δεν μπορούν οι Έλληνες να μας τεστάρουν συνέχεια, ας φροντίσει η Ελλάδα τον εαυτό της.», συμπήρωσε.

Προσθέτωντας: «Δεν κάνουμε συνάντηση με τον Μητσοτάκη, φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη απάντηση από αυτό.»

Ρίχνει τους τόνους ο Ακάρ

Να θυμίσουμε ότι όλες αυτές οι τοποθετήσεις του Ερντογάν έρχονται λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, κατα τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.  

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διατήρησε τους χαμηλούς τόνους μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική και ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας στην ελληνική πλευρά.

«Θεωρούμε σημαντικό να κρατήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων με την Ελλάδα. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Εξάλλου ο ίδιος και χθες μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη ήταν εμφανής η αλλαγή στη στάση του, ειδικά μετά το «θερμό επεισόδιο» που είχε με τους έλληνες βουλευτες που συυμμετείχαν σε διάσκεψη στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις». «Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει» τόνισε. «Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο» πρόσθεσε εννοώντας τον Έλληνα ομόλογο του.

Η μεταστροφή

Η μεταστροφή του Ακάρ συνδέεται από τις διπλωματικές πηγές και με την πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Βερολίνο, στην Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην οποία παρευρέθηκαν ο εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος του Γερμανού Καγκελαρίου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, Στίβεν Λάβγκροουβ, και ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Ερερά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αξιολογήθηκαν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου και η στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η διαδικασία μεταφοράς σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, τα θέματα του Αιγαίου και της Μεσογείου καθώς επίσης και θέματα όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ακόμη η σημασία να παραμείνει η Συμμαχία αλληλέγγυα σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η ανάγκη να τηρηθεί ξεκάθαρη στάση κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας. Όσον αφορά τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώθηκε ότι δεν θα καταγραφεί πρόοδος εάν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά στις τρομοκρατικές οργανώσεις και η Τουρκία δεν θα κάνει υποχωρήσεις από τα νόμιμα δικαιώματα της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενώ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να καταβάλει προσπάθειες για την ανάπτυξη διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Κύπρο για «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία

Ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία είναι το μήνυμα που στέλνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τη Λευκωσία, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας του είπε ότι έχει δίκιο με λέει ότι «η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Και συνέχισε: «Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτή η προσέγγισή τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι και στις πιο δύσκολες συγκυρίες, «άποψή μου ήταν και είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».


σχετικα αρθρα