Νετανιάχου: Ετοιμάζει νομικό φάκελο κατά Ερντογάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Στο επίκεντρο Κούρδοι και Χαμάς
Την προετοιμασία νομικού φακέλου κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει διατάξει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Την προετοιμασία νομικού φακέλου κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει διατάξει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Την προετοιμασία νομικού φακέλου κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει διατάξει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, με στόχο ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του i24NEWS, ο φάκελος θα επικεντρώνεται κυρίως στην αντιμετώπιση των Κούρδων στην Τουρκία και σε καταγγελίες για χρηματοδότηση της Χαμάς από την τουρκική κυβέρνηση.
Η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο έντονης κλιμάκωσης στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν όλο και πιο σκληρές κατηγορίες.
Η εντολή Νετανιάχου
Σύμφωνα με το i24NEWS, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε διυπουργική ομάδα, καθώς και στη Διεύθυνση Διεθνούς Δικαίου, να ξεκινήσουν την προετοιμασία νομικού φακέλου κατά του Τούρκου προέδρου.
Ο φάκελος φέρεται να αφορά καταγγελίες για την πολιτική της Άγκυρας απέναντι στις κουρδικές μειονότητες και για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς.
Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί προέρχονται από ισραηλινές πηγές και, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια κάποιο ολοκληρωμένο νομικό κείμενο ή επίσημη προσφυγή.
Η κόντρα μετά την κίνηση Ερντογάν για Interpol
Η ισραηλινή πρωτοβουλία φέρεται να ακολούθησε την ανακοίνωση Ερντογάν ότι είχε απευθυνθεί στην Interpol επιδιώκοντας την έκδοση Red Notice για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε μόνο ένα από τα επεισόδια της ευρύτερης κλιμάκωσης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Το νομικό παράδοξο με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε η Τουρκία είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης, το ιδρυτικό κείμενο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το i24NEWS, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο μια πιθανή διαδικασία να κινηθεί μέσω τρίτου κράτους ή άλλου διαύλου και όχι απευθείας από το ίδιο το Ισραήλ.
Μπορεί να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θεωρείται δεδομένο πως ο φάκελος θα καταλήξει πράγματι σε επίσημη προσφυγή.
Ισραηλινές πηγές φέρονται να βλέπουν την προετοιμασία του και ως μέσο αποτροπής ή πολιτικής πίεσης προς τον Ερντογάν, με στόχο να ανακοπούν περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας κατά της ισραηλινής ηγεσίας.
Ο Νετανιάχου δεν σχολιάζει
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σχολίασε τις σχετικές πληροφορίες, ενώ και αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια.
Έτσι, προς το παρόν πρόκειται για προπαρασκευαστική νομική διαδικασία και όχι για κατατεθειμένη υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η αντιπαράθεση Ισραήλ – Τουρκίας βαθαίνει
Η νέα εξέλιξη προστίθεται σε μια ήδη οξυμένη αντιπαράθεση.
Ο Ερντογάν έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα την κριτική του στην ισραηλινή κυβέρνηση για τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ ο Νετανιάχου απαντά κατηγορώντας την Άγκυρα για στήριξη της Χαμάς και για την πολιτική της απέναντι στους Κούρδους.
ολες οι ειδησεις
- Οι Χούθι έσπειραν την καταστροφή στη Σαουδική Αραβία – 12 νεκροί στο αεροδρόμιο του Ριάντ
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: 231 ντέρμπι, ένας αιώνας αντιπαλότητας και οι αγώνες που έγραψαν ιστορία
- Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από απόψε στη Γραμμή 3 του Μετρό
- Athens Move: Στην αφετηρία η δημοτική συγκοινωνία της Αθήνας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr