current views are: 98

20 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση21:17

Νέα υπόθεση ψευτογιατρού: Θύματα σε όλη την Ελλάδα αναζητούν οι διωκτικές αρχές – Οι διάσημοι «θεραπευόμενοι» του 66χρονου

Φαίνεται πως ο ψευτογιατρός ήταν τόσο πειστικός, που ασθενείς μετέβαιναν με δικά τους έξοδα στο ιατρείο του 72χρονου Γερμανού γενικού γιατρού στην περιοχή της Στουτγκάρδης.

Δημοσίευση 21:17’
Ψευτογιατρο

Φαίνεται πως ο ψευτογιατρός ήταν τόσο πειστικός, που ασθενείς μετέβαιναν με δικά τους έξοδα στο ιατρείο του 72χρονου Γερμανού γενικού γιατρού στην περιοχή της Στουτγκάρδης.

Επίκληση σε διάσημα πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό, πολιτικό και αθλητικό στερέωμα που δήθεν χρησιμοποίησαν, με θεαματικά αποτελέσματα, την προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας – με υποτιθέμενα πεπτίδια και βλαστοκύτταρα σε ενέσιμη μορφή – έκαναν ο 66χρονος Έλληνας ψευτογιατρός και ο 72χρονος Γερμανός (κανονικός) γιατρός, που κατηγορούνται για την απάτη σε βάρος τουλάχιστον 15 ασθενών που έπεσαν στην «παγίδα» τους και πέντε εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

Αυτό έγινε γνωστό στη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης απότην ΕΛΑΣ,  για την αποδιδόμενη εγκληματική δράση εις βάρος των δύο κατηγορουμένων που φαίνεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009, επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα, και είχε περιουσιακό όφελος άνω των 900.000 ευρώ. Στην προσπάθειά τους δε, να γίνουν πειστικοί έφθαναν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι επειδή η συγκεκριμένη θεραπεία ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών, αλλά και να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωθείσες παθήσεις των ασθενών.

Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, συνήθως, σε προχωρημένο στάδιο, και άλλες νευρολογικής φύσεως παθήσεις, πείστηκαν να υποβληθούν σ’ αυτή τη θεραπεία, διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι η διακοπή αυτή συνέδραμε στο να επισπευσθεί η επέλευση του θανάτου του ασθενούς.

Φαίνεται δε πως ο ψευτογιατρός – που άλλοτε συστηνόταν ως φυσίατρος ή νευρολόγος κι άλλοτε με την πραγματική του ιδιότητα- ήταν τόσο πειστικός που ασθενείς όχι μόνο μετέβαιναν με δικά τους έξοδα στο ιατρείο του 72χρονου Γερμανού γενικού γιατρού (συστηνόταν ως γενετιστής ή νευρολόγος) στην περιοχή της Στουτγκάρδης για να υποβληθούν σε εξέταση και να λάβουν την έγκριση για την έναρξη της δήθεν θεραπείας, η οποία ξεκινούσε με την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

 Φιαλίδια με αμινοξέα και αμπούλες… γλυκόζης

Στην πραγματικότητα όμως οι ενέσεις που αναλάμβανε να κάνει ο Έλληνας φυσιοθεραπευτής ήταν-σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Αστυνομία- φιαλίδια με αμινοξέα «που δεν κάνουν ούτε καλό ούτε κακό», ενώ οι υποτιθέμενες ενέσειςβλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες… γλυκόζης.

farmaka pseutogiatros 5 Αντιγραφή

Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των παθόντων, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανά δόση.

Ψευτογιατρός: Πως ξεκίνησαν οι έρευνες

Αναφερόμενος στο χρονικό της υπόθεσης, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σταύρος Κεσελίδης, επισήμανε ότι οι αστυνομικές έρευνες ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2020 από το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, όταν ο αδελφός ενός εκ των θυμάτων που κατέληξε, κατήγγειλε τη δράση τους. Όπως διευκρίνισε ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ, αυτός δεν ήταν ο πρώτος χρονικά καταγεγραμμένος θάνατος, καθώς είχαν προηγηθεί σε προγενέστερο στάδιο κι άλλοι θάνατοι.

Ο κ. Κεσελίδης ανέφερε ότι ο 66χρονος, κάτοικος Αθηνών – που εξεταζόμενος ως ύποπτος στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης αρνήθηκε όσα του αποδίδονται – είχε καταγγελθεί το 2016 για ανάλογη απάτη. «Είχε υποβληθεί τότε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατέστη κατηγορούμενος και του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του», σημείωσε ο κ. Κεσελίδης.

Αυτό δεν πτόησε όμως τον ψευτογιατρό που συνέχισε την αναζήτηση θυμάτων μέχρι το τέλος του 2021 οπότε καταγγέλθηκε από το τελευταίο θύμα. «Διατήρησε το φυσιοθεραπευτήριό του μέχρι και το 2022 και συνέχισε να κάνεις συνεδρίες» σημείωσε ο ταξίαρχος, ενώ ερωτηθείς για τη γνωριμία του με τον συγκατηγορούμενό του γιατρό ανέφερε ότι γνωρίστηκαν μέσω της Ελληνογερμανίδας συζύγου του 66χρονου. Ο 72χρονος Γερμανός φέρεται να είχε αποκτήσει ΑΦΜ στην Ελλάδα παράσχοντας ακόμη και υπηρεσίες στο χώρο εργασίας του φυσιοθεραπευτή.

Θύματα σε όλη την Ελλάδα

Τα θύματά τους, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και μεταξύ αυτών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Ηγουμενίτσα και σε περιοχή της Πελοποννήσου. Μάλιστα, οι ίδιοι οι παθόντες «από στόμα σε στόμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κεσελίδης, μάθαιναν για την προτεινόμενη θεραπεία και τούς αναζητούσαν με την ελπίδα της υποσχόμενης πλήρους ίασης .

Για τη διερεύνηση της δράσης τους, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, σε σπίτια και κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν φιαλίδια με σκευάσματα τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, ένα πιστόλι κρότου – λάμψης, ένα δίκανο και χρηματικό ποσό.

20012023gadth

Παράλληλα, έχει ενημερωθεί η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως επισήμανε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ ζητήθηκε η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας του 66χρονου με εισαγγελική διάταξη, αίτημα που έγινε δεκτό, αλλά κατά της διάταξης προσέφυγε ο κατηγορούμενος φυσιοθεραπευτής. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφανθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σκοπός της δημοσιοποίησης είναι να αναγνωριστεί από τυχόν άλλα θύματα και πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες καταγγελίες εις βάρος τους.

Βαρύτατες διώξεις

Σε βάρος των δύο κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και απάτη (κατ’ εξακολούθηση και οι δύο τελευταίες), ενώ ο φάκελος της δικογραφίας βρίσκεται στα χέρια Ανακριτή για τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης.

Ψευτογιατρός: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο έρευνας της υπόθεσης η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προχωρά άμεσα στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ψευτογιατρού και της οικογένειάς του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα κέρδη του ψευτογιατρού ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα χρήματα δεν έχουν εντοπιστεί.

Οι Αρχές εκτιμούν τα χρήματα αυτά επενδύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των προσωπικών εξόδων του ψευτογιατρού ή να δόθηκαν ως χρηματική βοήθεια σε συγγενείς.

Κόρη θύματος: «Ο πατέρας μου είχε πειστεί να διακόψει τη θεραπεία για το ALS»

Ο πατέρας της κ. Βουράκη έπασχε από ALS και ο γιατρός του πρότεινε να σταματήσει τη θεραπεία του ώστε να ξεκινήσει θεραπεία βλαστοκυττάρων.

«Ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή, 58 ετών, μέσω ενός γνωστού γνώρισε τον γιατρό και του υποσχέθηκε πως θα τον κάνει καλά μέσω μιας θεραπείας με βλαστοκύτταρα. Ο πατέρας μου έπασχε από την νόσο του κατωτέρου κινητικού νευρώνα, γνωστό ως ALS και επειδή είχαμε πάει σε πάρα πολλούς γιατρούς, θεώρησε πως έπρεπε μνα δοκιμάσει και αυτό».

«Του δώσαμε 30.000 ευρώ»

«Του είπε πως είχε πολλούς πελάτες επώνυμους, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Του έλεγε πως πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία του για να συνεχίσει με τη δική του αγωγή. Και ενώ του είχε πει πως σε έξι μήνες θα δει διαφορά, δεν είδε ποτέ, χειροτέρευε μέρα με τη μέρα.Έδωσε τους κόπους μιας ζωής για να γίνει καλά αλλά δεν έγινε τίποτα. Του δώσαμε κοντά στα 30.000 ευρώ, άλλα στο χέρι άλλα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να μη φαίνονται όλα»., ανέφερε η κόρη του θύματος.

Όταν διαπίστωσαν πως οι νέες θεραπείες δεν λέιτουργούν, ζήτησαν τα χρήματα πίσω αλλά εκείνος δεν τους σήκωνε το τηλέφωνο.

«Στο διάστημα των έξι μηνών, συναντήθηκαν περίπου 4 -5 φορές αλλά τα σκευάσματα τα έστελνε με courier. Όταν είδαμε πως ο μπαμπάς μου δεν γινόταν καλά τον πήρε τηλέφωνο και απαίτησε τα χρήματά του πίσω και του είπε πως θα τον καταγγείλει. Εκείνος του έκλεινε το τηλέφωνο, δεν το σήκωνε και του έλεγε, πήγαινέ με όπου θέλεις. Η γνωριμία τους ήταν το 2009 και ο πατέρας μου απεβίωσε το 2011. Δεν είναι εύκολο για εμάς αλλά μόνο για τη δικαίωση στη μνήμη του, αυτός ο άνθρωπος πρέπει να τιμωρηθεί».


σχετικα αρθρα