current views are: 23

11 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση12:50

Νέες πολεμικές ιαχές Ερντογάν μέσω …Λιβύης – Αύριο στο ΚΥΣΕΑ η επόμενη μέρα του τουρκολιβυκού συμφώνου – Η Αθήνα χαιρετίζει την κοινή ΑΟΖ Ισραήλ – Λιβάνου

Η αναφορά του Ερντογάν στην «υφαλοκρηπίδα της Λιβύης», δείχνει μια πρόθεση του να κινηθεί σύμφωνα με την εντολή που θα πάρει από την λιβυκή κυβέρνηση εντός των χωρικών υδάτων της χώρας και όχι στον θαλάσσιο χώρο του τουρκολιβυκού συμφώνου που εξαφανίζει από τον χάρτη την Κρήτη.

Δημοσίευση 12:50’

Η αναφορά του Ερντογάν στην «υφαλοκρηπίδα της Λιβύης», δείχνει μια πρόθεση του να κινηθεί σύμφωνα με την εντολή που θα πάρει από την λιβυκή κυβέρνηση εντός των χωρικών υδάτων της χώρας και όχι στον θαλάσσιο χώρο του τουρκολιβυκού συμφώνου που εξαφανίζει από τον χάρτη την Κρήτη.

Οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα και συνεχίζουν τον χαβά τους. Εξαπολύουν απειλές και χρησιμοποιούν ως Δούρειο Ίππο την Λιβύη και τα παράνομα μνημόνια συνεργασίας τα οποία υπέγραψαν ως συνέχεια του παράτυπου τουρκολιβυκού συμφώνου για κοινή ΑΟΖ, μεταξύ των δυο χωρών, με στόχο τουρκικές εταιρείες να μπορούν να κάνουν έρευνες για ενεργειακά αποθέματα σε γη και θάλασσα.

Η Τουρκία αν και δέχτηκε αλλεπάλληλα ραπίσματα από ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία κλπ., διότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει νομιμοποίηση – η αντιπολίτευση που συμμετείχε αποχώρησε και το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν έχει εγκριθεί ούτε από την λιβυκή Βουλή- συνεχίζει να επιτίθεται κατά πάντων, έχοντας, όμως, το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα.

«Οι Έλληνες είναι ήδη αξιολύπητοι» απεφάνθη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Βρίσκονται σε τόσο θλιβερή κατάσταση που πηγαίνουν σε άλλες χώρες κλαίγοντας και ζητιανεύοντας. Μπορούμε να κάνουμε έρευνα, γεωτρήσεις, εμπόριο. Δεν τους αφορά»,τόνισε. «Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη Λιβύη. Λένε ανοησίες. Αυτός που ιππεύει ένα στραβό άλογο πέφτει γρήγορα. Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Λέμε Kalimera (Καλημέρα). Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία μπροστά σας. Εκτοξεύετε μίσος. Στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σας έριξε στη θάλασσα, δεν μπορέσατε να το χωνέψετε και είστε εχθρικοί προς τους Τούρκους παντού. Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Λέμε “η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι “δεν θέλω ειρήνη, θέλω σύγκρουση”. Θα υπάρξει απάντηση γι’ αυτό».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «εσωτερικές και εξωτερικές απειλές» και για «εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα» τόνισε. «Η φράση μας ‘θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ’ έχει γίνει ο εφιάλτης των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και όλων όσων έχουν εχθρότητα εναντίον της χώρας μας και τις υποχρεώσεις αυτής της πρότασης μας την εκτελούμε κατα γράμμα».

Το ΚΥΣΕΑ

Αύριο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να προχωρήσει σε μία αποτίμηση της κατάστασης αναφορικά με τις τελευταίες τουρκολιβυκές συμφωνίες για εξορύξεις και γεωτρήσεις από τουρκικές εταιρείες, τα μηνύματα που πήρε ο Ερντογάν στην Πράγα και κατά πόσο τα έλαβε υπόψη του. «Με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της Λιβύη» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας.

Η αναφορά του στην «υφαλοκρηπίδα της Λιβύης», δείχνει μια πρόθεση του να κινηθεί σύμφωνα με την εντολή που θα πάρει από την λιβυκή κυβέρνηση εντός των χωρικών υδάτων της χώρας και όχι στον θαλάσσιο χώρο του τουρκολιβυκού συμφώνου που εξαφανίζει από τον χάρτη την Κρήτη. Εκτός κι αν χρησιμοποιεί την Λιβύη ως Δούρειο Ίππο για να παραβιάσει την εθνική μας κυριαρχία, στέλνοντας το Ορούτς Ρέιτς είτε σε νερά θεμελιωμένα με την νόμιμη συμφωνία για κοινή ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, είτε σε διεκδικούμενα (12 ναυτικά μίλια) όπως επισήμανε διπλωματική πηγή.

ΑΟΖ

H Eλλάδα χαιρετίζει την επίτευξη Συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, μέσω των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια Amos Hochstein. «Η Συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για όλα τα σενάρια. «Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας.


σχετικα αρθρα